to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 06.12.2019

Οικονομία

Με τις ψήφους ΝΔ και Ελληνικής Λύσης πέρασε το φορολογικό νομοσχέδιο

«Από 0 έως 17 ευρώ τον μήνα θα είναι η φορολογική ελάφρυνση της ΝΔ για την πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων», ανέφεραν την Πέμπτη πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή - Εκτενής αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης


Εγκρίθηκε την Παρασκευή 6/12 κατά πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

«Κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αλλά εσείς ακόμα δεν την έχετε ορίσει. Ποιος πρότεινε την τροπολογία που μειώνει την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης των ιδιοκτητών ΠΑΕ και ΚΑΕ; Αποσύρετε την τροπολογία για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ για να δώσετε μέρισμα σε 400 ακόμα οικογένειες», δήλωσε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι υπερψηφίζει 26 άρθρα, σε 20 άρθρα δηλώνει «παρών» και 21 άρθρα τα καταψηφίζει. «Αν είχαμε την τεκμηρίωση και τις απαντήσεις που ζητήσαμε θα είχαμε ψηφίσει και περισσότερα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης.

«Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα της χώρας με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Όμως με αυτό το νομοσχέδιο είμαστε απολύτως συνεπείς σε όσα είχαμε πει προεκλογικά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που πρόσθεσε ότι «όλα τα νοικοκυριά θα δουν μειώσεις φόρων» ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ότι, με το σχέδιο νόμου και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα χαμηλότερα εισοδήματα θα δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23%, τα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και τα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.

«Η δική μας φορολογική και οικονομική πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο, είναι για όλη την κοινωνία, είναι ανάπτυξη για όλους, κυρίως όμως για τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερος το 2020.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και αυτό θα γίνει με τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού με την αξιοποίηση των ANFAs και των SNPs, των κερδών από τη διακράτηση των ευρωπαϊκών ομολόγων, για αναπτυξιακούς λόγους και με την αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο λύνουμε όλα τα προβλήματα αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης που καθηλώνει την ανάπτυξη», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

«Δική μας συνειδητή πολιτική είναι η μείωση των φόρων», είπε ο υφυπουργός που απάντησε και στις ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας μέρους δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ότι δεν υφίστανται θέματα αντισυνταγματικότητας γιατί τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. «Είναι μέτρο που αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή και την καθιστά αντικίνητρo», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

«Όποιος φορολογείται στην Ελλάδα θα πληρώσει λιγότερο φόρο, χάρη σε αυτό το νομοσχέδιο. Λιγότερο φόρο, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σήμερα για τη μεσαία τάξη αλλά επί των ημερών του οι φτωχοί γίνανε φτωχότεροι και περισσότεροι».

«Κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αλλά εσείς ακόμα δεν την έχετε ορίσει. Ποιος πρότεινε την τροπολογία που μειώνει την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης των ιδιοκτητών ΠΑΕ και ΚΑΕ; Αποσύρετε την τροπολογία για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ για να δώσετε μέρισμα σε 400 ακόμα οικογένειες», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

«Από 0 έως 17 ευρώ τον μήνα θα είναι η φορολογική ελάφρυνση της ΝΔ για την πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων»

«Από 0 έως 17 ευρώ τον μήνα θα είναι η φορολογική ελάφρυνση της ΝΔ για την πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων», ανέφεραν την Πέμπτη πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές,  τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική της ΝΔ, πολύ περισσότερο μετά τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα ότι μεσαία τάξη είναι όποιος έχει εισόδημα πάνω από 440 ευρώ τον μήνα.

Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν ότι οι όποιες ελαφρύνσεις θα ακυρωθούν διότι έρχονται νέες επιβαρύνσεις, όπως είναι οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο επιπλέον κρυφός φόρος 22% που καραδοκεί όσους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, ενώ έρχονται αυξήσεις άνω του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές για 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι «οι μεγάλοι κερδισμένοι του φορολογικού νομοσχεδίου είναι οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τα ατομικά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, που τα δηλώνουν λιγότερο από το 1% των φορολογούμενων».

