to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 20.11.2019

Διεθνή

Ισραηλινό σφυροκόπημα με νεκρούς σε συριακά εδάφη

Έντεκα μαχητές νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές και αρκετοί τραυματίες από τις ισραηλινές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού - Νετανιάχου: «Όποιος μας πλήττει, θα τον πλήττουμε!»


Από την έναρξη της σύρραξης στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες επιδρομές στη χώρα, τόσο εναντίον θέσεων του καθεστώτος όσο και συμμάχων του, ιδίως του Ιράν και του ένοπλου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ορκισμένων εχθρών του εβραϊκού κράτους. Λέει ότι τα πλήγματα αυτά έχουν στόχο να αποτρέψουν την απόκτηση ιρανικών ερεισμάτων και την παράδοση προηγμένων οπλικών συστημάτων στη Χεζμπολάχ.

Συνολικά 23 άνθρωποι, 21 «μαχητές» και δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί το Ισραήλ εναντίον της Δαμασκού και προαστίων της, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συριακές ιατρικές πηγές.

 

Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων «μεγάλου εύρους» εναντίον στρατιωτικών θέσεων στη Συρία «σε απάντηση» στην εκτόξευση ρουκετών από το συριακό έδαφος εναντίον του Ισραήλ χθες, Τρίτη.

Στον απολογισμό του, το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι από τις επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων σκοτώθηκαν 21 μαχητές, ανάμεσά τους 16 αλλοδαποί.

 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ αναχαίτισε χθες τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία «από ιρανικά στοιχεία» εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν «περίπου δέκα στρατιωτικούς στόχους», περιλαμβανομένων αποθηκών και στρατιωτικών διοικητικών κέντρων, σύμφωνα με τον στρατό, ο οποίος πρόσθεσε ότι «κατέστρεψε» συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Δύναμη Κουντς — επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης, ειδικού σώματος των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων — φέρεται να εκτελεί επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

«Θεωρούμε το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για τις ενέργειες στο συριακό έδαφος και το προειδοποιούμε να μην επιτρέψει να εξαπολυθούν άλλες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ», τόνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με αποφασιστικότητα και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο εναντίον της ιρανικής παρουσίας στη Συρία», πρόσθεσε. «Είμαστε έτοιμοι για διάφορα σενάρια», επεσήμανε.

«Πρόκειται για το βασικό κτίριο που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης (…) για να συντονίζουν τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από το Ιράν στη Συρία και εκτός», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: «Όποιος μας πλήττει, θα τον πλήττουμε!»

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι όποιος μας πλήττει, θα τον πλήττουμε!», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίς σήμερα το πρωί.

«Αυτό κάναμε στη διάρκεια της νύκτας εναντίον στρατιωτικών στόχων της ιρανικής δύναμης αλ Κουντς και συριακών στρατιωτικών στόχων στη Συρία έπειτα από την εκτόξευση πολλών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ», εξήγησε

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τους περισσότερους πυραύλους των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να καταστρέψει τους περισσότερους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Δαμασκό προτού πλήξουν τους στόχους τους, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους περίπου στις 01:20 τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από τα Υψίπεδα του Γκολάν και το Μαργιαγούν στον νότιο Λίβανο.

Τα σημερινά πλήγματα σημειώνονται μία ημέρα αφού το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε πέντε ρουκέτες εναντίον θέσεων νότια της Δαμασκού, πολλές από τις οποίες αναχαιτίστηκαν.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik, DPA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)