to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 25.05.2013

Διεθνή

Αφγανιστάν: Οκτώ νεκροί στη 10ωρη μάχη με τους Ταλιμπάν με την οποία έληξε η επίθεση κατά κτιρίου του ΟΗΕ στην Καμπούλ

Η χθεσινή επίθεση των Ταλιμπάν σε κτίριο του ΟΗΕ στην Καμπούλ έληξε έπειτα από σφοδρή μάχη που διήρκεσε δέκα ώρες στην οποία έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, δήλωσαν νωρίς σήμερα Αφγανοί αξιωματούχοι.


Νεκροί είναι δύο Αφγανοί πολίτες, ένας Αφγανός αστυνομικός και πέντε Ταλιμπάν.

Κατά την επίθεση των Ταλιμπάν τραυματίστηκαν επίσης τέσσερις φρουροί από το Νεπάλ, τέσσερις ξένοι, δύο αστυνομικοί και δύο πολίτες.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη επίθεση που εξαπολύουν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα. Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων είναι σχετικά μικρές επειδή χθες ήταν αργία στο Αφγανιστάν.

Η επίθεση ξεκίνησε νωρίς χθες το απόγευμα, όταν Ταλιμπάν που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά και οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και αυτοπροωθούμενες βομβίδες προσπάθησαν να εισβάλουν σε κτίριο του Διεθνούς Οργανισμού για την Μετανάστευση (ΙΟΜ), ο οποίος υπάγεται στον ΟΗΕ, στην Καμπούλ, δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Όταν οι φρουροί από το Νεπάλ στο κτίριο του ΙΟΜ ανταπέδωσαν τα πυρά, οι επιτιθέμενοι κατέφυγαν σε ένα γειτονικό σπίτι πολιτών και άρχισαν μια μάχη που διήρκεσε και την νύχτα, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Αφγανός αξιωματούχος.

Στην γειτονιά στην οποία έγινε η επίθεση των Ταλιμπάν βρίσκονται διάφορα γραφεία του ΟΗΕ, διπλωματικές αποστολές και εγκαταστάσεις της αφγανικής ασφάλειας, όπως και ιδιωτικοί ξενώνες και δύο νοσοκομεία, ένα από τα οποία υπάγεται στην υπηρεσία πληροφοριών του Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ είχε αναλάβει χθες για λογαριασμό της οργάνωσης την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

"Ένας αριθμός μουτζαχεντίν (μαχητών της ελευθερίας) επιτέθηκε σε καταφύγιο που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι της CIA στην Καμπούλ όπως και σε μια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι αφγανικές δυνάμεις σκότωσαν και τον τελευταίο ένοπλο που είχε οχυρωθεί σε σπίτι πολιτών έπειτα από 10ωρη μάχη, δήλωσε παράλληλα στο Γερμανικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ Αγιούμπ Σαλάνγκι.

"Την ώρα της μάχης, σκοτώθηκαν δύο πολίτες στους οποίους ανήκε το σπίτι στο οποίο κατέφυγαν οι επιτιθέμενοι. Και οι δύο ήταν άνδρες", πρόσθεσε.

Ο Χάσματ Στανικζάι, άλλος αξιωματούχος της αστυνομίας, δήλωσε ότι ένας Αφγανός αστυνομικός είχε σκοτωθεί νωρίτερα στην μάχη και πρόσθεσε ότι όλοι οι επιτιθέμενοι φορούσαν μπούρκα.

"Τρία μέλη του προσωπικού του ΙΟΜ τραυματίστηκαν. Το ένα σοβαρά. Επίσης τραυματίστηκε ένα μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Όλοι λαμβάνουν τώρα ιατρική φροντίδα", δήλωσε παράλληλα ο Γιαν Κιούμπις, επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν άλλες απώλειες μεταξύ του προσωπικού του ΟΗΕ στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η Emergency, μια ιταλική μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση που δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι έχει δεχθεί στο νοσοκομείο της στην Καμπούλ τρεις εργαζόμενους στον ΟΗΕ, δύο φρουρούς από το Νεπάλ και έναν Ιταλό αξιωματούχο.

Την ίδια ώρα ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι δύο Αφγανοί πολίτες και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή.

Την καταδίκη τους για την επίθεση εξέφρασαν ο ΟΗΕ, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ και οι συμμαχικές δυνάμεις υπό το ΝΑΤΟ. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δεν σχολίασε σχετικά με την επίθεση αυτή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών, μέλος των Ταλιμπάν πραγματοποίησε αρχικά μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο. Η έκρηξη αυτή ακούστηκε χιλιόμετρα μακριά. Στη συνέχεια ακολούθησαν σποραδικά πυρά και εκρήξεις από αυτοπροωθούμενες βομβίδες, ενώ τις επόμενες ώρες ακουγόντουσαν περισσότερες εκρήξεις από το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο είχαν καταφύγει οι Ταλιμπάν.

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)