to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 15.11.2019

Κοινωνία

Εκδήλωση της ΕλΕΔΑ: «Βήματα μπρος και πίσω για τη Θρησκευτική ελευθερία και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας»

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση στην Αίθουσα Λόγου στη Στοά του Βιβλίου τη Δευτέρα 18/11


Εκδήλωση συζήτηση υπό τον τίτλο «Βήματα μπρος και πίσω για τη Θρησκευτική ελευθερία και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας», διοργανώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 18:30 μμ, στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα).

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας θα μιλήσουν οι: Χρήστος Ράμμος, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος και Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, Διδάσκων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ξένια Κουναλάκη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Ολόκληρη η πρόσκληση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

Ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, στο πλαίσιο της οποίας είχαν προταθεί, αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσουν, κάποιες ήπιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του «ουδετερόθρησκου» κράτους, είχαμε πρόσφατα ορισμένες αξιοσημείωτες εξελίξεις, που αφορούν τη θρησκευτική ελευθερία.


Από τη μία μεριά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Συμβούλιο Επικρατείας αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου νομολόγησαν ότι η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών δεν πρέπει να γίνεται με τρόπο που προσβάλλει τη θρησκευτική ελευθερία. Κρίθηκε επίσης ότι στους εκπαιδευτικούς τίτλους σπουδών δεν έχει καμία θέση η μνεία του θρησκεύματος και της ιθαγένειας. Επιπλέον, μόλις πρόσφατα κατέστη πρακτικά δυνατή η επιλογή της αποτέφρωσης στην Ελλάδα και δρομολογείται η λειτουργία Τεμένους στην Αθήνα.


Από την άλλη, το Συμβούλιο Επικρατείας θεώρησε ότι η κατοχύρωση στο Σύνταγμα επικρατούσας θρησκείας καθώς και της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης ως αποστολής της εκπαίδευσης επιτάσσει την ύπαρξη ενός ομολογιακού μαθήματος, σύμφωνα με μια συγκεκριμένη περιοριστική αντίληψη περί παιδαγωγικής και ορθοδοξίας.  Επιπλέον, η πρόσφατη απόπειρα επαναφοράς της βλασφημίας ως ποινικού αδικήματος αλλά και τα ισλαμοφοβικά περιστατικά εναντίον προσφύγων και μεταναστών θέτουν εκ νέου το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ του σεβασμού των θρησκευτικών πεποιθήσεων και της ελευθερίας έκφρασης σε ένα κράτος δικαίου.  


Για αυτά τα βήματα μπρος και πίσω, θα συζητήσουμε άλλη μια φορά τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου και ώρα 18.30 στη Στοά του Βιβλίου».
 
Δείτε την εκδήλωση στο Facebook εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)