to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 27.11.2019

Κοινωνία

To νερό του Καματερού, η φραπελιά και τα παραμύθια του Σώρρα

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κατέθεσε στην δίκη του ιδρυτή της «Ελλήνων Συνέλευσις» και των συνεργατών του και δέχθηκε ερωτήσεις προκειμένου να εξηγήσει γιατί η υπηρεσία του δεν απάντησε επίσημα στους ισχυρισμούς του Σώρρα ότι διαθέτει... δισεκατομμύρια, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες που πίστεψαν τα παραμύθια του ακροδεξιού συνωμοσιολόγου


[Ο Αρτ. Σώρρας κατά την σύλληψή του - φωτογραφία: news247.gr]

«'Αγνοια νόμου δεν υπάρχει για κανέναν. Ο ιδιώτης που πίστεψε τον Σώρρα και τους συνεργάτες του θα έπρεπε να ψάξει» είπε την Τετάρτη 27/11/19 στην δίκη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, του ιδρυτή της «Ελλήνων Συνέλευσις» και των συνεργατών του, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας.

   Ο μάρτυρας ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν, τον Σεπτέμβριο του 2012, με τον Αρτέμη Σώρρα και τις υποσχέσεις του ότι θα... εξοφλήσει τα δάνεια της χώρας και των οφειλετών του Δημοσίου και από τους πρώτους που επισήμως είδαν την απάντηση των αμερικανικών αρχών, ότι οι τίτλοι που επικαλούνταν ο βασικός κατηγορούμενος, ήταν ανύπαρκτοι: «παραμύθια το "νερό του Καματερού"» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Ο κ. Τσάκωνας δέχθηκε ερωτήσεις προκειμένου να εξηγήσει γιατί η υπηρεσία του δεν απάντησε επίσημα στους ισχυρισμούς του κ. Σώρρα ότι διαθέτει δισεκατομμύρια, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες που ενέδωσαν στον φορέα που ίδρυσε ο κατηγορούμενος.

   Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, «από το 1995 που εργάζομαι, τέτοιες προτάσεις έρχονται πάντα. Είναι συγκλονιστικό το πόσες έρχονται. Αποκαλούνται "funny money", δηλαδή της πλάκας. Δεν απαντάμε ποτέ απευθείας, δεν θέλουμε να παράσχουμε το τεκμήριο της αξιοπιστίας σε τέτοιους ανθρώπους, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Για αυτό και στην προκείμενη περίπτωση δεν υπήρξε απάντηση».

    Σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνέστησε στις ελληνικές υπηρεσίες που λαμβάνουν τέτοιες επιστολές να μην απαντούν ποτέ, πράγμα που έπραξαν «για να μην δοθεί άλλοθι ή τεκμήριο αξιοπιστίας» με οποιονδήποτε επίσημο διάλογο.

   Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο Αρτέμης Σώρρας είχε κοινοποιήσει την πρότασή του για την εξαγορά του δημόσιου χρέους της χώρας μας, τόσο στον Οργανισμό που επόπτευε ο ίδιος, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενος τίτλους του αμερικανικού δημοσίου.

Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών Σώρρα, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να απαντά πως οι περίφημοι τίτλοι τους οποίους ισχυριζόταν ότι διέθετε δεν υπήρχαν. «Ελέγξαμε το ύψος των έντοκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, που ήταν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, άρα κάποιος δήλωνε ότι κατείχε το 40%. Μετά, ελέγξαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπου θα έπρεπε να είναι εκεί.  Πρώτος ήταν ο Bill Gates, με 80 εκατομμύρια δολάρια. Και μόνο με αυτή τη λίστα, προέκυπτε πως αν η πρόταση ήταν αληθινή, τότε διέθετε το συνολικό πλούτο των δεκατριών πλουσιότερων» ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος χαρακτήρισε τη υποσχετική του βασικού κατηγορούμενου «παραμύθια, όπως "το νερό του Καματερού" ή η φραπελιά».

   Ανέφερε μάλιστα, πως «η υπόθεση έπαιρνε διάσταση σε ανθρώπους άνω των 21 ετών, με δικαιοπρακτική ικανότητα. Για το νερό του Καματερού ή για τη φραπελιά, δεν χρειάζεται ανακοίνωση για να πεις στον κόσμο να μην ασχολείται. Οι πολίτες άκουγαν το παραμύθι. Ενδεχομένως και εδώ μέσα να βρίσκονται άνθρωποι που πιστεύουν ότι είμαι μέλος μιας συνομωσίας και για αυτό τα λέω αυτά».

   Εισαγγελέας: Το ότι δεν απαντήσατε οι ίδιοι, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα, ότι η σιωπή επιβεβαιώνει την πρόταση. Μήπως έπρεπε να απαντήσετε ότι πρόκειται για το "νερό του Καματερού";

   Μάρτυρας: Δεν υπάρχει άγνοια νόμου για κανέναν. Ο ιδιώτης που τα πίστεψε, θα έπρεπε να το ψάξει. Όλες οι υπηρεσίες έπραξαν τα δέοντα, τώρα αν υπάρχει έλλειμμα παιδείας…

   Υπεράσπιση: Δεν θα έπρεπε να επικοινωνήσετε με τις εισαγγελικές αρχές για να προστατεύσετε τους πολίτες;

   Μάρτυρας: Εμείς προστατεύουμε το κράτος. Δεν μας απασχολεί αν χρήζει κάποιος φιλοξενίας σε ψυχιατρικό ή σωφρονιστικό ίδρυμα…

   Η δίκη συνεχίζεται.

Οι κατηγορίες

Ο Αρτέμης Σώρρας  και 22 συνεργάτες του κατηγορούνται για εξαπάτηση χιλιάδων πολιτών στους οποίους υπόσχονταν ότι θα διαγράψουν τα χρέη τους προς το ελληνικό δημόσιο μέσω ποσού 600 δισ. δολαρίων που διέθετε ο βασικός κατηγορούμενος.

Ο Αρτέμης Σώρρας και οι συνεργάτες του είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, για τις κακουργηματικές πράξεις της απάτης, της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, αλλά και για πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη κακουργημάτων ή πλημμελημάτων.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι «παρέστησαν εν γνώσει τους ψευδώς σε μεγάλο αριθμό οφειλετών δημοσίου, τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών, ότι ο Αρτέμης Σώρρας διέθετε αμύθητη περιουσία, με πηγή προελεύσεως την κληρονομιά 28 μετοχών της Τράπεζας Ανατολής».

Οι κατηγορούμενοι λάμβαναν 5 ευρώ από κάθε μέλος για την εγγραφή στην «Ελλήνων Συνέλευσις», 5 ευρώ μηνιαία συνδρομή κι από 5-200 ευρώ για την παραλαβή εξώδικης δήλωσης για διαγραφή των χρεών. Η δράση των κατηγορουμένων φέρεται να έχει προκαλέσει ζημιά στο Δημόσιο από τη μη εξόφληση χρεών εκατοντάδων πολιτών που πείστηκαν από τον κ. Σώρρα ότι θα διαγραφούν τα χρέη τους.

Ο Αρτέμης Σώρρας έχει ήδη καταδικαστεί το 2017 σε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων για υπεξαίρεση ποσού 100.000 ευρώ, μετά από καταγγελία πρώην συνεργάτη του σε επιχείρηση με παιδότοπους.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)