to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:39 | 21.11.2019

Πολιτική

Ραλλία Χρηστίδου: Η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης εκθέτει τις πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης (βίντεο)

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, κατά τη σημερινή ομιλία της στην κατ’ άρθρον συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση (21/11/19), αναφέρθηκε καταρχάς στην προσθήκη πρόβλεψης στο άρθρο 56 με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προέκρινε τις τρεις βουλευτικές θητείες και στηλίτευσε το γεγονός ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν αποδέχθηκαν την πρόταση, διαιωνίζοντας έτσι τους επαγγελματίες βουλευτές, τα πολιτικά τζάκια και τους πορφυρογέννητους διαδόχους.


Αναφέρθηκε στο άρθρο 54 παρ. 4, όπου εμμέσως ρυθμίζεται το θέμα της ψήφου των απόδημων, παρουσιάζοντας την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ που σέβεται τη δημοκρατική αρχή, την ευρωπαϊκή εμπειρία χωρίς παράλληλα να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα.

Τέλος, μιλώντας για το σημαντικό άρθρο 86 και την ερμηνευτική δήλωση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών, ανέφερε : «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε, ότι έπρεπε να υπάρχει μια στενή, αυστηρή, μια ανελαστική ερμηνεία του τι συνιστά υπουργικό αδίκημα, και τί αδίκημα «επ’ ευκαιρία άσκησης υπουργικών καθηκόντων», και το δεύτερο να είναι ποινικά κολάσιμο για τον εκάστοτε υπουργό όπως για τον καθένα μας. Πρόκειται για μια καίρια πολιτική πρωτοβουλία, με σκοπό καταρχάς την αποφυγή σκανδάλων και σταδιακά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό μας σύστημα».
Αναλυτικά:
«Όσο εξελίσσεται η διαδικασία της συζήτησης της συνταγματικής αναθεώρησης, γίνεται ολοένα και περισσότερο σαφές ότι στη συζήτηση κυριαρχούν δύο πλευρές, δύο κυρίαρχες τάσεις. Από τη μία, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχει πρόθεση ανανέωσης και εκσυγχρονισμού σημαντικών διατάξεων που προάγουν το κράτος δικαίου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η διάθεση να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, η διάθεση για αναπαραγωγή της ίδιας εξουσίας, της συντήρησης στα δημόσια πράγματα για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται, χωρίς να αντιλαμβάνονται στο μυαλό τους ότι οι εποχές αλλάζουν και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινωνικές ανάγκες που παραμένουν ανικανοποίητες.
Για παράδειγμα, στο άρθρο 56 στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουμε την προσθήκη πρόβλεψης, σύμφωνα με την οποία, όσοι έχουν διατελέσει Βουλευτές για τρεις διαδοχικές βουλευτικές περιόδους, να μην μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις αμέσως επόμενες εκλογές.
Σε αυτή μας την πρόταση είναι αντίθετα όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Γιατί; Δεν έχει γίνει σαφές ότι όλα αυτά τα χρόνια η δυνατότητα επανεκλογής ξανά και ξανά και ξανά των ίδιων πολιτικών προσώπων έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολιτικών οικογενειών -τα λεγόμενα «τζάκια»- και στη μεταβίβαση της βουλευτικής ιδιότητας από γονείς σε παιδιά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν δημιουργηθεί, -όλοι το ξέρουμε αυτό και περισσότερο το ξέρει ο κόσμος που μας βλέπει- μηχανισμοί στήριξης στους τόπους καταγωγής, αλλά και στην πρωτεύουσα, προς πολιτικές οικογένειες που σε κάθε γενιά έχουν βουλευτές με κληρονομικό θα έλεγε κανείς δικαίωμα. Η ίδια η πολιτική ως ύψιστη συμμετοχική διαδικασία απαξιώνεται έτσι. Το βουλευτικό λειτούργημα γίνεται επάγγελμα, στο οποίο οι πορφυρογέννητοι μπαίνουν απόφοιτοι για να μπουν συνταξιούχοι, εκμεταλλευόμενοι πολύ απλά το πελατολόγιο του μπαμπά.
Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιθυμούμε πολύ απλά να δημιουργήσουμε μία διαφορετική σχέση με τους πολίτες. Προσπαθώντας να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο, προτείναμε τη συγκεκριμένη διάταξη. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν συναινεί σε μία τέτοια δημοκρατική και κοινωνικά, θεωρούμε, αποδεκτή αλλαγή.
Συνεχίζω με το άρθρο 54 παράγραφος 4 όπου  εμμέσως ρυθμίζεται το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Αξίζει να θυμίσουμε ότι το θέμα το άνοιξε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, στοχεύοντας στην πολιτική συμμετοχή και των Ελλήνων που ζουν εκτός επικράτειας, με τρόπο όμως που θα σέβεται τη δημοκρατική αρχή έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα. Όμως η πολιτική εκμετάλλευση της συγκυρίας είναι αυτή που έχει εμπνεύσει την νυν Κυβέρνηση να είναι λάβρα υπέρ της ψήφου των αποδήμων, αφού στο παρελθόν στα τόσα χρόνια της διακυβέρνησής της ουδέποτε είχε σκεφτεί να εγείρει ένα τέτοιο θέμα. Τώρα όμως θεωρεί ότι μπορεί να το εργαλειοποιήσει πολιτικά προς όφελός της.
