to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 18.11.2019

Αθλητισμός

Σκάνδαλο 45 εκατ. ευρώ για το «Γ. Καραϊσκάκης» - Σχέδιο αλά Nova για τα δάνεια

Σχέδιο διαγραφής οφειλών από τις πιστώτριες τράπεζες με την κωδική ονομασία «project kick», με το «μοντέλο Nova», σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής


Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Έθνους, «οσμή σκανδάλου» αποπνέει η επιχειρούμενη εκποίηση των αθετημένων και καταγγελμένων δανείων του γηπέδου Γ. Καραϊσκάκη, σε τιμές πολύ παρακάτω από την ονομαστική τους αξία. Πληροφορίες που εκπέμπονται από διάφορες πλευρές αναφέρουν πως οι πιστώτριες τράπεζες δρομολογούν σχέδιο στα πρότυπα της συνδρομητικής τηλεόρασης Nova (η οποία αναμένεται να περάσει στον έλεγχο του Βαγγέλη Μαρινάκη, εφ’ όσον περάσει από το κόσκινο της Επιτροπής Ανταγωνισμού). Μάλιστα, οι τράπεζες αποφάσισαν να δώσουν στο σχέδιο, την ευρηματική κωδική ονομασία «project kick» (ή στα ελληνικά «σχέδιο κλωτσιά!) για να κλείσουν την εκκρεμότητα με την ιστορική έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού.

Το «μοντέλο Nova» έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με οικονομικούς αναλυτές να χαρακτηρίζουν υπερβολικά υψηλό το μέγεθος του «κουρέματος» που φέρεται να αποδέχθηκαν οι πιστώτριες τράπεζες για να κλείσει η συμφωνία πώλησης με τον Έλληνα εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Κάτι ανάλογο λέγεται πως επιχειρείται και με τα δάνεια της «Γ. Καραϊσκάκης», -της εταιρείας που ανέλαβε την ανακατασκευή και εκμετάλλευση του πειραϊκού γηπέδου το 2003-, προκαλώντας και πάλι την αντίδραση των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων της αγοράς.

«Θα πρόκειται», όπως λένε, μια εξέλιξη- πρόκληση εάν οι πιστώτριες τράπεζες αποδεχθούν και στην περίπτωση της «Γ. Καραϊσκάκη» ένα «μεγάλο κούρεμα». Δεν μπορούν, επισημαίνουν σε συνομιλητές τους, να χαρίζονται έτσι χρήματα σε βάρος του ελληνικού λαού, όταν έχει πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα για να κρατήσει όρθιο το τραπεζικό σύστημα μέσα από τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις (τρεις φορές μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων!). 

Τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η εν λόγω εταιρεία έχει υπάρξει διαχρονικά ασυνεπής στην καταβολή των δόσεων. Λέγεται πως δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, παρ’ ότι είναι μια επιχείρηση που έχει έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων του γηπέδου. Είναι σαν ένας δανειολήπτης να έχει πάρει στεγαστικό δάνειο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, να μην έχει καταβάλλει ούτε μια δόση επί πολλά χρόνια και κάποια στιγμή οι τράπεζες να προχωράνε σε δραστικό «κούρεμα» του δανείου και αυτός να συνεχίσει να μένει στην ίδια στέγη. 

Εάν μάλιστα, στο τέλος της μέρας, το επενδυτικό fund που θα αγοράσει το δάνειο της Γ. Καραϊσκάκης, το πουλήσει έναντι πινακίου φακής πίσω στην Γ. Καραϊσκάκης, τότε σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς θα μιλάμε για ένα «σκάνδαλο μεγατόνων», το οποίο δεν θα έχει προηγούμενο στην οικονομική ιστορία του τόπου. Το παραπάνω ενδεχόμενο, όπως εξηγούν οι ίδιοι, δεν είναι επιστημονική φαντασία καθώς συνηθίζεται τα funds που αποκτούν δάνεια, να επιδιώκουν να βρουν λύση πρώτα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και στη συνέχεια απευθύνονται σε τρίτους. 

Η εταιρεία, λέγεται πως σταμάτησε τα τελευταία χρόνια να πληρώνει τις δόσεις του δανείου όχι μόνο γιατί έπεσαν κατακόρυφα τα έσοδα του γηπέδου από τα ενοίκια των καταστημάτων που βρίσκονται πέριξ του, αλλά και λόγω της διαμάχης ανάμεσα στον νυν επικεφαλής της ΠΑΕ, Β. Μαρινάκη και τον τέως Σωκράτη Κόκκαλη. 

Ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι έχει πουλήσει το μερίδιό του 50% στην «Καραϊσκάκης» ήδη από το 2010 (όταν δηλαδή ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου ο Μαρινάκης) και επομένως δεν φέρει κάποια ευθύνη ενώ από την άλλη πλευρά, ο Μαρινάκης ανταπαντά ότι αν και προπλήρωσε το ποσοστό του 50% της εταιρείας που είχε ο Κόκκαλης, εντούτοις ακόμη το όλο θέμα είναι σε εκκρεμότητα, και επομένως δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να αναλάβει την κάλυψη των δανειακών οφειλών. Με λίγα λόγια, το 50% του γηπέδου βρίσκεται «στον αέρα» και κανείς εκ των δύο παραγόντων δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να πληρώσει το χρέος. Το υπόλοιπο 50% των μετοχών βρισκόταν σε εταιρεία συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που όμως έχει δεσμευθεί από το Δημόσιο για σωρεία χρεών. 

Περίεργη σιωπή

Στο μεταξύ, μια σειρά από ερωτήματα εγείρει η στάση που έχει επιλέξει να κρατήσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η σιωπή της θεωρείται τουλάχιστον περίεργη καθώς η υπόθεση των δανείων του γηπέδου την αφορά άμεσα. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η ΠΑΕ δεν έχει ευαισθητοποιηθεί τόσο χρόνια – πέραν από μια αναφορά μάλλον τυπικού χαρακτήρα του διοικητικού και μετοχικού ηγέτης της ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό της εταιρείας-, τη στιγμή που διακυβεύονται τόσο πολλά και υπάρχουν μια σειρά από κίνδυνοι σχετικά με την χρήση του γηπέδου. 

Αναρωτιούνται επίσης, πως άφησε την υπόθεση να «σκάσει» και να οδηγηθούν τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια της Καραϊσκάκης Α.Ε. έχουν ως εξασφάλιση την εκμετάλλευση όλων των εγκαταστάσεων του ομώνυμου γηπέδου.
Να σημειωθεί πως η αντίστροφή μέτρηση για το Καραϊσκάκης ξεκίνησε στις αρχές του 2019, όταν η Eurobank ως επικεφαλής των ομολογιούχων προχώρησε στην καταγγελία του ομολογιακού, κάνοντας άμεσα απαιτητό όλο το ποσό της οφειλής η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της «Καραϊσκάκη Α.Ε.» ήταν 45,3 εκατ. ευρώ. Οι πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του γηπέδου, προχώρησαν στην αποδέσμευση ενός μέρους από τα εισπραττόμενα ποσά της εταιρείας.

Περίπου έξι μήνες πριν, αποφάσισαν να βάλουν μπροστά το σχέδιο με την κωδική ονομασία «project kick». Από αυτό, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής το αμερικάνικο fund Fortress, το οποίο διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 40,9 δισ. δολαρίων, έχοντας ως ιδιοκτήτη τον Γιαπωνέζο μεγιστάνα Μασαγιόσι Σον. 

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται από πλευράς του fund να γίνει η δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά των δανείων. Με την τελική κρίση να την έχουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος / Πηγή: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)