to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 06.12.2019

Πολιτική

Χ. Μαμουλάκης: Η κυβέρνηση είναι των πλουσίων και της διεθνούς κτηματομεσιτικής αγοράς.

«Η πλειονότητα των ρυθμίσεων έχει τον χαρακτήρα προνομιακής μεταχείρισης, όχι του μικρού κατασκευαστικού τομέα της χώρας, αλλά της στήριξης των πολυεθνικών εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας», τονίζει μεταξύ άλλων ο Χ. Μαμουλάκης για το φορολογικό νομοσχέδιο.


Αναλυτικά η ομιλία Χάρη Μαμουλάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, για το νομοσχέδιο με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο»:

Το νομοσχέδιο επί του οποίου σήμερα καλούμαστε να τοποθετηθούμε, αποτελεί μια πρώτη εφαρμογή των βασικών αξόνων πάνω στους οποίους κινείται ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ.
Του πρώτου, δηλαδή, προϋπολογισμού που συντάχθηκε έξω από τις συνθήκες ασφυκτικής μνημονιακής επιτήρησης, εξαιτίας της δημοσιονομικής διαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ
Του πρώτου επεκτατικού, μετά από 11 χρόνια, προϋπολογισμού.
Του πρώτου προϋπολογισμού τον οποίο  όποια κυβέρνηση τον συνέτασσε, θα έπρεπε να αποφασίσει ποια κοινωνικά στρώματα και ποιες κοινωνικές κατηγορίες θα επωφεληθούν από τους καρπούς των πρώτων 3 χρόνων συνεχόμενης αύξησης του ΑΕΠ της Ελληνικής οικονομίας.
Του πρώτου προϋπολογισμού που ο Υπουργός Οικονομικών που θα τον συνέτασσε θα έδινε ένα στίγμα αναφορικά με τους κλάδους που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας την δεκαετία που έρχεται.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι
Το σημερινό νομοσχέδιο μας αποκαλύπτει τις επιλογές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τα δύο παραπάνω φλέγοντα ζητήματα.
Από τον επιπλέον 1,2 δις ευρώ δημοσιονομικό χώρο τα 700 εκατ. τα καρπώνονται είτε οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις είτε τα πολύ υψηλά εισοδηματικά στρώματα.
Η μείωση του συντελεστή της φορολογίας νομικών προσώπων, από το 28% στο 24%
Η μείωση της φορολογίας μερισμάτων από 10% στο 5%,
Η μείωση της φορολογίας εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία μείωση φορολογίας εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και πολλές άλλες ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου,
δεν επιτυγχάνουν τίποτε άλλο παρά την ελάφρυνση των πλέον ευκατάστατων κοινωνικών κατηγοριών στη χώρα μας
δεν επιτυγχάνουν τίποτε άλλο παρά την διευκόλυνση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας άμεσων ξένων επενδύσεων που αποσκοπούν, όχι στις FDI στις τεχνολογίες αιχμής ή στην βιομηχανία,
αλλά συγκεκριμένα στην τόνωση της κτηματαγοράς και του κατασκευαστικού κλάδου μέσα από την ροή ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ακινήτων.
Επιτρέψτε μου εδώ να εστιάσω και σε ορισμένα σημεία του κατατεθειμένου φορολογικού νομοσχεδίου που, ως μηχανικός, αισθάνομαι ότι εστιάζουν στον κατασκευαστικό κλάδο και στις προσδοκίες χιλιάδων συναδέλφων μου.
Κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σημερινό νομοσχέδιο είναι θετικά, Όπως για παράδειγμα η δρομολογημένη ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση μείωση του ΕΝΦΙΑ την οποία, βέβαια, θα την πάρετε πίσω μέσα από την αύξηση στις αντικειμενικές αξίες  των ακινήτων
Ή  η επιχορήγηση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.
Όμως η πλειονότητα των παραπάνω ρυθμίσεων έχει τον χαρακτήρα προνομιακής μεταχείρισης, όχι του μικρού κατασκευαστικού τομέα της χώρας,
Αλλά της στήριξης των πολυεθνικών εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας,
Όπως είναι για παράδειγμα οι απαλλαγές από τον ειδικό φόρο ακινήτων σε πληθώρα επενδυτικών εταιριών
