to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Παράνομος» ο δίκαιος αγώνας των ενοικιαζόμενων της Εθνικής Τράπεζας

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την αναστολή των συνεχόμενων απεργιών που είχε αποφασίσει το κλαδικό σωματείο ως απάντηση στις μαζικές απολύσεις ενοικιαζόμενων της Εθνικής Τράπεζας


«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος»: Με αυτόν τον στίχο του Ν. Χριστιανόπουλου αντέδρασε ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), στην χθεσινή (Τρίτη 3/12) απόφαση του δικαστηρίου που αποδέχθηκε το αίτημα της «εργολαβικής»  εταιρείας Icap Outsourcing Solutions να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία του σωματείου ενάντια στις δεκάδες καταχρηστικές απολύσεις και την απαράδεκτη συμπεριφορά, τόσο της Εθνικής, όσο και των εταιριών ενοικίασης.

Το δικαστήριο δεν πρωτοτύπησε σε ταξική μεροληψία καθώς περίπου το 90% των απεργιών να κρίνονται παράνομες για τυπικούς - διαδικαστικούς λόγους.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο ΣΥΔΑΠΤΤ, η απεργία έχει νομιμοποιηθεί στα μάτια των εργαζόμενων, «πράγμα που φαίνεται τόσο από την συμμετοχή όσο και από την διάρκεια σε αυτή». Αυτό ενόχλησε την εργοδοτική πλευρά και την ώθησε να πάει στα δικαστήρια, κάτι το οποίο δεν έγινε για παράδειγμα στην 48ωρη απεργία στις 9 και 12 Ιουνίου του 2017 που επίσης είχε κηρυχτεί από το ίδιο σωματείο.

Λόγω της απόφασης του δικαστηρίου, αναστέλλεται η συνέχιση των απεργιών και σε νέα, κοινή συνεδρίαση του κλαδικού με το επιχειρησιακό σωματείο, θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

«Δεν είμαστε έκνομοι. Λειτουργούμε δυναμικά και αγωνιστικά αλλά και θεσμικά και κυρίως υπεύθυνα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να θέσουμε εργαζομένους στον κίνδυνο να συμμετέχουν σε μια απεργία που κηρύχθηκε παράνομη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως σκοπεύουμε να υποστείλουμε τις σημαίες μας. Αυτό που ξεκίνησε στην Εθνική θα συνεχιστεί με κάθε δυνατό μέσο. Στο επόμενο διάστημα θα συγκληθούν γενικές συνελεύσεις των σωματείων για να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ. 

Αρνούνται την πραγματικότητα της εικονικής εργολαβίας

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη συνάντηση της Τρίτης, που είχαν ο ΣΥΔΑΠΤΤ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Icap Outsourcing Solutions, με τον εκτελεστικό διευθυντή της Icap Outsourcing Solutions κ. Θ. Τόλλη, ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για απόφαση της τράπεζας να μειωθεί το «έργο». «Ξέχασε» για ακόμη μία φορά ότι οι απολυμένοι ενοικιαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της τράπεζας και δεν υπάρχει κανένα έργο αλλά εικονική εργολαβία, όπως έχουμε δείξει και στον σχετικό ΦΑΚΕΛΟ του Left.gr.

Παρόλο που τα σωματεία έθεσαν τα πάγια αιτήματα τους με κυριότερο αυτό της επαναπρόσληψης των απολυμένων συναδέλφων τους ή την τήρηση στο ελάχιστο κοινωνικών κριτηρίων, «δυστυχώς η στάση της εταιρίας ήταν εντελώς άκαμπτη και αρνήθηκε να δεσμευθεί για οτιδήποτε».

Την ίδια στιγμή, η υποστελέχωση στην Εθνική αλλά και η απόδειξη ότι οι ενοικιαζόμενοι είναι απολύτως απαραίτητοι, αποδείχθηκε σε επικοινωνία που είχαν μέλη των σωματείων με στελέχη της ΕΤΕ, τα οποία ανέφεραν πως υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας, πολλές διευθύνσεις υπολειτουργούν, ενώ εξακολουθούν και γίνονται προσλήψεις και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τον αριθμό των απολυμένων! Για ποιο «έργο» τελικά μιλάνε;

Τέλος, σημειώνεται ότι, την αλληλεγγύη τους και την συμπαράσταση τους στο αγώνα των εργαζόμενων έχουν εκφράσει 19 ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς και η Ο.Ι.Υ.Ε. (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος).

«Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, δείξαμε τη δυναμική μας. Κοιτάμε μπροστά με νέο βηματισμό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)