to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:51 | 10.12.2019

Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Καμία ελπίδα για τους οκτώ αγνοούμενους - Έρευνα για ποινικές ευθύνες

Η πρόσβαση στο νησί εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη. Αν και η σεισμική δραστηριότητα έχει μειωθεί, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες μίας νέας ίδιας ή μικρότερου μεγεθους έκρηξης.


Έρευνα, προκειμένου να αναζητηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες εις βάρος των εταιρειών που πραγματοποιούν την ξενάγηση στο νησί Γουάιτ, ανακοίνωσαν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, ενώ καμία ελπίδα δεν υπάρχει πλεόν για τους οκτώ ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την έκρηξη του ηφαιστείου χθες και πιθανότατα είναι καλυμμένοι κάτω από τις στάχτες.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει κανένας επιζών πάνω στο νησί», τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας Τζον Τιμς, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη στις εταιρείες οι οποίες διοργανώνουν την ξενάγηση στο νησί, δήλωσε ότι θα δεινεργηθεί έρευνα, αν και επί του παρόντος είναι νωρίς για συμπεράσματα.

Μέχρι στιγμής, 31 ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρουν να ζήσουν όλοι. Οι 27 εκ αυτών φέρουν σοβαρά εγκαύματα στο 30% του σώματός τους, ενώ αρκετοί αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και υποστηρίζονται μηχανικά. Οι περισσότεροι νοσηλεύονται σε ειδικές μονάδες εγκαυμάτων στη χώρα, ενώ ορισμένοι ενδέχεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία στην Αυστραλία.

Την Τρίτη επιβεβαιώθηκαν οι εθνικότητες των 47 τουριστών που βρίσκονταν την ώρα της έκρηξης στο νησί: 24 Αυστραλοί, εννέα Αμερικανοί, ππέντε Νεοζηλανδοί, τέσσερις Γερμανοί, δύο Βρετανοί, δύο Κινέζοι και ένας Μαλαισιανός.  

Η πρόσβαση στο νησί εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη. Αν και η σεισμική δραστηριότητα έχει μειωθεί, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες μίας νέας ίδιας ή μικρότερου μεγεθους έκρηξης.

Αν και πρόκειται για το πιο ενεργό ηφαίστειο στη χώρα – η τελευταία έκρηξη ήταν το 2016 – το νησάκι Γουάιτ αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Πληροφορίες: Reuters, BBC, Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)