Η εισαγωγή ενός συστήματος ανοιχτής εκπροσώπησης των εκτός επικρατείας, συνδυασμένη με την ενισχυμένη αναλογική που προωθεί  η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνους δρόμους. Είναι πιθανό να μετατοπιστεί το μπόνους των επιπλέον εδρών από την επικράτεια στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, προκρίνεται η λύση των έξτρα βουλευτών σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου ελληνισμού με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε καθεμία από αυτές και προκειμένου να μην γίνονται διακρίσεις μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού προκρίνεται το δικαίωμα ψήφου όλων, καθώς και η αναγνώριση και του δικαιώματος του εκλέγειν και του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τους απόδημους ως πολίτες εκτός επικρατείας, που θα μπορούν να εκφραστούν ολοκληρωμένα πολιτικά για την Ελλάδα και όχι απλώς ως δεξαμενή ψήφων, όπως τους βλέπει η Νέα Δημοκρατία.
Πάμε τώρα στο άρθρο 86 και στην ερμηνευτική δήλωση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ποινική ευθύνη των Υπουργών. Ουσιαστικά, πρόκειται για αυτό που λέει το όνομά της, για την περαιτέρω επεξήγηση της ισχύουσας ρύθμισης του άρθρου 86.
Τι προβλέπει το άρθρο 86; Ότι σε αυτό υπάγονται μόνο τα υπουργικά αδικήματα με τη στενή έννοια του όρου και όχι όσα τελούνται απλώς επ’  ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων. Με την προσθήκη της εν λόγω ερμηνευτικής δήλωσης πρόθεσή μας είναι να διευκρινίσουμε ότι τα δεύτερα διώκονται κατά την κοινή νομοθεσία, δηλαδή με τον ίδιο τρόπο, όπως για όλους τους πολίτες, γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστατεύονται οι Υπουργοί από το Σύνταγμα για μία παράνομη πράξη που δεν μπορεί να συσχετιστεί με τα καθήκοντά τους. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι έπρεπε να υπάρχει μία στενή, αυστηρή, ανελαστική ερμηνεία του τι συνιστά υπουργικό αδίκημα και τι αδίκημα επ’ ευκαιρία άσκησης υπουργικών καθηκόντων και το δεύτερο να είναι ποινικά κολάσιμο για τον εκάστοτε Υπουργό όπως είναι για τον καθένα μας.
Σκοπός μας είναι πρωτίστως η αποφυγή σκανδάλων και σταδιακά η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό μας σύστημα. Δεν θεσπίζουμε νέο κανόνα δικαίου. Ερμηνεύουμε αυθεντικά ισχύουσα συνταγματική ρύθμιση.
Το γεγονός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86 δεν βρίσκει ανταπόκριση σε κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα -του κυβερνώντος συμπεριλαμβανομένου φυσικά- σημαίνει καταρχάς αδιαφορία και περιφρόνηση από την πλευρά τους για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής αυτού του τόπου.
Υπάρχει, όμως, και κάτι χειρότερο: Η απόρριψη της πρότασής μας ενδέχεται να ενισχύσει κα την αντίστροφη θέση, ότι δηλαδή στο άρθρο 86 περιλαμβάνονται και τα αδικήματα επ’ ευκαιρία άσκησης υπουργικών καθηκόντων και αυτό θα σημάνει -αν φυσικά οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη Δικαιοσύνη- ότι θα οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της «Novartis». Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι επικίνδυνο, είναι επιβλαβές για το κράτος, είναι επιβλαβές για τον ελληνικό λαό, είναι επιβλαβές για τη δικαιοσύνη και την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εμάς και στους πολίτες. Είναι απαράδεκτο για το πολιτικό παράδειγμα που εμείς τουλάχιστον θέλουμε να δώσουμε.
Κλείνοντας, να πω ότι η συγκεκριμένη αναθεωρητική διαδικασία ιδίως για εμάς που είμαστε νέοι Βουλευτές, είναι πράγματι πάρα πολύ σπουδαία και δίνει την ευκαιρία να φανεί στην πράξη πλέον στους πολίτες που μας παρακολουθούν τι υποστηρίζει στα λόγια η κάθε πολιτική παράταξη και τι κάνει στην πράξη. Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε ξεκάθαροι, και αυτά που διακηρύσσουμε, για τη συμμετοχική δημοκρατία, για την πολιτική και θεσμική ισότητα, για την διαφάνεια στο δημόσιο βίο, τα υλοποιούμε, παίρνοντας την ευθύνη και ζητώντας να μπουν και στο Σύνταγμά μας. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μικροπολιτική, συμφέροντα και κουκουλώματα. Κι όσο κι αν προσπαθείτε για το αντίθετο, ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπω, έχει αυτιά κι ακούει κι έχει πορτοφόλια που πληρώνει. Βλέπει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, βλέπει το αυταρχικό κράτος που φτιάχνεται, βλέπει τα ψέματα που λέγατε για την διαχείριση του προσφυγικού, βλέπει τις ελλείψεις στα σχολεία, βλέπει ότι δεν προστατεύετε τα δικαιώματα των εργαζομένων, βλέπει ότι μειώσατε τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία -μόνο στις πολύ μεγάλες περιουσίες-, βλέπει την ανάπτυξη που δεν φέρνετε, με τα μαγικά ραβδιά σας και την υποτιθέμενη αξιοπιστία σας, βλέπει ότι ενώ είσαστε κυβέρνηση 5,5 μήνες συνεχίζετε να κάνετε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Είσαστε Αντιπολίτευση? Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας! Είσαστε Κυβέρνηση και δεν σας βγαίνει? Πάλι φταίει ο Τσίπρας! Τελικά, εσείς μετά από 40 χρόνια διακυβέρνησης, φταίτε πουθενά? »
Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, επισυνάπτουμε τον σύνδεσμο με το σχετικό βίντεο της συζήτησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)