to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Άλλη χώρα, ίδια τακτική

Όποιος παρακολούθησε, έστω υποτυπωδώς, την προεκλογική περίοδο στη Βρετανία, δεν μπορεί να μη διαπίστωσε την ανοιχτή εχθρότητα των κυρίαρχων ΜΜΕ προς το πρόγραμμα των Εργατικών και προς το πρόσωπο του Τζέρεμι Κόρμπιν.


Το κακό για τους Εργατικούς εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί, φυσικά, να αποδοθεί αποκλειστικά ή πρωτευόντως σε αυτήν την πτυχή, αλλά εν προκειμένω ενδιαφέρει η πρόθεση.

Στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν τον Κόρμπιν και τους Εργατικούς τα κυρίαρχα μίντια δεν εφείσθησαν τερατολογιών, προσωπικών επιθέσεων, κίτρινων δημοσιευμάτων, ακόμα και σκανδαλωδώς προφανών fake news, με τη συμμετοχή μάλιστα ακόμα και του BBC. Γιατί; Την ειρωνική απάντηση έδωσε ο ίδιος ο ηγέτης των Εργατικών γράφοντας στο Twitter την προηγουμένη των εκλογών.

«Διάβασα τα σημερινά πρωτοσέλιδα» έγραψε, «και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό στο πρόγραμμα των Εργατικών για τη δίκαιη φορολόγηση των σούπερ πλούσιων που δεν αρέσει στους δισεκατομμυριούχους βαρόνους των μίντια». Πάντως οι βαρόνοι και τον Κόρμπν δαιμονοποίησαν ως Κιμ και τον Τζόνσον πέτυχαν να εμφανίζουν ως γοητευτικά ιδιόρρυθμο και κέρδισαν και τις εκλογές

Αν όλα αυτά θυμίζουν κάτι στον αναγνώστη που δεν ασχολείται με το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι που τα έχουμε ζήσει και εδώ πρόσφατα, και εξακολουθούμε να τα ζούμε. Η στράτευση, η ομοθυμία αλλά και πολύ συχνά η ομοιομορφία με τις οποίες τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ιδιοκτησίας των εν Ελλάδι βαρόνων των μίντια αντιμετώπισαν τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα την κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις επιδόσεις των βρετανικών αντιστοίχων τους. Και επειδή κανείς δεν έχει λόγο να αλλάξει μια νικηφόρα στρατηγική, τα κανάλια στην Ελλάδα συνεχίζουν να ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας την τρίχα τριχιά, καλύπτοντας έτσι τα φάλτσα, τις αποτυχίες της κυβέρνησης, την οικογενειοκρατία, το σκάνδαλο της Novartis, τις γκέλες στα εθνικά θέματα. Μέχρι φυσιογνωμιστή επιστράτευσαν για να πείσουν ότι ο Μητσοτάκης «το έχει».

Το παράδειγμα αυτής της εβδομάδας για το πώς τα κανάλια κάνουν το άσπρο μαύρο και επιβάλλουν ατζέντα είναι πολύ χαρακτηριστικό. Επί τρεις ημέρες, με τα ελληνοτουρκικά σε έξαρση και με κρίσιμες καταθέσεις στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis, τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το αν έγραψε στο Facebook η Ν. Κασιμάτη το σύνθημα «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» και μάλιστα αποσυνδέοντας το θέμα από το πραγματικό όργιο αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια, βίας η οποία καταγράφηκε σε βίντεο, διέτρεξε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά «περιέργως» δεν κατόρθωσε να βρει τον δρόμο για τα δελτία ειδήσεων.

Τι δηλοί ο μύθος; Ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσέχουν ώστε να μη δίνουν λαβές; Σίγουρα υπάρχει και αυτή η γενικής ισχύος διάσταση. Το βασικό όμως είναι να γίνεται κατανοητό ότι με τους μεγαλοεκδότες, τους βαρόνους, τους ολιγάρχες δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί ότι μπορεί ούτε να συνεννοηθεί, ούτε να κάνει ειρήνη, ούτε ανακωχή, ούτε φυσικά να ακούει τις παραινέσεις τους για το τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)