to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:15 | 29.11.2019

Διεθνή

Επιμένει ο Μακρόν στη... διάγνωση για το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επέμεινε στη “διάγνωσή” του για το ΝΑΤΟ, έχοντας απέναντι του τον ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ. Ο Μακρόν του είπε ότι η δήλωση του για το “εγκεφαλικά νεκρό” ΝΑΤΟ, είναι μια απαραίτητη προειδοποίηση λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.


Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι  «τα ερωτήματα  που έθεσα παραμένουν αναπάντητα: Η ειρήνη στην Ευρώπη, η κατάσταση μετά την INF, η σχέση με τη Ρωσία, το θέμα της Τουρκίας – ποιος είναι ο εχθρός; Λέω λοιπόν: εφ ‘όσον δεν επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, ας μην διαπραγματευτούμε για τον επιμερισμό του κόστους και την κατανομή των βαρών στη Συμμαχία… Μια κλήση αφύπνισης ήταν απαραίτητη, είμαι ευτυχής την έκανα και χαίρομαι που όλοι τώρα σκέφτονται  τους στρατηγικούς στόχους μας».

Ο Μακρόν ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Σαχέλ, δηλαδή τη στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική. Εκτείνεται, από δυτικά προς ανατολικά, από την βόρεια Σενεγάλη, συνεχίζει νότια Μαυριτανία, κεντρικό Μάλι, βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, κεντρικό Νίγηρα, βόρεια Νιγηρία, κεντρικό Τσαντ, κεντρικό Σουδάν, μια μικρή έκταση στα βόρεια του Νότιου Σουδάν και καταλήγει στην βόρεια Ερυθραία στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο Μάκρον είπε ότι θα ήταν απολύτως επωφελές το θέμα αυτό να βρίσκεται στο τραπέζι της σύνοδου κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. “Ο πραγματικός κοινός εχθρός της Ευρώπης δεν ήταν η Ρωσία ή η Κίνα, αλλά η τρομοκρατία”, είπε.

Ο Μακρόν διαμαρτυρήθηκε, γιατί  οι δύο τελευταίες σύνοδοι κορυφής «αφιερώθηκαν αποκλειστικά στην εκπόνηση του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαμε να ελαφρύνουμε το οικονομικό κόστος των ΗΠΑ » και επέκρινε την «έντονη και απαράδεκτη αποσύνδεση» μεταξύ των συζητήσεων σχετικά με το ποσό της αμερικανικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συμμαχία.

Παρόλο που στις πρόσφατες συνόδους κορυφής ο Ντ. Τραμπ έρχεται αντιμέτωπος με αυτό που θεωρεί ως το freeloading της Ευρώπης, κατά την προετοιμασία της διάσκεψης κορυφής 70ης επετείου της επόμενης εβδομάδας υπήρξαν θεμελιώδεις διαιρέσεις σχετικά με το σκοπό του οργανισμού.

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής είναι ιδιαίτερα εξοργισμένα σε αυτό που θεωρούν ως στάση υπέρ της Ρωσίας έναντι της Αμερικής.

Ο Μακρόν επικρίνει επίσης την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να αναμένει αλληλεγγύη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ενώ ξεκίνησε μια επίθεση στη Συρία.

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει ένα σχέδιο άμυνας του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική και την Πολωνία, αφού ορισμένα μέλη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν επισήμως τους Κούρδους μαχητές στη Συρία ως απειλή για την ασφάλεια.

Μια συνάντηση μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας σχετικά με την  τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία είναι πιθανό να γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Την Τετάρτη, το Reuters και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ΝΑΤΟ είχε συμφωνήσει να δώσει  μια  εγγύηση ασφάλειας στην Τουρκία σε περίπτωση επίθεσης από τα νότια σύνορά της με τη Συρία.

Το σχέδιο περιλάμβανε την αναγνώριση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που αποτελούσαν την κύρια συνιστώσα των  Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, ως τρομοκρατική απειλή για την Τουρκία.

Ωστόσο, ανησυχώντας για μια πιθανή νομική υποχρέωση να πολεμήσει μια δύναμη που υποστήριξε στη Συρία, η Ουάσινγκτον αργότερα απέσυρε την υποστήριξή της, οδηγώντας και άλλες χώρες να αντιταχθούν, ισχυρίστηκαν Τούρκοι διπλωμάτες.

Σε αντίποινα, η Τουρκία λέει  ότι κατά τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα εμποδίσει την επίσημη έγκριση ενός στρατιωτικού σχεδίου για την υπεράσπιση της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Και τα δύο σχέδια χρειάζονται την υποστήριξη και των 29 κρατών μελών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)