to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:12 | 10.12.2019

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Άννυ Παπαρούσου: Ο βασανισμός διαδηλωτών και η εμπέδωση του φόβου (ηχητικό)

«Το ξεγύμνωμα ανθρώπων και αυτή η καταστολή διαμορφώνουν άραγε μια μέθοδο; Κι αυτή η μέθοδος είναι αρεστή στην ΕΛΑΣ και την Πολιτεία; Όσο για την παραπομπή στον Συνήγορο του Πολίτη, από τη μία πλευρά είναι θετικό που έχει επιληφθεί ο Συνήγορος, ωστόσο είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, και αυτή η καθυστέρηση οδηγεί στην εμπέδωση του φόβου. Αυτός είναι ο στόχος; Η εμπέδωση του φόβου;»


«Οι φωτογραφίες με το ξεγύμνωμα ανθρώπων από τα ΜΑΤ μετά την πορεία αποτυπώνουν βασανιστήρια και τα βασανιστήρια ποινικοποιούνται ως κακούργημα» είπε μιλώντας χθες στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου, βάζοντας μια σειρά από πολύ χρήσιμα ερωτήματα που σίγουρα έχουν απάντηση.

Τα βασανιστήρια ποινικοποιούνται ως κακούργημα με σκοπό «να εκφοβίσουν και να τιμωρήσουν τον παθόντα». Οι αστυνομικοί οφείλουν να το γνωρίζουν και να παραπέμπονται και να τιμωρούνται όπως ο μέσος πολίτης αν διαπράξει τέτοιες πράξεις.

Εδώ, με τις φωτογραφίες που υπάρχουν το βλέπουμε όλοι, πρόκειται για βασανιστήρια. Έπρεπε, λοιπόν, να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται όχι μόνο για τον συγκεκριμένο αστυνομικό αλλά και για τους άλλους γύρω του που τον προστατεύουν.

Σε περιπτώσεις αστυνομικής βίας οι πολίτες μπορούν να προσφεύγουν και να ζητούν αποζημίωση από το κράτος, όμως, συχνά υπάρχει απροθυμία. Τους κατανοώ, όμως θα έπρεπε να μπορεί ο πολίτης να στηρίξει αυτόν τον αγώνα, γιατί για αγώνα πρόκειται. Αρχικά θα έπρεπε η ίδια η ΕΛΑΣ και η πολιτεία να κινούνται κατά αυτών των αστυνομικών. Αντιθέτως, εδώ επιρρίπτεται όλη η ευθύνη στον πολίτη, τον οποίο θα έπρεπε η πολιτεία να προστατεύει.

Υπάρχει αδιαμφισβήτητη καταγραφή της αστυνομικής βίας το βράδυ μετά την πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ενώ είναι αυτόπτης μάρτυρας και η ίδια η φωτορεπόρτερ που τράβηξε τις φωτογραφίες. Προφανώς το περιστατικό αυτό το έχουν δει και εισαγγελείς, όπως αποτυπώθηκε σε βίντεο και φωτογραφίες. Έχουμε, λοιπόν, μια αξιόποινη πράξη που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των αρμόδιων αρχών. Πρόκειται για αποτρόπαιη συμπεριφορά με βαριές προσβολές κατά της προσωπικότητας του ανθρώπου που τις υφίσταται. Δε μπορεί να έχουμε άλλο δίκαιο για τους πολίτες και άλλο για τους αστυνομικούς.

Ο αστυνομικός που προβαίνει σε αυτές τις βιαιότητες, μπορεί να το κάνει μέσω της δομής και της πολιτικής και προσωπικής του συγκρότησης, κάτι που διαπιστώνεται εύκολα με την καταγραφή και τη διαμόρφωση ενός μέσου όρου του προσωπικού προφίλ. Άραγε το αποδέχεται αυτό η ΕΛΑΣ; Μιλάμε για συμπεριφορές με μεγάλη απόκλιση. Και κανείς δε μπορεί να επικαλεστεί την απειρία, μελών των ΜΑΤ. Αντιθέτως, μάλλον για μεγάλη εμπειρία πρόκειται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, που σίγουρα δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά.

Το ξεγύμνωμα ανθρώπων και αυτή η καταστολή διαμορφώνουν άραγε μια μέθοδο; Κι αυτή η μέθοδος είναι αρεστή στην ΕΛΑΣ και την Πολιτεία; Όσο για την παραπομπή στον Συνήγορο του Πολίτη, από τη μία πλευρά είναι θετικό που έχει επιληφθεί ο Συνήγορος, ωστόσο είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, και αυτή η καθυστέρηση οδηγεί στην εμπέδωση του φόβου. Αυτός είναι ο στόχος; Η εμπέδωση του φόβου;

Θα πιστεύαμε ότι ποτέ δε θα ξαναζούσαμε τέτοιες μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Όμως αν είναι πρακτική, τότε αναρωτιέται κανείς πώς έγινε πρακτική. Πώς διαδόθηκε; Γιατί σίγουρα δεν πρόκειται για την κακή συμπεριφορά ενός ανθρώπου, δεν πρόκειται για ένα περιστατικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)