Ψέμα το «αφορολόγητο των 1.000€ για κάθε παιδί»

«Η ΝΔ ανερυθρίαστα μιλάει για 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί ενώ από τις διατάξεις του ν/σ προκύπτει 364 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί, το οποίο μάλιστα θα μειώνεται για όσους έχουν το "εξωφρενικό" εισόδημα των 12.000 και άνω», τονίζουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως προς το ζήτημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από το 10% στο 30%) επισημαίνουν ότι θα πλήξει χαμηλά εισοδήματα αφού εξαιρείται η δαπάνη του ενοικίου αλλά και τα μεσαία εισοδήματα αφού εξαιρούνται οι δαπάνες για την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου διότι τα νοικοκυριά με στεγαστικό διαθέτουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός τους στην κατανάλωση.

«Το νομοσχέδιο απευθύνει το μεγαλύτερο μέρος των ελαφρύνσεων στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και -με σωρεία διατάξεων- φοροαπαλλαγές σε πρόσωπα με πολύ μεγάλα εισοδήματα. Το κατά πόσον οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα απολαύσουν τελικώς μεγαλύτερο όφελος παραμένει αδιευκρίνιστο εφόσον η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της για τις ασφαλιστικές τους εισφορές», υπογραμμίζουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τρεις τροπολογίες από τον ΣΥΡΙΖΑ: Για μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση συντελεστών για ν.π., εξαίρεση εισοδημάτων ΑΜΕΑ από εισφορά

Τη μείωση της προκαταβολής φόρου και των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων και την εξαίρεση των εισοδημάτων των ΑμεΑ σε ποσοστό 67% και άνω, από την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω τριών τροπολογιών της που κατέθεσε την Πέμπτη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τον τίτλο «Φορολογική Μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

    Συγκεκριμένα, για το θέμα της μείωσης της προκαταβολής φόρου «επιδιώκεται να μειωθεί το βάρος των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, που προκύπτει από την καταβολή προκαταβολής φόρου, ενώ εξορθολογίζεται και καθίσταται δικαιότερο το πλαίσιο φορολόγησης για το σύνολο των φορολογούμενων, με μόνιμο τρόπο. Με βάση τη δήλωση που υποβάλλει το νομικό πρόσωπο, η νομική οντότητα, το φυσικό πρόσωπο και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, βεβαιώνεται ποσό ίσο με το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα, για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Οι διατάξεις ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται στο φορολογικό έτος 2019 και εφεξής».

    Στην τροπολογία για τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων αναφέρεται ότι «με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 1 μειώνεται σταδιακά ο φορολογικός συντελεστής των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, από 28% που ισχύει σήμερα, σε 27% για τα εισοδήματα που αποκτώνται το φορολογικό έτος 2019, 26% για το έτος 2020 και 25% για το έτος 2021 και επόμενα. Ο συντελεστής μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, για τα οποία ο φορολογικός συντελεστής ορίζεται σε 27%. Σκοπός της διάταξης είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των νομικών προσώπων και οντοτήτων και η εξ αυτού ενίσχυση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

    Επιπλέον, με τη ρύθμιση της παρ. 2 επιδιώκεται να δοθεί ελάφρυνση από τα φορολογικά βάρη και να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

    Τέλος, για το θέμα της εξαίρεσης των εισοδημάτων των ΑμεΑ σε ποσοστό 67% και άνω, από την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η τροποποιούμενη διάταξη εισάγεται για λόγους ισότητας, δεδομένου ότι η επέκταση της εξαίρεσης από την εισφορά αλληλεγγύης και σε άλλες κατηγορίες αναπήρων, πέραν των υφιστάμενων, αποτελεί πάγιο αίτημα πλήθους ομοσπονδιών ΑμεΑ. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αναλογικής εφαρμογής του άρθρου αλλά και την διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, στο βαθμό που αυτή επιτυγχάνεται με τη φορολογική πολιτική, εξαιρούνται από την επιβολή εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που λαμβάνουν πρόσωπα με αναπηρίες, σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, για την ενίσχυση και διευκόλυνσή τους, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Η παράγραφος 6 τροποποιείται προκειμένου να συμβαδίζει με την τροποποίηση της παραγράφου 2.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)