to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 13.12.2019

Διεθνή

ΟΗΕ: Η Χιλή να ασκήσει διώξεις σε βάρος αστυνομικών, στρατιωτών για βία εναντίον διαδηλωτών

Η χιλιανή αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν υπερβολική ή αχρείαστη βία προκειμένου να καταστείλουν τις πρόσφατες διαδηλώσεις, διαπράττοντας σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων, για τις οποίες πρέπει να ασκηθούν διώξεις, δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.


Σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι τεκμηρίωσε έναν «ανησυχητικό αριθμό» 345 ανθρώπων που υπέφεραν από «οφθαλμικά τραύματα» αφού χτυπήθηκαν από σφαιρίδια που εκτοξεύθηκαν από πυροβόλα όπλα των δυνάμεων ασφαλείας.

Είκοσι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο έπειτα από μια αύξηση των εισιτηρίων του μετρό που σύντομα ξέφυγαν από τον έλεγχο των αρχών.

«Βρήκαμε πως η συνολική διαχείριση των συναθροίσεων από την αστυνομία πραγματοποιήθηκε με έναν ουσιαστικά κατασταλτικό τρόπο», δήλωσε η Ίμα Γκέρας-Ντελγκάδο, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Οι τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… περιλαμβάνουν υπερβολική ή αχρείαστη χρήση βίας που οδήγησε σε εξωδικαστικές εκτελέσεις και τραυματισμούς, αυθαίρετες κρατήσεις, και βασανιστήρια και κακομεταχείριση περιλαμβανομένης σεξουαλικής βίας», ανέφερε.

Προσώρας δεν υπάρχει αντίδραση στην έκθεση του γραφείου της Υπάτης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην προέδρου της Χιλής, από την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, με τον οποίο, όπως ανέφερε, η αποστολή του ΟΗΕ συνεργάστηκε στην έρευνά της.

Στη διάρκεια της αποστολής της, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου, η αποστολή του ΟΗΕ τεκμηρίωσε 113 ειδικές υποθέσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης --πολλές με βαρείς ξυλοδαρμούς-- και 24 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας σε βάρος γυναικών, ανδρών και εφήβων από μέλη της αστυνομίας και του στρατού.

Η αποστολή του ΟΗΕ τεκμηρίωσε επίσης τέσσερις εξωδικαστικούς θανάτους «όπου εμπλέκονταν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών», μεταξύ των οποίων δύο ανθρώπων που δεν φαίνεται να αποτελούσαν κίνδυνο για τη ζωή του στρατιωτικού προσωπικού, και θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εξωδικαστικές εκτελέσεις, είπε η Γκέρας-Ντελγκάδο.

Περίπου 1.615 άνθρωποι παραμένουν προφυλακισμένοι εν αναμονή της δίκης τους μεταξύ των 28.000 που έχουν συλληφθεί από τα μέσα Οκτωβρίου, είπε.

Η αποστολή του ΟΗΕ σημείωσε επίσης πολλές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των εγκαταστάσεών τους, καθώς και λεηλασία και καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, είπε.

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αναφορές για παραβιάσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις», είπε η Γκέρας-Ντελγκάδο. «Συνιστούμε τον άμεσο τερματισμό της χρήσης αδιακρίτως πυροβόλων όπλων για την καταστολή των διαδηλώσεων προκειμένου να ελεγχθούν οι διαδηλώσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΟΗΕ, Χιλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)