Όπως είναι και η ευνοϊκή φορολόγηση όσων θα μεταφέρουν την φορολογική έδρα στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι θα επενδύσουν πάνω από 500.000 ευρώ σε ακίνητα.
Ακόμα όμως, και ρυθμίσεις που έχουν διαφημιστεί από την κυβέρνηση ως «φιλί ζωής» για του συναδέλφους μηχανικούς, νομίζω ότι είναι εξόχως προβληματικές.
Για παράδειγμα, έχω την αίσθηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι ρυθμίσεις για την τριετή αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα θα αποδειχθούν πολύ επικίνδυνες για το μέλλον του κατασκευαστικού τομέα στη χώρα μας.
Ως γνωστόν, σήμερα υπάρχουν τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 24% για αγορά νεόδμητου, 0% για την αγορά 1ης κατοικίας και 3% για όλες τις υπόλοιπες μεταβιβάσεις ακινήτων. 
Άρα η ρύθμιση αφορά μόνο όσους πρόκειται να αγοράσουν 2η κατοικία, οι οποίοι όμως, κι αυτοί τελικά δε θα δουν το όφελος, καθώς ο εργολάβος θα το μετακυλήσει  στην εμπορική αξία του ακινήτου.
Έτσι το μέτρο, όντως, θα δώσει άμεσα σημαντική ώθηση για την ανέγερση ακινήτων εντός της προσεχούς τριετίας. Αλλά όταν παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα, θα ακολουθήσει κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας με καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο.
Υπό αυτή την έννοια αν η κυβέρνηση ήθελε να ευνοήσει πραγματικά την οικοδομή μέσω της μείωσης του ΦΠΑ, θα ήταν λογικότερο να προχωρούσε σε μια μικρή και λελογισμένη μείωση της σχετικής φορολόγησης στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά, παρά να προβεί με τυμπανοκρουσίες, όπως έκανε τώρα, σε ένα  πρόσκαιρο μέτρο που αποσκοπεί στην δημιουργία μιας νέας φούσκας ακινήτων.
Εδώ επιτρέψτε μου να κάνω μια επιπλέον παρατήρηση. Το άρθρο 29 του παρόντος νομοσχεδίου εισάγει την δυνατότητα στο Υπουργείο Οικονομικών να απαιτήσει από εταιρίες, όπως η AirBnB, να κοινοποιήσουν τα στοιχεία των συναλλαγών τους προς τις φορολογικές αρχές της χώρας, κι αν δεν το πράξουν, θα  αντιμετωπίσουν αυστηρά πρόστιμα.
Η διάταξη αυτή έχει προφανής συνάφεια με όλες της σημερινές ρυθμίσεις, οι οποίες προσπαθούν να υποβοηθήσουν την φούσκα ακινήτων που έχει δημιουργηθεί γύρω από την οικονομία διαμοιρασμού και την στρέβλωση της τουριστικής αγοράς της χώρας μας που έχει προκληθεί από το άνισο φορολογικό καθεστώς μεταξύ τουριστικών καταλυμάτων και βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η διάταξη αυτή λοιπόν κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά υποψιάζομαι ότι αποτελεί κατεξοχήν ρύθμιση που εισάγεται για να μην υλοποιηθεί και να παραμείνει κενό γράμμα
“hicRhodus, hicsalta”, λοιπόν, κύριε Υπουργέ. Λαμπρή ευκαιρία να μας διαψεύσετε ευχάριστα πιέζοντας τις εταιρίες διαμοιρασμού. Παρεμπιπτόντως, αν θέλετε, και να μας εκπλήξετε, μπορείτε να υλοποιήσετε και τις διατάξεις του σχετικού νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης, και να περιορίσετε την εξάπλωση του φαινομένου αυτού σε περιοχές που δέχονται έντονη πίεση στο οικιστικό τους απόθεμα ενώ έχουν γίνει απαγορευτικές τις τιμές των ενοικίων για τα λαϊκά στρώματα. Αναφέρομαι σε περιοχές όπως είναι το κέντρο της Αθήνας ή οι πόλεις της Κρήτης.
Κλείνοντας την σύντομη αυτή τοποθέτηση
Το παρόν νομοσχέδιο αφήνει ένα καθαρό στίγμα
Απαντάει ξεκάθαρα στο ερώτημα: «Ποιανού είναι αυτή η κυβέρνηση;»
Και η απάντηση που δίνει, πέρα από επί μέρους παρατηρήσεις σε μεμονωμένα άρθρα, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι των πλουσίων και της διεθνούς κτηματομεσιτικής αγοράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται  να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα αυτών.
Και για αυτό θα καταψηφίσουμε την νομοθετικής σας πρωτοβουλία.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)