to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 27.11.2019

Πολιτική

Νάσος Ηλιόπουλος: Μνημείο παρανομίας η εγκύκλιος της τράπεζας Πειραιώς

«Υπόθεση όλων μας η απόσυρση της εγκυκλίου της διοίκησης και η νίκη των εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς»


Το εσωτερικό σημείωμα της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας Πειραιώς (το οποίο ανέδειξε μεταξύ άλλων και το Left.gr), με βάση το οποίο επιχειρείται να φιμωθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική δράση και να μετατραπούν σε «χωροφύλακες» οι Διευθυντές των καταστημάτων της εν λόγω τράπεζας, καυτηριάζει ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης και πρώην υφυπουργός Εργασίας, υπενθυμίζοντας παράλληλα χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων από τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Όπως σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος:

«Η Τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να σταματήσει κάθε δράση διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων στο εσωτερικό της. Με μία εγκύκλιο, μνημείο παρανομίας και παρεμπόδισης της εργατικής δράσης, δείχνει την αυταρχική της λογική. Είναι η ίδια τράπεζα που έχει αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο 1,6 εκατομμύρια για υποδηλωμένη εργασία.

Είναι η ίδια τράπεζα που η επιθεώρηση εργασίας έχει κλείσει κεντρικό κατάστημα της στην Θεσσαλονίκη για τον ίδιο λόγο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λογικής "θα δουλεύετε υπερωρίες τζάμπα". Τα στελέχη της τράπεζας από ότι φαίνεται δεν καταλαβαίνουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα, οικογένειες, φίλους και προσωπική ζωή.

Δεν κατανοούν ότι οφείλουν να πληρώνουν το σύνολο των ωρών εργασίας και όχι ότι τους βολεύει. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απλά μας υπενθυμίζει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την "ανομία" όταν αυτή αφορά καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο κ Βρούτσης σε συνεργασία με τον συντονιστή του ΣΕΒ στην κυβέρνηση κ. Σκέρτσο, κάνουν ότι μπορούν για να διαλύσουν ξανά την εργατική νομοθεσία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ανάπτυξη για αυτούς σημαίνει άβατα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Υπόθεση όλων μας η απόσυρση της εγκυκλίου της διοίκησης και η νίκη των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς».

Ακολουθεί το εσωτερικό σημείωμα της ΔΑΔ προς τους διευθυντές καταστημάτων της τράπεζας Πειραιώς:

«Καλησπέρα,

Σας ενημερώνω για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται από τον Επικεφαλής του καταστήματος, στη περίπτωση που μέλη Συλλόγων εμφανιστούν σε κατάστημα.

Συγκεκριμένα:

Στη περίπτωση που οποιοσδήποτε Σύλλογος επισκεφθεί κατάστημα άνευ αδείας, ο Επικεφαλής του καταστήματος θα πλησιάσει το συνδικαλιστή και θα τον ρωτήσει:

– Ήρθατε για προσωπικό σας θέμα τραπεζικής φύσεως ή ήρθατε για ενημέρωση του προσωπικού στα πλαίσια του συνδικαλιστικού σας ρόλου;

·        Εάν ήρθε για προσωπικό θέμα στη Τράπεζα, του επιτρέπεται η είσοδος.

·        Εάν απαντήσει ότι ήρθε για ενημέρωση των εργαζομένων (αντί για ενημέρωση, μπορεί να πει ότι ήρθε να χαιρετήσει τους εργαζομένους ή να τους μοιράσει ανακοίνωση ή οτιδήποτε άλλο) στα πλαίσια του συνδικαλιστικού του ρόλου, τότε ο Επικεφαλής του καταστήματος, του λέει:

– Χωρίς άδεια δεν επιτρέπεται η είσοδός σας για άσκηση του συνδικαλιστικού σας ρόλου.

Αν ο/οι συνδικαλιστής/ές δεν αποχωρήσουν, δεν θα μαλώσει μαζί τους, αλλά θα μιλήσει με αποφασιστικότερο τόνο, λέγοντας:

– Σας ενημερώνω ότι σας απαγορεύεται η είσοδος διότι δεν έχετε λάβει άδεια σύμφωνα με τη διαδικασία που σας έχει γνωστοποιηθεί.

Αμέσως μετά, ο επικεφαλής στέλνει σε μένα mail κάνοντας μια μικρή περιγραφή του συμβάντος:

·         Τί έγινε;

·         Πόση ώρα παρευρέθηκαν στο κατάστημα οι συνδικαλιστές

·         Εάν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα, κλπ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)