to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 07.12.2019

Διεθνή

Κατακραυγή για τους χλευαστές του νέου φεμινιστικού «ύμνου»

Σειρά βίντεο από Μεξικανούς άνδρες και γυναίκες που χλευάζουν το τραγούδι A rapist in your path» έκαναν την εμφάνισή τους προκαλώντας αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε παραδοσιακά μίντια


Διεθνές έχει γίνει το «A rapist in your path», που γεννήθηκε στη Χιλή από τη φεμινιστική συλλογικότητα «Lastesis» και ακούστηκε σε χώρες από τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη όπου ακτιβιστές κατήγγειλαν δημοσίως  τη βία κατά των γυναικών και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ο «ύμνος» τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου μήνα στο Σαντιάγο, εν μέσω εκτεταμένων αντικυβερνητικών διαμαρτυριών και της σκληρής καταστολής τους από τις δυνάμεις ασφαλείας. Στη συνέχεια χιλιάδες γυναίκες που είχαν δεμένα μάτια με μαύρα μαντίλια ή φορούσαν μπαντάνες  δερμάτινα προχώρησαν σε μια εκρηκτική performance σε κεντρική πλατεία του Μεξικού.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα σειρά βίντεο από Μεξικανούς άνδρες και γυναίκες που χλευάζουν το τραγούδι έκαναν την εμφάνισή τους προκαλώντας αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε παραδοσιακά μίντια.

Οι «δημιουργοί» των βίντεο θεωρήθηκαν από πολλούς ως «μάτσο», ασεβείς ή τουλάχιστον κωφοί σε μια χώρα όπου οι δολοφονίες γυναικών αυξάνονται και σε μεγάλο αριθμό μένουν ατιμώρητες.

Σε ένα από τα βίντεο μια χούφτα παίκτες ποδοσφαιρικής ομάδας νέων, οι τρεις από τους οποίους χωρίς μπλούζα, φαίνονται σε αποδυτήρια να γελούν και να χορεύουν στο ρυθμό του τραγουδιού, το οποίο λέει: «Ο βιαστής είσαι εσύ. Δεν έφταιγα εγώ, ούτε το πού ήμουν, ούτε το τί φορούσα». Στο άλλο βίντεο, δύο Mεξικανοί πεζοναύτες γυρνάνε γυρνούν την πλάτη τους ενώ βρίσκονται πιθανώς σε στρατώνες.

Εάν η πρώτη διακωμώδηση οφείλεται στην καλύτερη περίπτωση σε νεανική αφέλεια η δεύτερη κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένου ότι Μεξικανοί στρατιώτες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν επανειλημμένα εμπλακεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων βασανιστήρια και βιασμοί.

Πιο αμφιλεγόμενο πάντως είναι το τρίτο, το οποίο δημοσίευσε στο Instagram ο Μπάμπο, frontman της μεξικανής μπάντας hip hop μπάντας Cartel de Santa. Ο ίδιος εμφανίζεται ξαπλωμένος με γυναίκες και μια ομάδα μασκοφόρων ανδρών να περικυκλώνουν μια φοβισμένη γυναίκα με δεμένα χέρια.

Η ψυχολόγος Αλέξα Κόρτες σχολίασε ότι τα βίντεο δείχνουν ότι δεν υπάρχει ενσυναίσθηση και ότι η βία κατά των γυναικών «καθίσταται αόρατη» μεταξύ πολλών ανδρών. «Δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει» πρόσθεσε η 26χρονη.

Τι απαντούν

Ο Μπάμπο απαντώντας σε σχόλιο στο Instagram ισχυρίστηκε πως δεν δημιούργησε το βίντεο αλλά ότι του είχε σταλεί μέσω του WhatsApp, χωρίς ωστόσο να εξηγεί γιατί ο ίδιος το μοιράστηκε.

Το Τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού υποστήριξε ότι προσπαθεί να ταυτοποιήσει τα δύο«υποτιθέμενα μέλη» της προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από τις πράξεις τους, λέγοντας ότι δεν αντικατοπτρίζουν τη «θεσμική στάση» του κλάδου.

Επίσης, ομάδα Κλοουμπ Αμέρικα ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει το ζήτημα, θα επιδιώξει πειθαρχικά μέτρα και ότι οι νέοι αθλητές θα παρακολουθήσουν ένα μάθημα ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών.

Δεκάδες γυναίκες χθες βράδυ πραγματοποίησαν συγκέντρωση και στη συνέχεια έκαψαν τη σημαία της Κλοουμπ Αμέρικα. «Θέλουμε μια δημόσια συγνώμη από τους νέους, τους ποδοσφαιριστές. ... Θέλουμε να εξηγήσουν γιατί ήταν λάθος, δηλαδή ότι έχουν μάθει ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος », είπε μία ακτιβίστρια.

Από την πλευρά της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι επιδεικνύει  «μηδενική ανοχή» για την έμφυλη βία και η δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, Κλαούντια Σάινμπαουμ, την κατήγγειλε τον περασμένο μήνα.

Οργανώσεις υπεράσπισης των γυναικών θεωρούν σημαντικές αυτές τις δηλώσεις για να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά τονίζουν την ανάγκη για δράση αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει αποτελέσματα.

Και οι διαδηλωτές ζητούν κυβερνητικά μέτρα για την πρόληψη της έμφυλης βίας στο Μεξικό, όπου δέκα γυναίκες σκοτώνονται καθημερινά κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, μόνο ένα από τα δέκα περιστατικά επιλύονται, σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο των Γυναικών.

Πηγή: Associated Press via efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)