to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 28.11.2019

Πολιτική

Επαναφορά του παλαιού εκλογικού συστήματος στις δημοτικές εκλογές προανήγγειλε ο Τ. Θεοδωρικάκος

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπ. Εσωτερικών, η (οπισθοδρομική) αλλαγή θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση που θα κατατεθεί μες στο πρώτο εξάμηνο του 2020


Μπορεί ο Τ. Θεοδωρικάκος, από το βήμα της Εκλογοαπαλογιστικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), να μίλησε για νόμο που θα θα αποτελέσει «μια βαθιά τομή» και «καθοριστική μεταρρύθμιση» στην Αυτοδιοίκηση, «ξεκαθαρίζοντας πλήρως τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής εξουσίας, Περιφερειών και Δήμων», ωστόσο η αναφορά του στο εκλογικό σύστημα έδειξε ότι απλώς πρόκειται για επιστροφή στο παρελθόν του μη αντιπροσωπευτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο Τ. Θεοδωρικάκος είπε ότι καταργείται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές και «οι επόμενες θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών και το οποίο θα προσομοιάζει σε αυτό που υπήρχε» - θυμιζουμε ότι με το προηγούμενο σύστημα, ο συνδυασμός του υποψηφίου που αναδεικνυόταν δήμαρχος έπαιρνε «μπόνους» έναν τεράστιο αριθμό εδρών ώστε να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Κατά τα λοιπά, ο υπ. Εσωτερικών είπε ότι  «πρέπει όλες οι αρμοδιότητες που μας επιτρέπει το Σύνταγμα να τις μεταβιβάσουμε στην Αυτοδιοίκηση. Και μαζί με την Αυτοδιοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι, για λόγους στοιχειώδους αξιοπιστίας, να μεταφέρουμε τους αντίστοιχους πόρους και το αντίστοιχο προσωπικό από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή από άλλους φορείς του κράτους, όπου αποφασίσουμε να μεταφέρουμε αυτές τις αρμοδιότητες».

Ακόμη, εξήγγειλε «αναβάθμιση» του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την προκήρυξη διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού εντός του 2020, καθώς επίσης και ότι οι Δήμοι θα βάζουν δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά που δηλώνει ο κάθε πολίτης στο Ε9, χωρίς να υπάρξουν αναδρομικές επιβαρύνσεις στους δημότες που είχαν δηλώσει διαφορετικό εμβαδόν.

Μίλησε ακόμη για νομοθέτηση της δυνατότητας των Δήμων να αξιοποιούν από δημόσιους φορείς, μηχανικούς για τη σύνταξη τεχνικών μελετών με στόχο την μεγαλύτερη απορρόφηση χρημάτων από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα. 

Κατόπιν, εξαπέλυσε επίθεση στην προηγούμενη ηγεσία του υπ .Εσωτερικών για τον «Φιλόδημο» - στην οποία απάντησαν λίγο αργότερα με κοινή τους δήλωση ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «αντί ο κος Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι, καταστρέφει το πρόγραμμα "ΦιλόΔημος"».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)