to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 10.12.2019

Κοινωνία

Τους ασυνόδευτους ανήλικους που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα επισκέφθηκε η Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα υπήρχαν 5.276 ασυνόδευτα ανήλικα εκ των οποίων 1.184 ζουν σε επισφαλείς και άτυπες συνθήκες στέγασης, εκτός συστήματος, εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους. Παράλληλα, 1.746 παιδιά ζουν στους καταυλισμούς στα νησιά, σε συνθήκες που πλέον όλοι/ες γνωρίζουμε και οι οποίες επιδεινώνονται διαρκώς, ενώ 257 παιδιά ζουν υπό συνθήκες στέρησης της ελευθερίας τους υπό καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης»


  Τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α της Αμυγδαλέζας επισκέφθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η Διεθνής Αμνηστία μαζί με σχολεία που υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα». Μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί καθώς και ακτιβιστές και ακτιβίστριες της Διεθνούς Αμνηστίας συνεργάστηκαν από κοινού για την υλοποίηση μίας δράσης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές παρέδωσαν στους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες γράμματα αλληλεγγύης, έργα χειροτεχνίας και βραχιολάκια φιλίας που έφτιαξαν στα σχολεία τους.

Παραθέτοντας στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), η Διεθνής Αμνηστία, υπογραμμίζει ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, «στην Ελλάδα υπήρχαν 5.276 ασυνόδευτα ανήλικα εκ των οποίων 1.184 ζουν σε επισφαλείς και άτυπες συνθήκες στέγασης, εκτός συστήματος, εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους. Παράλληλα, 1.746 παιδιά ζουν στους καταυλισμούς στα νησιά, σε συνθήκες που πλέον όλοι/ες γνωρίζουμε και οι οποίες επιδεινώνονται διαρκώς, ενώ 257 παιδιά ζουν υπό συνθήκες στέρησης της ελευθερίας τους, υπό καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης». Στην Αμυγδαλέζα συγκεκριμένα σήμερα κρατούνται 82 παιδιά». Παράλληλα σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι: «Τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες/ριες πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας και μέριμνας και όχι να υποβάλλονται στο μαρτύριο της διαμονής σε απαράδεκτους καταυλισμούς ή, ακόμα χειρότερα, να τελούν υπό κράτηση σε άθλιες συνθήκες και μάλιστα για μακρά χρονικά διαστήματα».

«Το μόνο που θέλω είναι να ζω με αξιοπρέπεια οπουδήποτε», είπε ένα παιδί πρόσφυγας κατά τη διάρκεια που του παρέδιδε ένας μαθητής ένα γράμμα.

«Σήμερα δεχτήκαμε ένα μάθημα αλληλεγγύης από τις σχολικές κοινότητες σχολείων της Αθήνας προς τα ασυνόδευτα ανήλικα που τελούν υπό κράτηση στην Αμυγδαλέζα, αλλά και σε διάφορα αστυνομικά τμήματα στη χώρα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με τους συνομήλικούς τους και, μέσα από τη δράση αυτή, θύμισαν σε όλη την κοινωνία ότι τα κελιά δεν είναι φυσικοί χώροι όπου μπορούν να ζουν και να μεγαλώνουν παιδιά. Τα παιδιά συζήτησαν μεταξύ τους, αδιαμεσολάβητα και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και κατανόησης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ πρόσθεσε ότι « το κατ' ευφημισμόν καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» εξαιτίας της ανεπάρκειας των απαιτούμενων δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, σημαίνει σε απλά ελληνικά «κράτηση», κατά παράβαση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στην ουσία τα παιδιά αυτά «παρκάρονται» από την πολιτεία για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα σε κέντρα κράτησης σε τραγικές συνθήκες, με μόνο τους «έγκλημα» το γεγονός ότι είναι ανήλικα».

«Το κατ' ευφημισμόν καθεστώς "προστατευτικής φύλαξης" εξαιτίας της ανεπάρκειας των απαιτούμενων δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, σημαίνει σε απλά ελληνικά "κράτηση", κατά παράβαση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», τόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, στη Σάμο, στον Έβρο, στην Κω και στην Αμυγδαλέζα, ο κ. Σακελλαρίδης κάλεσε τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, «να λάβουν άμεσα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να δοθεί ένα τέλος στο δράμα τόσο των ασυνόδευτων ανηλίκων, όσο και γενικότερα των αιτούντων/σών άσυλο όλων των ηλικιών».

Επιπλέον εξέφρασε την ανάγκη «οι τοπικές κοινωνίες να μπουν μπροστά, να υψώσουν τείχος στον ρατσισμό και την ξενοφοβία και να δείξουν με περηφάνια την αλληλεγγύη τους σε αυτούς/ές που την έχουν περισσότερο ανάγκη».

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία οι συμμετέχοντες στη δράση, «θέλησαν με αυτό τον τρόπο να δηλώσουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην κράτηση των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες, οι οποίες αντιβαίνουν στα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού», καθώς επίσης «και να κάνουν τα παιδιά να νιώσουν πως δεν είναι μόνα τους». «Ως Διεθνής Αμνηστία θέλουμε ταυτόχρονα να απευθυνθούμε τόσο στις ελληνικές αρχές όσο και στη συλλογική συνείδηση της χώρας, ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του μαρτυρίου τους», λέει χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία.

Οι μαθητές/ριες, γονείς και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη δράση ήταν από το 1ο Γυμνάσιο Ιλίου, το 5ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, το 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας και το 3ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, ενώ μαζί με την αντιπροσωπεία ήταν και το κλιμάκιο παρέμβασης στην κράτηση της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ. Τέλος σημειώνεται ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα παραπάνω σχολεία είχαν ήδη παρακολουθήσει εκπαιδευτική παρέμβαση και είχαν ενημερωθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας, για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων/σών άσυλο, αλλά και για τα δικαιώματα των παιδιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)