to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 07.12.2019

Πολιτική

Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου και Ερντογάν για την Αν. Μεσόγειο - Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Ερντογάν και Τσαβούσογλου τραβούν κι άλλο το... εύθραυστο σχοινί με σημερινές τους δηλώσεις ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και σύρραξη - «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία» απαντά το ΥΠΕΞ.


«Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι», διεμήνυσε - σε οξύ τόνο - ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και εντείνοντας, έτσι ακόμη περισσότερο την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην περιοχή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι «εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου. Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι τα έσοδα (σ.σ. γεωτρήσεων) πρέπει να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.

Την ίδια ώρα ο αμετανόητος πρόεδρος Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω, διαμηνύοντας πως έχει ήδη υπογράψει τη συμφωνία με τη Λιβύη και πως τις επόμενες μέρες θα την στείλει στον ΟΗΕ.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως δεν μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις της, τονίζοντας ότι το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει απολύτως καμία αξία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία.

Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας

Μήνυμα να μη «συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η χώρα μας έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς των γειτόνων μας, με τον κατευνασμό» στέλνει την ίδια στιγμή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα δε θα κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας». «Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε», σημειώνει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», τονίζοντας παράλληλα ότι «το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής».

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, προσθέτει όμως ότι «ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου».

Η χθεσινή επίθεση Μητσοτάκη στον Αλ. Τσίπρα και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, στην επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που εξαπέλυσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απάντησε την ίδια ημέρα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αυτός που προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός δεν δίστασε να αξιοποιήσει κατά κόρον τα εθνικά μας θέματα για να επιτεθεί στον πολιτικό του αντίπαλο.

Αυτός που μας κατηγόρησε ότι δώσαμε βήμα στον Τούρκο Πρόεδρο όταν τον προσκαλέσαμε στην Αθήνα και απαντήσαμε δημόσια στον αναθεωρητισμό του.

Αυτός που άφηνε τους βουλευτές του να δηλώνουν ότι πιστεύουν τον Ερντογάν και όχι τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας για το θέμα των 8 αξιωματικών.

Αυτός που, τέλος, έκανε σημαία του το διχασμό στη συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσει λίγες ψήφους.

Αυτός, λοιπόν, που τα έκανε όλα αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, πάει πολύ τώρα να μας κάνει μαθήματα ήθους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αντί λοιπόν να παριστάνει τον θιγμένο, ας απαντήσει επί της ουσίας σε έστω ένα από τα καίρια ζητήματα που έχει θέσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως έχει χρέος να κάνει, όταν διαπιστώνει έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να καταλάβουν οι γείτονες ότι απαιτείται αμοιβαίος σεβασμός και διάλογος (βίντεο)

Γερμανικός Τύπος: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης φαίνεται «παράλογη»

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα αλλά και στο περιεχόμενo της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη Μεσόγειο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο γερμανικός Τύπος.

Η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα αποτελεί «ένδειξη διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο» και συμπληρώνει ότι «νότια της Κρήτης ενδέχεται να υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου. Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος βλέπουν επίσης τα συμφέροντά τους να πλήττονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», σημειώνει η «Handelsblatt» σε δημοσίευμά της.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα «Tagesspiegel» σχολιάζοντας: «Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απεφεύχθη μια μεγάλη σύγκρουση Τουρκίας - δυτικών εταίρων και ο πρόεδρος Ερντογάν απέσυρε το απειλητικό βέτο του ενάντια στο κοινό ανακοινωθέν της Συμμαχίας. Ωστόσο φαίνεται να αναδύονται νέες εντάσεις. Αφορμή είναι η μυστική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στη Λιβύη και να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια της Γερμανίας για λύση στον λιβυκό εμφύλιο». Όπως σημειώνει «η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων φαίνεται παράλογη. Επεκτείνει τα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι την περιοχή κοντά στην Κρήτη. Επίσης σύμφωνα με τη συμφωνία και τα χωρικά ύδατα γύρω από τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά θα πρέπει μελλοντικά να ελέγχονται από την Τουρκία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος αντιδρούν στη συμφωνία. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται για την εκμετάλλευση τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου. Και το Ισραήλ συμμετέχει. Ωστόσο η Τουρκία απαιτεί συμμετοχή στο δυνητικά κερδοφόρο έργο και ως εκ τούτου αναζητά φυσικό αέριο στην περιοχή γύρω από τη διαιρεμένη Κύπρο (…). Mέχρι τώρα η κριτική δεν έχει αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει».

Τέλος, όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί νέες εντάσεις στην ΕΕ, όχι μόνο λόγω της διαμάχης για το φυσικό αέριο. «Η γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο αρχές Ιανουαρίου. Η Γερμανία θέλει να περιορίσει την εισροή προσφύγων από τη Λιβύη» γράφει η «Tagesspiegel» κάνοντας αναφορά και στην αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σημειώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τα γερμανικά σχέδια σε αποτυχία δεδομένου ότι «η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων για την κυβέρνηση αλ Σαράτζ, παρέχοντας μεταξύ άλλων αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα»

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, CNN, Ναυτεμπορική, Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)