to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 18.11.2019

Οικονομία

Αντιπρόεδρος Β. Μακεδονίας: Αυξήθηκαν κατά 20% οι εμπορικές συναλλαγές μετά τις Πρέσπες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Κότσο Ανγκιούσεφ βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη και μίλησε στο περιθώριο του Thessaloniki Summit


Τον θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τομέα τόσο για την Αθήνα όσο και για τα Σκόπια της Συμφωνίας των Πρεσπών ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της υπογράμμισε μιλώντας στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Κότσο Ανγκιούσεφ.

«Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι οικονομικές συναλλαγές που αφορούν εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν περισσότερο από 20%. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, εκτιμώ» δήλωσε στο ethnos.gr o  κ. Ανγκιούσεφ και πρόσθεσε: «Υπάρχει πολύ μεγάλος χώρος για βελτίωση  σε επίπεδο συνεργασιών στον οικονομικό τομέα και στην ανάπτυξη. Τα θετικά αποτελέσματα είναι μπροστά μας. Και εκτιμώ ότι με αυτό το πνεύμα της αμοιβαίας συνεργασίας μπορούμε να περιμένουμε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα».

Όπως εξήγησε ο κ. Ανγκιούσεφ, προτεραιότητα της  Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί η προσέγγιση με την Ελλάδα στον τομέα του φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό,  τα Σκόπια «τρέχουν» τη διαδικασία κατασκευής αγωγού αερίου που θα τα συνδέει με τη Θεσσαλονίκη.

«Από τη δική μας πλευρά έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές μελέτες κατασκευής του αγωγού, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας του διαγωνισμού ο οποίος θα “τρέξει” τον επόμενο χρόνο. Ελπίζω ότι από την πλευρά της η Ελλάδα θα εφαρμόσει το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή αυτού του πρότζεκτ». Η κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού θα μειώσει την εξάρτηση των Σκοπίων από τη Ρωσία, η οποία είναι ο μοναδικός πάροχος αερίου αυτήν τη στιγμή στη γειτονική χώρα. Πέρα, όμως, από την αγορά του φυσικού αερίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ επανέλαβε τη σημαντική παρουσία των ελληνικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες, όπως είπε, είναι από τους καλύτερους εταίρους στη χώρα του.
Ο Μητσοτάκης είναι υποστηρικτικός για το ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη, ο Κότσο Ανγκιούσεφ (ο οποίος συμμετείχε και αυτός στην κλειστή σύσκεψη) τόνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ υποστηρικτικός σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

«Είχαμε μία συνάντηση μαζί του και ήταν πολύ υποστηρικτικός για να αναλάβει πρωτοβουλίες» δήλωσε στο ethnos.gr ο υπουργός Οικονομικών Κότσο Ανγκιούσεφ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)