to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 11.12.2019

Πολιτική

Χ. Μαμουλάκης για «Σχέδιο Ηρακλής»: «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα ενταχθούν στις τιτλοποιήσεις τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας»

Για την ολομέλεια επιφυλάχθηκε, για την τελική του στάση, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο νομοσχέδιο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», γνωστό και ως «σχέδιο Ηρακλής»


Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που διασαλεύουν την κοινωνική συνοχή και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως στις τιτλοποιήσεις, δεν θα ενταχθούν και τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, μέχρι σήμερα. Η επιτυχής έξοδος από τα προγράμματα δημοσιονομικής εποπτείας δεν θα είναι ολοκληρωμένη αν το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν αντιμετωπιστεί με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε όμως ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που διασαλεύουν την κοινωνική συνοχή και κοινωνική ειρήνη.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί το δικαίωμα στη στέγαση και αν δεν έχει ισχυροποιηθεί η θέση των δανειοληπτών, σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα», είπε ο κ Μαμουλάκης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο της απελθούσας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων ήταν πολυδιάστατο και περιελάμβανε πολλά διαφορετικά εργαλεία. Αυτό το σχέδιο έχει αποτυπωθεί και στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με όρους διαφάνειας ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν για τις επερχόμενες αλλαγές αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια.

«Μέρος της λύσης που προωθούσαμε αφορούσε τη διευκόλυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Το σημερινό σχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από τον προηγούμενο Φλεβάρη. Παράλληλα όμως στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε και η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η δημιουργία εργαλείων για εκτεταμένες ρυθμίσεις δανείων», είπε ο Χ. Μαμουλάκης. 

Όπως επισήμανε, για τους λόγους αυτούς, το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα, το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε και την προοπτική της δημιουργίας bad bank, το σχέδιο θα προχωρούσε υπό συνθήκες προστασίας της πρώτης κατοικίας, και η τιτλοποίηση θα αποτελούσε την ύστατη λύση για τις τράπεζες.

«Δυστυχώς ένα τέτοιο σχέδιο απουσιάζει σημαντικά σήμερα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι στις τιτλοποιήσεις δεν θα περιληφθούν τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Οι τράπεζες ενθαρρύνονται κιόλας να προβούν στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη πώλησή τους, αν θέλουν να απολαύσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του σχεδίου».

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)