to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 06.12.2019

Πολιτική

Ν. Παππάς: Η ΝΔ έταξε απαλλαγή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά “απάλλαξε” τη μεσαία τάξη από τα δικά μας θετικά μέτρα (βίντεο)

«Η πολιτική της ΝΔ περιέχει τα “ριγκανόμικς” του ’80 και την παραδοσιακή αναπτυξιακή πολιτική, την αποτυχημένη στην Ελλάδα, που λέει “μόνο τουρισμός και οικοδομή”. Αυτό δεν είναι αναπτυξιακή στρατηγική. Είναι η νεοφιλελεύθερη ιδέα σας που λέει ότι “μειώνοντας τους φόρους, έρχονται επενδύσεις”, αλλά εσείς έχετε παγώσει όλα τα μεγάλα έργα»


Με αναφορά στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, άνοιξε την τοποθέτησή του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, ο τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, ο οποίος μίλησε για μια οδυνηρή επέτειο, η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να σβήσει από τη μνήμη της κοινωνίας. «Η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου οδήγησε σε ένα ξέσπασμα της ελληνικής νεολαίας, το οποίο αποδείχθηκε, λίγο καιρό μετά, ότι ήταν το προανάκρουσμα ενός γιγαντιαίου νέου ξεσπάσματος του συνόλου του λαού μας, που συγκλόνισε την κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου», τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «η χώρα μας πέρασε δύσκολες στιγμές και είναι καλό να μην ξεχνάμε για να μην γυρίσουμε εκεί, αλλά δυστυχώς η πολιτεία της ΝΔ μέχρι στιγμής δεν μας κάνει αισιόδοξους».

Τοποθετούμενος για το νομοσχέδιο της ΝΔ, υπογράμμισε πως «το φορολογικό νομοσχέδιο αποκαλύπτει τη μεγάλη απάτη -τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών- της ΝΔ εις βάρος της μεσαίας τάξης. Τάξατε στους ανθρώπους απαλλαγή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά τους “απαλλάξατε” από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου, τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% και την 13η σύνταξη, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “υπεξαίρεση”, αλλά δεν μας είπε ότι ο δικός του προϋπολογισμός την καταργεί». Κάλεσε, επίσης, τα στελέχη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να μην προσπαθούν να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», καθώς θα βρίσκονται διαρκώς 2 δισ. ευρώ πίσω από τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα όταν η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνιο και από αυτά που δρομολόγησε το Μάιο, μέσω της μείωσης των πλεονασμάτων. Απαντώντας, δε, σε σχετικό σχόλιο του κ. Σταϊκούρα, επεσήμανε: «Μας είπατε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το “μαξιλάρι” για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αλλά είστε έτοιμοι να δώσετε περί τα 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες για το σχέδιο Ηρακλής. Να δούμε το σχέδιο, να δούμε αν υπάρχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, αν εγγυάται την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και βεβαίως πόσο αγγίζει το “μαξιλάρι”, διότι σας υποσχόμαστε ότι θα την αναζωπυρώσουμε την κουβέντα για τον δημοσιονομικό χώρο».

Μιλώντας για τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, την οποία χαρακτήρισε «κορωνίδα της πολιτικής της ΝΔ», ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρόκειται για κοροϊδία, καθώς «το 66% των επιχειρήσεων έχει μηδενικά κέρδη ή ζημιές, άρα μηδέν εις το πηλίκο ως προς την ελάφρυνση. Και από τις υπόλοιπες, το 14% δηλώνει ως 10 χιλ ευρώ. Άρα η ωφέλειά τους θα είναι ελάχιστη». Κατά τον ίδιο, από τη συνολική ελάφρυνση των 550 εκατ. ευρώ, το 80% θα πάει στο 2,5% των πιο μεγάλων επιχειρήσεων και «οι ευκατάστατοι άνθρωποι της Ελλάδας θα αισθάνονται πιο καλόβολα με εσάς, όταν οι ευκατάστατοι της Γερμανίας και της Γαλλίας ζητούσαν εδώ και 10 χρόνια να φορολογούνται περισσότερο».

Σε σχέση με την αναπτυξιακή στρατηγική της ΝΔ, υπογράμμισε ότι «ακολουθείτε ένα μείγμα πολιτικής, που περιέχει τα “ριγκανόμικς” της δεκαετίας του 80 και την παραδοσιακή αναπτυξιακή πολιτική, την αποτυχημένη στην Ελλάδα, που λέει “μόνο τουρισμός και οικοδομή”. Αυτό δεν είναι αναπτυξιακή στρατηγική. Είναι η κεντρική σας νεοφιλελεύθερη ιδέα που λέει ότι “μειώνοντας τους φόρους, έρχονται επενδύσεις”», ενώ αντικρούοντας αυτή την πολιτική επιλογή θύμισε ότι «όλα τα μεγάλα έργα έχουν παγώσει με δική σας ευθύνη. Παγώσατε τα έργα του Φιλόδημου για τους Δήμους, τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, το Πάτρα – Πύργος, το Μετρό της Θεσσαλονίκης και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με τα μεγάλα έργα για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών».

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι ο προϋπολογισμός της ΝΔ περιέχει σειρά υπεραισιόδοξων προβλέψεων, όπως το στόχο του 2,8% για την ανάπτυξη αλλά και τα χρήματα που υπολογίζονται να συγκεντρωθούν από τις αποκρατικοποίησεις, την εξοικονόμηση στη λειτουργία του δημοσίου και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Η μόνη βεβαιότητα του σχεδίου σας είναι η περικοπή των επιδομάτων κατά 450 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε. Σ’ αυτές τις προβλέψεις αλλά και σε θέματα όπως το προσφυγικό και η Συμφωνία των Πρεσπών απέδωσε τα «αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη» και την έντονη εκλογολογία που πυροδοτήθηκε από στελέχη της ΝΔ, μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές. Απευθυνόμενος στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σημείωσε ότι «μάλλον  οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα από όσο πιστεύετε και δεν θα είναι διπλές, διότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα δώσουν τη λύση αμέσως μετά την επόμενη κάλπη».

Αναφορικά με την τροπολογία της ΝΔ, η οποία καταργεί την επιτροπή που θα αξιολογήσει τις συνέπειες του «μαύρου» στην ΕΡΤ, αναρωτήθηκε «ποιες ευθύνες πάνε να καλυφθούν», καθώς με το βίαιο κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης έμειναν εκκρεμότητες, συμβάσεις και υποχρεώσεις, που καλείται να εξυπηρετήσει το ελληνικό δημόσιο.

Τέλος, για τις υποθέσεις των κυρίων Διαματάρη (πρώην υφυπουργού Εξωτερικών), Κοντολέοντος (διοικητή ΕΥΠ) και Πατέρα (παραιτηθέντος διοικητή νοσοκομείου Καρδίτσας) σημείωσε ότι «έχουν έναν κοινό παρονομαστή, τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρώτος έλεγε ψέματα από το πτυχίο ως την ηλικία του. Για τον δεύτερο αλλάξατε το νόμο γιατί η θέση στην οποία τον τοποθετήσατε είχε ως προϋπόθεση την κατοχή πτυχίου. Και ο τρίτος αντάλλαξε 1.200 ψήφους με μία διοίκηση νοσοκομείου. Όλα έγιναν σε απευθείας συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Ποιο μήνυμα δίνουμε με αυτές τις συμπεριφορές στα νέα παιδιά;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)