to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:08 | 27.11.2019

Διεθνή

ΛΔ Κονγκό: Nέα σφαγή από τους τζιχαντιστές - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων

Τουλάχιστον 15 νεκροί σε νέα επίθεση τζιχαντιστών ανταρτών. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων που καταγγέλλουν την "απραξία" του ΟΗΕ και των αρχών


Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια νέα σφαγή που αποδίδεται στους ένοπλους εξτρεμιστές ισλαμιστές της οργάνωσης ADF κοντά στο Μπένι, στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, όπου εδώ και μια εβδομάδα οργανώνονται βίαιες διαδηλώσεις από κατοίκους που καταγγέλλουν την «απάθεια» του ΟΗΕ και των τοπικών αρχών.

Η νέα επιδρομή έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο χωριό Μαλέκι, κοντά στην πόλη Οΐτσα, σε μια δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα, σύμφωνα με τον Ντόνατ Κιμπουάνα, τον διοικητή της περιφέρειας του Μπένι.

Ο Κιμπουάνα επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στης Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), μια τζιχαντιστική ανταρτική οργάνωση που προέρχεται από την Ουγκάντα αλλά δρα εδώ και δεκαετίες στη ΛΔ του Κονγκό. Από τον περασμένο μήνα, όταν ο στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση εναντίον τους έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 80 ανθρώπους σε 14 επιδρομές, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

«Είναι λυπηρό αυτό που είδα στο νεκροτομείο του γενικού νοσοκομείου της Οΐτσα. Οι δράστες σφαγίασαν τους πολίτες με μαχαίρια. Μέτρησα 15 πτώματα», είπε ο Κιμπουάνα μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Για πολλές από τις προηγούμενες επιθέσεις που αποδίδονται στις ADF έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο είναι ασαφές αν και σε ποιο βαθμό συνδέονται μεταξύ τους οι δύο οργανώσεις.

Οι πρόσφατες επιθέσεις πυροδότησαν διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις στο Μπένι, με τους διαδηλωτές να καίνε το γραφείο του δημάρχου και να λεηλατούν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις διαδηλώσεις στο Μπένι και το γειτονικό Μπουτέμπο αυτήν την εβδομάδα. Σήμερα οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και στην Γκόμα, την πρωτεύουσα της περιφέρειας, όπου οι ακτιβιστές έχουν καλέσει σε διήμερη απεργία από αύριο Πέμπτη. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στην Γκόμα και τουλάχιστον δέκα συνελήφθησαν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (MONUSCO) σε ανακοίνωσή της σήμερα τόνισε ότι δεν θα είναι σε θέση να βάλει τέλος στη βία των ADF αν οι δυνάμεις της δέχονται επιθέσεις από τους ντόπιους κατοίκους.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)