to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 16.12.2019

Πολιτική

Μ. Χατζηγιαννάκης: Δώσε τα πάντα στο κεφάλαιο και κάνε τον σταυρό σου για τη μεσαία τάξη

“Δώσε τα πάντα στο κεφάλαιο και κάνε τον σταυρό σου για τη μεσαία τάξη” το δόγμα της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2020.


Σημεία ομιλίας του Μ. Χατζηγιαννάκη, βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διδάχθηκε τίποτα από τα σοβαρά λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος, υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας Μ. Χατζηγιαννάκης. Συμπλήρωσε δε, πως η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει, σχεδόν εμμονικά, αγκυλωμένη σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες, όπου εφαρμόστηκαν, αντί να ενισχύσουν εμπόδισαν την ανάπτυξη και έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

“Δεν γινόμαστε σοφότεροι με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η ΝΔ. Όπως το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο, έτσι και ο προϋπολογισμός συνοψίζεται στο δόγμα «Χωρίς κανέναν σχεδιασμό, δώσ’ τα όλα στο κεφάλαιο και κάνε τον σταυρό σου για τη μεσαία τάξη», σε πλήρη αντίθεση με όσα προεκλογικά εξαγγείλατε για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, την οποία εξαπατήσατε και η οποία στην πραγματικότητα δεν επωφελείται καθόλου από τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Ακόμα και όποια θετικά μέτρα περιέχονται, βασίζονται σε δύο μεταβλητές όχι μόνον αβέβαιες, αλλά έωλες. Η μία είναι η πρόβλεψη της ανάπτυξης στο 2,8%, την οποία ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε ο ΣΕΒ, αλλά ούτε και κανένας διεθνής οργανισμός συμμερίζονται. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι με κάποιον μαγικό τρόπο θα πιάσουμε αυτόν τον ρυθμό, όλα τα θετικά μέτρα, τα οποία ισχυρίζεστε ότι λαμβάνετε υπέρ της μεσαίας τάξης, στηρίζονται σε ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 560 εκατομμυρίων, το οποίο λέτε ότι θα το πιάσετε από τη φοροδιαφυγή. Ό,τι κενό έχετε βρει και θέλετε να συμπληρώσετε, αποφασίσατε να το βάλετε μέσα, ότι δήθεν θα καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή. Τα ίδια λέγατε και την περίοδο 2012 – 2014, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα δεν λέτε καν ότι θα ενισχύσετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ούτως ή άλλως τους έχετε καταργήσει όλους. Το παρουσιάζετε ως αποτέλεσμα της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30%. Αυτό όχι μόνο είναι αβέβαιο, αλλά στην πραγματικότητα θα επιβαρύνει κατά πολύ, αν δεν πιαστεί ο αβέβαιος αυτός στόχος, πάλι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Πολύ φοβάμαι ότι, όταν δεν πιάσετε στο τέλος του χρόνου αυτούς τους στόχους, θα επιβάλετε καινούριους φόρους οι οποίοι μαντεύουμε πολύ καλά ποιους θα επιβαρύνουν.” προσέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας.

Σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρατήρησε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να σπιλώσει ένα βιώσιμο και πλήρες μοντέλο μόχλευσης ανεκμετάλλευτων πόρων που έδωσε βαθεία ανάσα στις τοπικές κοινωνίες, καταργώντας το επιτυχημένο πρόγραμμα Φιλόδημος που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. “Ή δεν έχετε καταλάβει τον μηχανισμό του προγράμματος «Φιλόδημος», ή απλά θέλετε να το σπιλώσετε για να το εμφανίσετε μετά ως δικό σας πρόγραμμα αλλά με άλλη ονομασία και να επιστρέψετε στο μοντέλο των δημάρχων – ζητιάνων, που πρέπει να περνάνε από τα Υπουργεία, από τον Υπουργό Εσωτερικών για ένα έργο για τον τόπο τους. Ό,τι και να συμβαίνει, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο και πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίσετε ότι αυτό το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα δώσει την ανάσα που οι δήμοι και οι δημότες είχαν ανάγκη όλα αυτά τα χρόνια.” επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Μ. Χατζηγιαννάκης υπογράμμισε: “Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να πιστεύει ότι η απόλυτη προστασία των ΜΜΕ θα μπορεί επ’ αόριστον να την έχει στο απυρόβλητο και με άνεση να βαφτίζουν το ψάρι κρέας, παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό και ιδίως τη μεσαία τάξη στην οποία στηρίξατε το προεκλογικό σας αφήγημα. Όπως είπα, όμως, και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων πριν από λίγες ημέρες κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, τα παραμύθια έχουν και δράκους και ο δράκος στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό είναι η εμμονή σας σε πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα και εξευτέλισαν τον λαό μας.”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)