to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 26.11.2019

Διεθνή

Αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράκ - 1 νεκρός και δεκάδες τραυματίες

Ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός σήμερα στη Βαγδάτη από σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ των δυνάμεων της τάξης, δήλωσαν γιατροί στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς.


Ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός σήμερα στη Βαγδάτη από σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ των δυνάμεων της τάξης, δήλωσαν γιατροί στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς.

Περίπου 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν επίσης στο ίδιο μέρος, γύρω από την γέφυρα Αλ Αχράρ, η οποία έχει καλυφθεί από ένα σύννεφο που έχει σχηματιστεί από τα δακρυγόνα. Η γέφυρα αυτή βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο του αυθόρμητου κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε πριν από δύο μήνες στο Ιράκ και είναι το πρώτο μετά την εποχή του Σαντάμ Χουσέιν.

Την ίδια ώρα δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και σε πολλές πόλεις στο νότιο Ιράκ, το οποίο έχει παραλύσει από τους διαδηλωτές που έχουν εδώ και καιρό αποκλείσει δημόσια κτίρια και δρόμους με αίτημα την πτώση της κυβέρνησης, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP.

Αυτό που άλλαξε την σημερινή ημέρα είναι ότι τα βίαια επεισόδια που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 350 ανθρώπους μέσα σε δύο μήνες επεκτάθηκαν τώρα και σε άλλες πόλεις, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχε εκδηλωθεί κίνημα αμφισβήτησης, όπως επίσης ότι αυτά σημειώνονται και κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ μέχρι τώρα σημειώνονταν μόνον νύχτα.

Στην Αλ Χίλα, νότια της Βαγδάτης και στην Ντιουανίγια, πιο νότια ακόμη, οι διαδηλώσεις που γίνονταν εδώ και δύο μήνες είχαν μαζική συμμετοχή και γινόντουσαν πάντα ειρηνικά.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ξέσπασαν για πρώτη φορά επεισόδια βίας και στην Αλ Χίλα όπου 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν από δακρυγόνα, σύμφωνα με γιατρούς.

Στην Ντουανίγια, αιχμή του δόρατος του κινήματος ειρηνικής πολιτικής ανυπακοής, οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και όλα τα σχολεία παραμένουν κλειστά για ακριβώς έναν μήνα.

Σήμερα ωστόσο και εκεί οι διαδηλωτές απέκλεισαν καίγοντας λάστιχα την πρόσβαση σε έναν από τους τρεις ηλεκτρικούς σταθμούς της επαρχίας, όπως επίσης και γέφυρες και τους δρόμους που οδηγούν προς την Νατζάφ στα δυτικά και την Σαμάουα στα νότια. Η αστυνομία προσπαθεί να διαπραγματευτεί μαζί τους το άνοιγμα των αρτηριών αυτών, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

Την ίδια ώρα στην Κερμπάλα, διαδηλωτές, που κάνουν χρήση κοκτέιλ Μολότοφ, και αστυνομικοί εξακολουθούν να συγκρούονται έπειτα από άλλη μια νύχτα ιδιαίτερα έντονων επεισοδίων βίας, μεταδίδει άλλος ανταποκριτής του AFP.

Μέχρι στιγμής βίαια επεισόδια σημειώνονταν μόνον κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ιερή αυτή πόλη των σιιτών, αλλά σήμερα συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας, επισημαίνει το AFP.

Επίσης στην επαρχία Ζι Καρ, οι πιο σημαντικές οδικές αρτηρίες είναι αποκλεισμένες, κυρίως αυτές που οδηγούν στις τρεις περιοχές με τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου --Γκάραφ, Νασιρίγια και Σούμπα--, μετέδωσε άλλος ανταποκριτής του AFP, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή τους --200.000 βαρέλια αργού ημερησίως-- δεν έχει διακοπεί.

Σύμφωνα με πηγές της ασφάλειας, 13 αστυνομικοί που έχουν επιφορτιστεί με την προστασία της Γκάραφ τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις.

Παράλληλα στο Κουτ, την Νατζάφ, την Αμάρα και την Βασόρα, οι δράσεις πολιτικής ανυπακοής εξακολουθούν να παραλύουν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχει αναφερθεί κάποιο επεισόδιο βίας, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP που βρίσκονται εκεί.

Οι διαδηλωτές στο Ιράκ ζητούν αλλαγή του συστήματος και της άρχουσας τάξης τους, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα. Επίσης στρέφονται κατά του γειτονικού τους Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι δρα παρασκηνιακά στη χώρα τους.

tags: Ιράκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)