to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 06.12.2019

Οικονομία

«Δεν έχουμε απλώς επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ, αλλά τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής κρίσης», προειδοποιεί ο Δημ. Παπαδημούλης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίουεπί της έκθεσης της ΕΚΤ για το 2018 (βίντεο).


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ, στο πλαίσιο συζήτησης για την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 2018, είπε τα εξής:

«Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Κώστα Μαυρίδη για το σχέδιο Έκθεσης που μας έστειλε και για την παρουσίαση που μόλις μας έκανε. Πιστεύω ότι αποτελεί μια ικανοποιητική βάση για τη συζήτησή μας.

Εμείς έχουμε καταθέσει, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, 32 τροπολογίες κι αυτό διότι θέλουμε σε ορισμένα σημεία να ενισχυθεί το περιεχόμενο της έκθεσης.

Πρώτα απ’ όλα, από τη στιγμή που δεν έχουμε απλώς μια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ΕΕ, αλλά τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής κρίσης, τον οποίο επισημαίνει και η ίδια η ΕΚΤ και ο κ. Ντράγκι και η διάδοχός του, η κα Λαγκάρντ, νομίζω ότι πρέπει να ενισχύσουμε την εμβάθυνση της Ένωσης και της νομισματικής ένωσης. Και εδώ κάτι λείπει: Ο τρίτος πυλώνας - το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων.

 «Έχω κουραστεί χρόνια να ακούω εκπροσώπους διάφορων πολιτικών ομάδων να αρνούνται αυτό που προτείνει η Κομισιόν, στηρίζει η ΕΚΤ και που, αν δεν ολοκληρωθεί, δεν θα έχουμε τραπεζική ενοποίηση: το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων».

Έχω κουραστεί χρόνια να ακούω εκπροσώπους διάφορων πολιτικών ομάδων να αρνούνται αυτό που που προτείνει η Κομισιόν, στηρίζει η ΕΚΤ και το οποίο, αν δεν ολοκληρωθεί, δεν θα έχουμε τραπεζική ενοποίηση. Και είναι η παράλληλη πορεία της μείωσης και της αμοιβαιοποίησης των ρίσκων, με την εφαρμογή του EDIS: Η θεωρία ότι πρώτα πρέπει να μηδενιστούν τα ρίσκα για να αρχίσουμε να συζητάμε για την εφαρμογή του EDIS, οδηγεί σε έναν μεγάλο κίνδυνο.

Το δεύτερο θέμα, που θέλουμε να ενισχυθεί στην έκθεση, είναι μια πιο ενεργή συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ψηφίσαμε πριν μερικές μέρες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία ένα ψήφισμα, η κα Λαγκάρντ έχει δεσμευθεί ότι θα κινηθεί και η ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ώρα τα λόγια να γίνουν πράξη με ένα σχέδιο - περιμένουμε άλλωστε και από την Κομισιόν την πρόταση για το GreenNewDeal.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συμβάλει πιο ενεργά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Το τρίτο θέμα, είναι οι συνέπειες του Brexit που απαιτούν μια πιο ενεργή παρέμβαση.

Και το τελευταίο θέμα -αλλά όχι τελευταίο σε σημασία- είναι ότι αυτά τα χρόνια έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ οι ανισότητες, κοινωνικές και περιφερειακές, και αυτό απαιτεί να δούμε και το νομισματικό και το δημοσιονομικό σκέλος, το θέμα της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης,καθώςκαι την ανάγκη να δούμε και στο μέλλον ένα νέο Σύμφωνο Απασχόλησης και Ανάπτυξης.

Με εποικοδομητικό πνεύμα, περιμένουμε από τον εισηγητή τις συμβιβαστικές τροπολογίες που θα μας παρουσιάσει. Και σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια να αποδυναμωθεί ή να αναιρεθεί το περιεχόμενο της έκθεσης Μαυρίδη, όπως θα επιχειρηθεί, απ’ ό,τι κατάλαβα, από ορισμένες πολιτικές ομάδες».


Δείτε το σχετικό βίντεο στο ακόλουθο link:

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)