to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: «Η δίκαιη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας απαιτεί σχέδιο»

«Η διακρατική και περιφερειακή συνεργασία αποτέλεσε κεντρικό άξονα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόσο στο επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, όσο και στο επίπεδο της ενέργειας» δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Thessaloniki Summit, στη συνεδρία με θέμα την «Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».


«Η διακρατική και περιφερειακή συνεργασία αποτέλεσε κεντρικό άξονα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόσο στο επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, όσο και στο επίπεδο της ενέργειας. Η ενεργειακή ασφάλεια συνδέεται άμεσα με γεωπολιτικά ζητήματα και την πολιτική σταθερότητα. Η Ελλάδα επέλεξε να καταστεί παράγοντας ειρήνης, σταθεροποίησης και συν-ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Προώθησε σε αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικά έργα ενεργειακών υποδομών, όπως του TAP, του IGB, του EastMed, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και την κατασκευή πλωτού σταθμού Υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συνεργασιών με χώρες τις ευρύτερης περιοχής και των Βαλκανίων, καθώς και με  τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία άνοιξε νέους δρόμους συνεργασίας και στο ενεργειακό πεδίο, είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα σήμερα να έχει αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό της ρόλο. Αυτή η πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική πολιτική αναβαθμίζει το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντάς την σε ενεργειακό, εμπορικό και οικονομικό κόμβο», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Thessaloniki Summit, στη συνεδρία με θέμα την «Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπογράμμισε ότι αυτή η πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική πολιτική πρέπει να συνεχιστεί από την παρούσα κυβέρνηση. Παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, που ήταν μια αρνητική στιγμή της Ευρώπης, οι αντίστοιχες συνεργασίες πρέπει να συνεχιστούν και να εμπλουτιστούν, με γνώμονα την ισότιμη και αμοιβαία ανάπτυξη προς όφελος των κοινωνιών και των οικονομιών και με περισσότερη επιμονή.

Με δεδομένη την ευρωπαϊκή πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι η ενεργειακή ασφάλεια δεν πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στο φυσικό αέριο, αλλά να συμπεριλαμβάνει και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που στηρίζουν την εξάπλωση και ενίσχυση των ΑΠΕ. Τόνισε την ανάγκη για συντονισμό και περιφερειακή συνεργασία και στο πλαίσιο των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, που εκπονούνται από τις χώρες των Βαλκανίων. Επεσήμανε επίσης ότι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα πρέπει να συνοδευτεί με τη μείωση του κόστους ενέργειας, τη διαφάνεια στην παροχή ενεργειακών αγαθών και υπηρεσιών και τη διατήρηση των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο.

Στο τέλος της ομιλίας του, στάθηκε στο ζήτημα της δίκαιης μετάβασης στην πορεία απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα προς τις καθαρές μορφές ενέργειας. «Η Δίκαιη Μετάβαση αποτελεί κοινό στόχο και ανάγκη για όλες τις βαλκανικές χώρες. Όσο πιο ισχυρή και ευρεία θα είναι η συμμαχία μας, τόσο πιο ουσιαστικά θα στηριχθούν θεσμικά, οικονομικά και αναπτυξιακά οι περιοχές που θα πληγούν από την απανθρακοποίηση. Η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα δεν θα πρέπει να δημιουργήσει νέες ανισότητες και νέα παραγωγικά ελλείμματα, ούτε μεταξύ περιφερειών, ούτε μεταξύ χωρών. Ούτε μπορεί να γίνει χωρίς σχέδιο. Αυτό πρέπει να είναι και το ουσιαστικό περιεχόμενο της νέας Πράσινης Συμφωνίας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις Βαλκανικές χώρες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)