to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:00 | 02.12.2019

Κοινωνία

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαντούν οι ενοικιαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας

Απέναντι στο κλίμα τρομοκρατίας και στην ισοπέδωση των ζωών τους


(φωτογραφίες από την απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής 29/11 ενάντια στο νέο κύμα απολύσεων)

Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση του ο Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ), μετά τη γενική συνέλευση της Παρασκευής 29/11:

ΜΕ 24ωρες ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Οι «σιωπηλές πλειοψηφίες» μίλησαν σήμερα (σ.σ.: την Παρασκευή) στην απεργία που είχε προκηρύξει ο Σύλλογός μας στην Εθνική Τράπεζα. Στη μεγαλειώδη Γενική Συνέλευση που έγινε στο κτήριο της οδού Πειραιώς 74 στο Μοσχάτο, η συντριπτική πλειοψηφία δίχως ίχνος δισταγμού ή φόβου απάντησε ΟΧΙ στις απολύσεις, όχι στο κλίμα τρομοκρατίας όχι στην ισοπέδωση των ζωών τους.

Πόσο «λίγοι» άραγε έδειχναν –όχι μόνο αριθμητικά- οι καθολικά καταγέλαστοι απεργοσπάστες που βιαστικά πήγαν στην δουλίτσα τους. Και ποίος άραγε είναι η εγγύηση του δικαιώματος στην εργασία; Αυτός που πηγαίνει βιαστικά στο κτίριο να πάρει τα εύσημα από τους ανωτέρους του ή το υπέροχο πλήθος που ξαφνικά, σαν καταιγίδα ξεσπάει απόλυτα, αδιαμεσολάβητα και ανόθευτα;

Δεν ήταν εύκολη η απόφαση των συναδέλφων. Οι αόρατοι τραπεζοϋπάλληλοι των 650 €  όμως έχουν περίσσευμα σε σθένος και κυρίως έχουν ένστικτο. Ξέρουν πως η Τράπεζα θέλει να «πουλήσει την κάρτα» σε ιδιωτική εταιρία. Ξέρουν πως θέλουν και αυτό να το φορτώσουν στο Σύλλογο με αφορμή τις κινητοποιήσεις. Ξέρουν επίσης πως θα είναι οι επόμενοι και αν δεν είναι, θα φορτωθούν με περισσότερη δουλειά και πίεση. Ξέρουν τέλος πως φέρθηκε η Τράπεζα σε όλους αυτούς που βάλαν πλάτη στα χρόνια της κρίσης και τους βλέπουν τώρα, μετά από τόσα χρόνια, να μαζεύουν με δάκρυα στα μάτια τα πράγματά τους.

Ο Σύλλογος μέσα σε αυτό το αγωνιστικό κλίμα δεν μπορούσε παρά να ακούσει τη λαϊκή διαταγή. Προσοχή! Να το ξαναπούμε. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Η απεργία  διαρκείας δεν είναι εύκολος δρόμος, δεν είναι περίπατος. Θα υπάρξουν εκβιασμοί, απειλές, ένταση της τρομοκρατίας. Ο Σύλλογος θα είναι δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και σε κάθε ένα ξεχωριστά όμως. Έτοιμος να οργανώσει κάθε δράση, να χτίσει κάθε συμμαχία, να νουθετήσει ώστε να αποφευχθεί κάθε κακοτοπιά. Όταν όμως ακούς μαζικά το «Η τώρα ή ποτέ» κάθε άλλη επιλογή που πέφτει στο τραπέζι είναι υποχώρηση!

Από Δευτέρα λοιπόν απεργούμε και απαιτούμε:

·         Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ Μυλωνά και τους αρμόδιους Διευθυντές της Τράπεζας

·         Έναρξη διαλόγου με την Τράπεζα αμέσως, ώστε να βρεθεί κάποια λύση.

·         Ανάκληση των απολύσεων που έγιναν στην Εθνική Τράπεζα το τελευταίο εξάμηνο.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αλληλέγγυους που μαζεύτηκαν στο κτήριο της Πειραιώς σήμερα. Από τους εργαζόμενους στη λαχαναγορά, τον Πρόεδρο και τον αναπλ. Οργανωτικό γραμματέα του Ε.Κ.Α, τον πρόεδρο της Π.Ο.Θ.Α, τα Δ.Σ των σωματείων πρώην εργαζομένων σε Eθνοdata και Εθνοκάρτα, τον Πρόεδρο και Γραμματέα από τον Σύλλογο στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, τον πρώην Γ.Γ του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και από τις παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ. Παρεμπιπτόντως ακόμα περιμένουμε από την πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ δύο λόγια για τις απολύσεις. Για την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ούτε λόγος.

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ/ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ/ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΩΣ ΤΗ ΝΕΑ Γ.Σ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/12/2019

ΣΥΡΙΖΑ: Η Εθνική Τράπεζα να ακυρώσει άμεσα τις απολύσεις

To Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, συμπαραστέκεται στον «δίκαιο αγώνα των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους απέναντι στην απαράδεκτη πολιτική απολύσεων η οποία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα».

Όπως σημειώνει, «η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εκμεταλλευόμενη  την πολιτική διάλυσης των εργασιακών σχέσεων από την  κυβέρνηση, με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και  της συνευθύνης αρχικού εργοδότη- εργολάβου, την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ  και τον περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων, εντείνει συνεχώς την εργοδοτική αυθαιρεσία στα όρια της “εργασιακής ζούγκλας”».

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «απολύει εργαζόμενους που εργάζονται για περισσότερο από μία δεκαετία στην τράπεζα και καλύπτουν ουσιαστικά πάγιες ανάγκες της , αφήνοντας κυριολεκτικά  “στο δρόμο” ολόκληρες οικογένειες, χωρίς να διστάζει ακόμα και σε περιπτώσεις εργαζόμενων  με προβλήματα υγείας ή αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών. Ανακοινώνει  μάλιστα ότι το κάνει για κοινωνικούς λόγους προκειμένου να μην απολυθούν μέσα στα Χριστούγεννα! Την ίδια ώρα  προσλαμβάνει με υπέρογκες αμοιβές  δεκάδες “ειδικούς συμβούλους” εκτός διαδικασιών προκειμένου να βολευτούν (και εδώ) οι “ημέτεροι»”.

«Απαιτούμε από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να σεβαστεί στοιχειωδώς  την κοινωνική ευθύνη – υποχρέωση ενός ιδρύματος που έχει ανακεφαλοποιηθεί επανειλημμένα με χρήματα των φορολογούμενων και να ακυρώσει άμεσα τις απολύσεις, να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσω “ενοικίασης” και όλων των εργαζομένων της τράπεζας και να αναζητήσει τη μείωση του λειτουργικού κόστους στα χρυσά συμβόλαια των golden boys» καταλήγει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στα «δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα», εξέφρασε με δήλωσή της και η τομεάρχης Εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. «Άμεσα η τράπεζα πρέπει να ακυρώσει τις απολύσεις και να επαναφέρει στις θέσεις τους όλους τους “ενοικιαζόμενους” εργαζόμενους», συμπλήρωσε στη δήλωσή της.

Η Έφη Αχτσιόγλου συμπλήρωσε πως «η εχθρική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στα εργασιακά, η κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων, η κατάργηση των μέτρων προστασίας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, η υποβάθμιση και απαξίωση του ΣΕΠΕ παράγουν ήδη αρνητικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας και δίνουν σήμα γενικευμένης αποδιάρθρωσης». Ενώ κατέληξε λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων: «στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους και απαιτούμε την επιστροφή όλων στην εργασία τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)