to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:00 | 12.12.2019

Πολιτική

«Η μόνη σκευωρία είναι αυτή της προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis»

«Με αντιφάσεις, παλινωδίες και ψέματα τα οποία στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανασκευάσει» η τριήμερη κατάθεση του Ι. Αγγελή στην προανακρική επιτροπή, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν αποτίμηση της διαδικασίας


«Η τριήμερη κατάθεση του Ι. Αγγελή ολοκληρώθηκε σήμερα όπως ακριβώς άρχισε: Με αντιφάσεις, παλινωδίες και ψέματα τα οποία στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανασκευάσει». Αυτό τόνισαν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Πέμπτης 12/12/19, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του αντιεισαγγελέα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Έτσι, ενώ το μεσημέρι χαρακτήριζε προς τέρψιν της ΝΔ τον πρώην πρωθυπουργό «ηθικό αυτουργό του ηθικού αυτουργού!», στη συνέχεια, και λίγο πριν ολοκληρωθεί η εξέταση του, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση δήλωσε «κανένας δόλος και καμία ευθύνη Τσίπρα». Πρόσθεσε δε πως ορθώς δεν βρίσκεται στην προανακριτική, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Και καταλήγουν: «Όσο και να προσπαθεί η ΝΔ, η Επιτροπή επιβεβαιώνει πως η μόνη σκευωρία είναι αυτή της προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis»

Παραδέχτηκε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων - Στο κενό ο αντιπερισπασμός ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

Νωρίτερα την Πέμπτη και ενώ η κατάθεση Αγγελή ήταν ακόμα σε εξέλιξη, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμιζαν πως το έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, από τον Ιανουάριο του 2018, και το οποίο κάνει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα επιβεβαιώθηκε από τον μάρτυρα.

Επίσης, σημείωναν ότι, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Τετάρτης, ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθετε χρήματα σε λογαριασμό του γιου του στην Αμερική μέσω τροφοδότη λογαριασμού στην Ελβετία, στοιχεία που όπως ο ίδιος ο κ. Αγγελής αποκάλυψε, του τα έδωσε το FBI στη συνάντηση που είχαν με τους εισαγγελείς διαφθοράς στην Βιέννη Δεκέμβριο του 2018, αλλά και μετά την σημερινή δήλωση του κ. Αγγελή ότι δύο φόνοι πιθανότατα σχετίζονται με τη δήθεν σκευωρία Novartis, ο αντιπερισπασμός ήταν αναμενόμενος.  Έτσι, σήμερα (Πέμπτη) παρουσιάστηκε ένα έγγραφο του Αυγούστου του 2017, το οποίο η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ έκαναν σημαία ισχυριζόμενοι ότι καταρρέει η δήθεν σκευωρία περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Για κακή τους τύχη όμως, τονίζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η έρευνα συνεχίστηκε και μετά τον Αύγουστο του 2017 και όπως ενημερωθήκαμε από επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, το οποίο κατατέθηκε πριν λίγο στην προανακριτική επιβεβαιώνεται η εμπλοκή πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ στο σκάνδαλο Novartis. Το έγγραφο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Αγγελής όχι μόνο δεν το αμφισβήτησε αλλά τόνισε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έγγραφο (βλέπε παρακάτω).

Σύμφωνα με το επίσημο αντίγραφο εγγράφου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών/ Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018 το οποίο κατατέθηκε στην προανακριτική αναφέρονται τα εξής: «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Νοβάρτις δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Ο Φρουζής παρακολουθούσε συναντήσεις εβδομαδιαίας πρόσβασης στην αγορά που καθόριζαν την καμπάνια. Ο Φρουζής συμβούλευε ώστε το τμήμα να καθορίζει, προϋπολογίζει και καθορίζει την καμπάνια. Ο GS έδωσε την τελική έγκριση για την καμπάνια. Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χανόντουσαν) για την Νοβάρτις. O Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια».

Σοβαρές αντιφάσεις για τις επαφές Κοντονή - Πάιατ

Κατά την διάρκεια της κατάθεσης του, ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναίρεσε ουσιαστικά τον εαυτό του σε σχέση με τα όσα δήλωσε αναφορικά με τις επαφές που είχε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης με τον αμερικανό πρέσβη, αναφορικά με την ενεργοποίηση της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής, Γ. Μπούγα, ο οποίος επικαλέστηκε την διάψευση του Στ. Κοντονή σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Real fm, ο κ. Αγγελής είπε: «Αν ο πράκτορας του FBI στην Αθήνα μου τα μετέφερε ψευδώς τότε και εγώ σας μετέφερα ψευδώς το διάλογο αυτό».

Δείτε τα έγγραφα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)