to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Περίοδος διάψευσης προσδοκιών

Οι φτωχοί και η μεσαία τάξη θα πληρώνουν περισσότερα και οι πλούσιοι λιγότερα. Κι αυτό παράγει πολιτικά αποτελέσματα


Εισερχόμαστε σε μια νέα πολιτική, κοινωνική και οικονομική περίοδο - για την ακρίβεια έχουμε ήδη εισέλθει. Ζούμε τη διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε η Ν.Δ. Ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε τα πολιτικά αποτελέσματα της διάψευσης. Το αίσθημα ασφάλειας δεν εμπεδώνεται με την Αστυνομία να δέρνει και να διαπομπεύει τους πολίτες.

Στα εθνικά θέματα η Ν.Δ. ξέχασε όσα διχαστικά έλεγε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα «και τηρεί και τιμά» τη συμφωνία.

Απέναντι στην Τουρκία η κυβέρνηση ακολουθεί μια φοβική πολιτική επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το προσφυγικό με βάση όσα τοξικά έλεγε προεκλογικά. Στα καφενεία όλοι μιλούν για πόλεμο και διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση τρέχει πίσω από την ενεργητική πολιτική του Ερντογάν, για τον οποίο τα ΜΜΕ που στηρίζουν τη Ν.Δ. επί χρόνια καλλιεργούν μία αίσθηση δέους.

Οι επενδύσεις δεν έρχονται. Όχι μόνο γιατί κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια χώρα που μοιάζει σαν να ετοιμάζεται για πόλεμο. Οι διαταγές του Άδωνι δεν αρκούν και οι περιοδείες που κάνει σε επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα προκαλούν διαφόρων ειδών συζητήσεις.

Εμβληματικές για τη Ν.Δ. επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και αποχώρησης των μετόχων.

Νέο χρήμα δεν υπάρχει. Λεφτά από το εξωτερικό δεν θα έρθουν. Ό,τι γίνει θα είναι με τα χρήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτό το βλέπουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Και οι επιχειρηματίες, και τα λαμόγια της αγοράς που είχαν στοιχηματίσει στη Ν.Δ.

Στην οικονομία κυριαρχούν τα «οικονομικά της Μαρίας Αντουανέτας» για τη μεσαία τάξη. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών μεσαία τάξη είναι όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 450 ευρώ! Την ίδια ώρα, η πραγματική μεσαία τάξη, εκείνη που σήκωσε το βάρος της εξόδου της χώρας από την κρίση, διαπιστώνει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν ετήσια μείωση φόρου 17 ευρώ!

Ακόμη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης γνωρίζουν ότι έρχεται αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Θα τους πάρουν δηλαδή από την άλλη τσέπη όσα τους έδωσε το φορολογικό. Σήμερα η κατώτερη εισφορά είναι 185 ευρώ (μαζί με την εισφορά Υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία). Με το ασφαλιστικό Βρούτση θα είναι γύρω στα 520 ευρώ. Άρα, ετήσια αύξηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες της μεσαίας τάξης που πλησιάζει τα 400 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι πλούσιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μείωση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς το νέο ανώτατο όριο είναι τα 520 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως όποιος ελεύθερος επαγγελματίας βγάζει πάνω από 2.000 - 2.100 ευρώ θα πληρώνει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Συμπέρασμα: Οι φτωχοί και η μεσαία τάξη θα πληρώνουν περισσότερα και οι πλούσιοι λιγότερα. Κι αυτό παράγει πολιτικά αποτελέσματα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)