to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:36 | 13.12.2019

Πολιτική

Απάντηση της Θ. Φωτίου στο υπουργείο Εργασίας για αναδοχές και υιοθεσίες

Επί ΣΥΡΙΖΑ συστήθηκε και λειτούργησε το Εθνικό συμβούλιο Αναδοχής και υιοθεσίας, τονίζει η αναπληρώτρια Τομεάρχης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ


«Δεν μας εκπλήσσει πλέον η κ. Μιχαηλίδου», απαντά σε δήλωσή της η αναπληρώτρια Τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου. Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός  Μας έχει ήδη πείσει ότι είναι οπαδός του δόγματος  «Όσο μεγαλύτερο το ψέμα, και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται, τόσο πιο πιστευτό γίνεται». Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση τα γεγονότα είναι τόσο αδιαμφισβήτητα και τόσο γνωστά σε όλους  που το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αυτογελοιοποίηση.

Συγκεκριμένα,

Το σχέδιο νόμου «Μέτρα προώθησης της Αναδοχής και της υιοθεσίας» ετέθη σε δημόσια διαβούλευση την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας από μεγάλη ομάδα ειδικών στην οποία συμμετείχαν κοινωνικοί επιστήμονες, νομικοί, δικαστικοί λειτουργοί, επαγγελματίες της παιδικής προστασίας, ο συνήγορος του παιδιού κλπ. ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στην Βουλή και έγινε νόμος του κράτους τον Μάιο του 2018  (Ν4538 – ΦΕΚ 85Α 16.05.2018).

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή η ΝΔ επικεντρώθηκε στην πρόβλεψη του νόμου για την δυνατότητα ομόφυλων ζευγαριών να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να εκτρέψει την συζήτηση από την ουσία του νόμου,  που είναι η δημιουργία μιας ενιαίας, διαφανούς, αδιάβλητης και γρήγορης διαδικασίας, που έλυσε επιτέλους νομοθετικά παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού συστήματος αναδοχής και υιοθεσίας και έβαλε τέλος στο δράμα παιδιών που στερήθηκαν την οικογένειά τους και ευαίσθητων πολιτών που, στην προσπάθειά τους να  προσφέρουν μια αγκαλιά σε αυτά τα παιδιά,  αντιμετώπιζαν τις δυσλειτουργίες του συστήματος.

Στο επόμενο διάστημα:

·         Συστήθηκε και λειτούργησε το Εθνικό συμβούλιο Αναδοχής και υιοθεσίας, το οποίο γνωμοδοτεί για όλα τα σχετικά με το αντικείμενο θέματα.

·         Εκδόθηκαν 8 Υπουργικές και κοινές υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται από τον νόμο. Μεταξύ αυτών και η Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στις 8 Απριλίου 2019.

·         Έγινε μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού.

·         Στις 18 Απριλίου 2019 η πλατφόρμα δέχθηκε τις πρώτες αιτήσεις υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων και μέχρι τις 10 Ιουνίου είχαν καταχωρηθεί 713 ηλεκτρονικά υποβληθείσες αιτήσεις εκ των οποίων 131 αφορούσαν αναδοχή και 582 υιοθεσία.

·         Εκπαιδεύτηκαν οι χειριστές του συστήματος  σε δύο μεγάλα σεμινάρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις υποδομές του ΕΚΔΔΑ και άρχισε η πιστοποίησή τους προκειμένου να είναι πλήρως και απολύτως διασφαλισμένη η προστασία των προσωπικών δεδομένων όλων των εμπλεκομένων.

·         Και πράγματι παραδώσαμε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα πανελλαδικής εμβέλειας, με καταγραμμένα 91 παιδιά, για πρώτη φορά από καταβολής ελληνικού κράτους.

Η ΝΔ μετά από 5 και πλέον μήνες στην κυβέρνηση, αντί να επιδίδεται στην προσφιλή της τακτική της ψευδολογίας και της αντιστροφής της πραγματικότητας, οφείλει να απαντήσει:

·         Ποιες ακριβώς προτάσεις της ΝΔ αντέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εισήγαγε ήδη το 2017 το εμβληματικό νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία; Μήπως τις «ιδέες» της κυρίας Κεραμέως που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός στην ανούσια φιέστα του Ζαππείου;

·         Έχει εκδώσει έστω μία (1) πράξη (απόφαση, εγκύκλιο, οτιδήποτε) που να τροποποιεί ή να βελτιώνει το νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ;

·         Έχει συνεδριάσει έστω μία (1) φορά το ΕΣΑνΥ;

·         Έχει δρομολογήσει την εκπαίδευση των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων που είναι απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί  αναδοχή ή υιοθεσία;

·         Τι εννοεί όταν λέει ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει η πλατφόρμα; Ποια συγκεκριμένα διορθωτικά μέτρα έλαβε;

Πράγματι σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα όπως είναι η υιοθεσία και η αναδοχή, δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες. Η ΝΔ αποδεικνύει και σε αυτό, όπως και σε τόσα άλλα θέματα, ότι είναι ανίκανη να το αντιληφθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)