to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 11.12.2019

Κοινωνία

Eπιμονή στην αναλγησία: Η Πειραιώς δεν παίρνει πίσω τις 24 απολύσεις και απειλεί

Άκαρπη η δεύτερη τριμερής συνάντηση με τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς για τις 24 εκδικητικές απολύσεις - Απεργιακή συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων


(φωτογραφία από απεργιακή περιφρούρηση σε κτίριο της τράπεζας Πειραιώς, Τετάρτη 11/12/19)

Έληξε χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι της Τετάρτης η τριμερής συνάντηση στο υπ. Εργασίας με το θέμα των 24 απολύσεων από την Τράπεζα Πειραιώς στο τραπέζι. Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, «κατά τη συνάντηση η διοίκηση της Τράπεζας, όχι μόνο επέμενε στην απόλυση των 24, αλλά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και για άλλους 120 εργαζόμενους. Παράλληλα, αρνήθηκε κάθε μεσολαβητική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας»

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε νωρίτερα η παντραπεζική πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για σήμερα Τετάρτη 11/12 η ΟΤΟΕ. Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν από νωρίς το πρωί την απεργία σε επτά κεντρικά κτίρια της τράπεζας Πειραιώς.

Η 24ωρη πανελλαδική παντραπεζική γίνεται με αφορμή τις εκδικητικές απολύσεις 24 εργαζομένων του πρώην RBU (διαχείριση κόκκινων δανείων) με τις οποίες «η Τράπεζα Πειραιώς υπερέβη τα εσκαμμένα και παραβίασε τη συμφωνία της με την ΟΤΟΕ». Μετά τη 1 το μεσημέρι ξεκίνησε  η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας όπου διεξήχθη η δεύτερη τριμερής συνάντηση με τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς.

Εκεί βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Π. Σκουρλέτη, δηλώνοντας την υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζόμενων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων δείχνει πως καμία αυθαιρεσία δεν θα μένει αναπάντητη

Κλίμα εκφοβισμού

Σημειώνουμε ότι, την ώρα που τη Δευτέρα 9/12 κλιμάκια εκπροσώπων των σωματείων «σάρωναν» τα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώςπροκειμένου να τους εργαζόμενους για την απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, η ΟΤΟΕ κατήγγειλε με ανακοίνωσή της τον εκφοβισμό εργαζομένων, προκειμένου να μην συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Μάλιστα, η Ομοσπονδία έστειλε εξώδικα προς τα στελέχη τη διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς καλώντας τα «να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια παρέμβασης και παρακώλυσης στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: H τράπεζα Πειραιώς δείχνει τον δρόμο

Εθνική Τράπεζα: Εκδικητική μετακίνηση της προέδρου του σωματείου των ενοικιαζόμενων

Την ίδια στιγμή, σε προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης προβαίνει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία ζήτησε την μετακίνηση της Προέδρου του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, Βασιλικής Χριστοπούλου, σε άλλο τμήμα ακριβώς την επόμενη ημέρα της απεργίας των ενοικιαζόμενων απέναντι στις μαζικές απολύσεις στην εν λόγω τράπεζα

Η εργαζόμενη μετακινήθηκε από την Υ/νση Πρόληψης Απάτης και Πολιτικής Συναλλαγών στην Υ/νση Εκκαθάρισης και Υποστήριξης Εμπόρων, μια αλλαγή αντικειμένου με στόχο και τη προσβολή της επαγγελματικής αξίας της, τονίζει ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. σημειώνοντας ότι «αυτές τις ημέρες επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι χειρότεροι μας φόβοι: τραπεζοϋπάλληλοι εκβιάζονται με κάθε τρόπο – και με απολύσεις - για να συναινέσουν να γίνουν εργολαβικοί (Τράπεζα Πειραιώς). Στην Εθνική Τράπεζα οι πρώτες προτάσεις της διοίκησης για αλλαγές στον κανονισμό εργασίας κρίθηκαν απαράδεκτες από όλα τα σωματεία της Τράπεζας διότι τείνουν να φέρουν τους συναδέλφους τραπεζοϋπαλλήλους στην δική μας κατάσταση. Τέλος στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και αφορά στη ΔΕΗ κατοχυρώθηκε με νόμο η ύπαρξη εργαζόμενων δύο ταχυτήτων μέσα στην ίδια επιχείρηση(!)».

Το Δ.Σ του σωματείου αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 3ωρης στάσης για σήμερα Τετάρτη, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι λόγοι της κινητοποίησης, σχετίζονται με τις απολύσεις 50 ενοικιαζόμενων τραπεζοϋπαλλήλων στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και τις 24 απολύσεις τακτικού προσωπικού στην Τράπεζα Πειραιώς. Για την δεύτερη περίπτωση, έχουμε να πούμε πως η εργοδοσία παραβίασε βάναυσα τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ , -φέρθηκε και φέρεται- ως κοινός εκβιαστής και απέδειξε πως σκοπός τους είναι να μας κάνουν όλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενοικιαζόμενους».

Ακόμα μία απόδειξη της εικονικής εργολαβίας

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για αυτή την απόφαση της μετακίνησης, η εργαζόμενη από την αρμόδια Τομεάρχη της Τράπεζας και όχι από τον υπεύθυνο της εταιρείας (ICAP Outsourcing Solutions) ο οποίος εργάζεται στο ίδιο ακριβώς κτίριο.

Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα, ότι το διευθυντικό δικαίωμα ασκείται κατ’ ουσίαν από την Εθνική Τράπεζα. Η εταιρεία αναλαμβάνει μόνο την τακτική διεκπεραίωση της υποχρέωση καταβολής μισθού, και της υποβολής των προβλεπόμενων σε ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, κλπ. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι ο εξωπορισμός (Outsourcing), (όπως τουλάχιστον εφαρμόζεται στην Ελλάδα) δεν είναι τίποτα άλλο από μια καθαρή μορφή μεσιτείας που έχει σαν στόχο - έναν και μοναδικό - τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Και αυτό γιατί, όπως προσθέτει ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ η παραπάνω απόφαση ελέγχεται και με καθαρά επιχειρηματικούς όρους: Πώς δικαιολογείται η μετακίνηση υπαλλήλου από ένα τμήμα ιδιαίτερα απαιτητικό όπως αυτό της πρόληψης απάτης, με γνώσεις δεξιότητες και εμπειρία που χρειάστηκαν χρόνια για να αποκτηθούν και που δύσκολα αντικαθίσταται;

«Δικαιολογημένη η απόγνωση του προϊσταμένου που έχασε ένα σημαντικό στέλεχος από το τμήμα του (στέλεχος όσο αφορά τις ικανότητες όχι την αμοιβή), δικαιολογημένη και η απόγνωση πολλών διευθυντών και υποδιευθυντών της Τράπεζας που έχουν ομολογήσει ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο», καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)