to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 29.11.2019

Κοινωνία

Δυναμική απάντηση στις απολύσεις: Οι «ενοικιαζόμενοι» της Εθνικής αποφάσισαν νέα, πενθήμερη απεργία

Διαμαρτυρία σήμερα το πρωί των «ενοικιαζόμενων» τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής ενάντια στις καταχρηστικές απολύσεις - Σε γενική συνέλευση αμέσως μετά το σωματείο αποφάσισε κλιμάκωση, με νέα απεργία, από την ερχόμενη Δευτέρα 2/11 μέχρι την Παρασκευή 6/12


Διαμαρτυρία το πρωί της Παρασκευής των «ενοικιαζόμενων» τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής, που ζητούν επιτακτικά την ακύρωση των απολύσεων και επαναφορά των «ενοικιαζόμενων» που απολύθηκαν στην εργασία τους.  Στη γενική συνέλευση που ακολούθησε την απεργιακή κινητοποίηση, το σωματείο αποφάσισε κλιμάκωση, με νέα απεργία, από την ερχόμενη Δευτέρα 2/11 μέχρι την Παρασκευή 6/12.

Στιγμιότυπα από την κινητοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν μαζικές απολύσεις (πάνω από 15) ενοικιαζόμενων (οι οποίοι εργάζονται στην τράπεζα μέσω της εταιρείας «Icap Outsourcing Solutions»).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έφη Αχτσιόγλου: Να ακυρωθούν άμεσα οι απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα

Η γενική συνέλευση της Πέμπτης και τα αιτήματα

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ), «με ένα στόμα, οι περίπου 200 ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι της Εθνικής στο κτήριο της Πειραιώς, αψηφώντας το κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας συμμετείχαν μαζικά στην έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφασίζοντας απεργία. Είπαν δε το δικό τους φτάνει πια, στις καταχρηστικές απολύσεις και την απαράδεκτη συμπεριφορά, τόσο της Εθνικής, όσο και των εταιριών ενοικίασης». 

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ομόθυμα να κηρυχθεί από τον ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. απεργία στην Εθνική, την Παρασκευή 29/11 με παράλληλη διεξαγωγή νέας Γενικής Συνέλευσης, έτσι ώστε να αποφασιστεί η συνέχιση των δράσεων και κινητοποιήσεων του σωματείου με στόχους:

·         Την ακύρωση των απολύσεων και επαναφορά των ενοικιαζόμενων που απολύθηκαν στην εργασίας τους

·         Την διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας

·         Την έναρξη διαλόγου με την ΕΤΕ για την ένταξη των ενοικιαζόμενων στο τακτικό προσωπικό. 

·         Την ελεύθερη ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς

·         Το φραγμό σε απαράδεκτες και μειωτικές συμπεριφορές.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, ο «Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΤΕ προερχόμενων από την πρώην Εθνοdata» προκήρυξε στάση εργασίας επίσης για σήμερα Παρασκευή 29 Νοεμβρίου από 7:45 μέχρι 10:45 ή τρεις ώρες από την αρχή της βάρδιας. Όπως σημειώνει, «η διοίκηση της τράπεζας δεν ενδιαφέρεται για τον κοινωνικό αντίκτυπο των απολύσεων, οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται απλά ως νούμερα. Σοβαρά προβλήματα υγείας του ίδιου του εργαζόμενου ή των παιδιών του, προβλήματα με άνεργους συζύγους δεν λαμβάνονται υπόψη. Δεν ενδιαφέρονται ούτε για την ορθή λειτουργία της Τράπεζας αφού ενώ ο όγκος εργασίας είναι πολύ μεγάλος απομακρύνονται υπάλληλοι με πολυετή εμπειρία για να εξυπηρετηθούν ως φαίνεται αλλότρια συμφέροντα».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν μαζικές απολύσεις (πάνω από 15) ενοικιαζόμενων (οι οποίοι εργάζονται στην τράπεζα μέσα) από την εταιρεία «Icap Outsourcing Solutions».

«Είναι απορίας άξιον τι περικοπές γίνονται, από ανθρώπους που δουλεύουν για πενταροδεκάρες, όταν η Τράπεζα αλλάζει οργανόγραμμα και τοποθετεί κάθε ειδικό συνεργάτη σε θέση Υποδιευθυντή (τουλάχιστον). Αλλά και ποια έργα δήθεν μειώνονται όταν απολύεται κόσμος με γνώση, εξειδίκευση και  εμπειρία  και στις θέσεις τους προσλαμβάνονται νέοι φθηνότεροι υπάλληλοι ή ακριβότεροι "ειδικοί συνεργάτες"», το εύλογο ερώτημα που έθεσε το σωματείο.

Όπως τονίζει, οι εκπρόσωποι της εργοδοδίας λένε πως οι απολύσεις γίνονται τώρα «για να μην στενοχωρηθεί ο κόσμος πριν τα Χριστούγεννα!»...

«Ποιος ρωτάει άραγε πώς θα κάνουν γιορτές μονογονεϊκές οικογένειες των οποίων η εργασία στην Τράπεζα ήταν το μόνο μέσο προς το ζην, οικογένειες με άρρωστους ανθρώπους τους οποίους στέλνουν στην ανεργία, αλλά και άνθρωποι με δεκαετίες στην Τράπεζα που σε μια νύχτα κάποιοι αποφάσισαν πως δεν είναι πια χρήσιμοι;», τα αναπάντητα ερωτήματα.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ, οι «τυχεροί» που γλίτωσαν την απόλυση πιέζονται για περισσότερη δουλειά, λιγότερα διαλείμματα και «ησυχία» γιατί οι Τράπεζες δεν είναι δα και τίποτα φιλανθρωπικά ιδρύματα»... «Τώρα βέβαια τα θυμήθηκαν αυτά, γιατί κατά τα μνημονιακά χρόνια που είχαν ανάγκη από γραμμές χρηματοπιστωτικής στήριξης και ορθοπόδησαν χάρη στα λεφτά του ελληνικού λαού και τις θυσίες των εργαζομένων, μας έλεγαν πως οι Τράπεζες είναι κοινωφελή ιδρύματα», σχολιάζει σκωπτικά το σωματείο.

Επιπλέον, οι απολυμένοι εκφοβίζονται πως αν δεν υπογράψουν δεν θα πάρουν αποζημίωση ή θα πάρουν τα μισά χρήματα.Το σωματείο υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υπογράψουν διότι έτσι αποδέχονται την απόλυσή τους ως τετελεσμένο γεγονός.

«Και επειδή ειπώθηκε από επίσημα χείλη πως οι απολύσεις γίνονται τώρα για να μην έχουμε στενοχώριες τα Χριστούγεννα, ρωτάμε: Θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν την ισοπέδωση των ζωών μας ανενόχλητοι ή θα φροντίσουμε αν συνεχίσουν το ίδιο βιολί να τους κάτσουν οι κουραμπιέδες στο λαιμό;», κατέληγε η σχετική ανακοίνωση.

Τ.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)