to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 15.11.2019

Πολιτική

Η Ελλάδα «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος: Αστείες δικαιολογίες από τον κυβ. εκπρόσωπο μετά τον διεθνή διασυρμό

Aστείες δικαιολογίες από τον Στ. Πέτσα που επιχειρεί να μετριάσει τις εντυπώσεις από το άρθρο-κόλαφο των Financial Times που επικρίνει την κυβέρνηση ⁦Μητσοτάκη για την «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς» στην οποία οδηγούν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα - «Οι αστείες δικαιολογίες του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά το διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης και της χώρας για τα δώρα σε υπόδικους τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το εξόφθαλμο σκάνδαλο» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ


Με δικαιολογίες περί «τριμήνου» επιχείρησε σήμερα να απαντήσει ο Στ. Πέτσας, μιλώντας στον Σκάι, στο δημοσίευμα των Financial Times που επέκρινε την κίνηση της κυβέρνησης να φέρει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που δίνει το δικαίωμα σε ελεγχόμενους για «ξέπλυμα χρήματος» να ανακτούν τα δεσμευμένα περιουσιακά του στοιχεία.

Οι δηλώσεις Πέτσα

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times, ο Στ. Πέτσας επανέλαβε το πρωί της Παρασκευής τον ισχυρισμό ότι «εναρμονίσαμε το ποινικό σκέλοςμε το οικονομικό. Εναρμονίσαμε τη νομοθεσία στην Ελλάδα με αυτά που ισχύουν στη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Χάρτη της Ε.Ε. για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα», χωρίς να εξηγήσει γιατί άλλαξε την πάγια τακτική. Ενώ για τις παλαιότερες υποθέσεις, υποστήριξε ότι «η διάταξη που έχει ψηφιστεί στη Βουλή λέει ότι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών, στο οποίο ο αρμόδιος ανακριτής ή το Δικαστικό Συμβούλιο, πρέπει να αποφανθεί ποιές μπορεί να έχουν "ψωμί". Αν θεωρήσει ότι η υπόθεση δεν έχει «ψωμί», τότε θα την αφήσει, να περάσει άπρακτο το τρίμηνο. Άρα, δεν είναι ότι ερχόμαστε και χαρίζουμε χρήματα σε κάποιον, ο οποίος έχει μπει σε διαδικασία έρευνας. Υπάρχει πάντα ο ανακριτής, το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα κρίνει εάν αυτή η υπό εξέταση υπόθεση, θα προχωρήσει ή όχι.».

ΣΥΡΙΖΑ: Αστείες οι δικαολογίες Πέτσα, επιβεβαιώνουν το σκάνδαλο

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Παρασκευής, που επίσης τονίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνείται να προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει:

«Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να έρθει στη Βουλή για να απαντήσει τόσο για τη σκανδαλώδη διάταξη "δώρο" σε όσους ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος, όσο και για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά για τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην μπορεί να παραγραφεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας από υπουργούς.

Οι αστείες δικαιολογίες του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά το διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης και της χώρας για τα δώρα σε υπόδικους τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το εξόφθαλμο σκάνδαλο:

Μέχρι προχθές κανείς ελεγχόμενος για ξέπλυμα δεν μπορούσε να πάρει τα χρήματά του εάν δεν είχε τελεσίδικη αθώωση, ενώ τώρα η κυβέρνηση τους δίνει τη δυνατότητα να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους πριν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση, ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν.

Αντί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να βάζει τους υπουργούς του να απειλούν Μέσα ενημέρωσης να εξαφανίσουν το θέμα, ας ετοιμαστεί να δώσει εξηγήσεις με διευθύνσεις και ονόματα.

- Ποιοι είναι οι τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες που ευνοούνται από την αποδέσμευση πάνω από 1 δις. ευρώ, σύμφωνα με την αποκάλυψη των Financial Times;

- Έναντι ποιου ανταλλάγματος προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή τη σκανδαλώδη ρύθμιση;

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κουραστεί να επανακαταθέτει την ερώτηση και να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να απαντήσει».

 ΚΚΕ: Ο Στ. Πέτσας προσπαθεί να συμμαζέψει τα αμάζευτα

Σε ανακοίνωσή-απάντησή του στις δηλώσεις Πέτσα, ο Περισσός αναφέρει: «Η σημερινή προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να συμμαζέψει τα αμάζευτα, μετά και το δημοσίευμα των Financial Times, όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά και δεν αναιρεί και το γεγονός της απαράδεκτης “διάταξης – δώρο” σε επιχειρηματικά συμφέροντα, που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος “βρώμικου” χρήματος. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται πως το σύστημα και οι κυβερνήσεις του πάντα βρίσκουν τρόπο να ευνοούν εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες, ενώ την ίδια ώρα τσακίζουν το λαό».

Το δημοσίευμα των Financial Times

H κυβέρνηση Μητσοτάκη “ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες” καταγγέλλει το δημοσίευμα των FT  με τίτλο “Greek law change viewed as backtracking on money laundering”.

Αφορμή για το δημοσίευμα είναι η τελευταία τροποποίηση του ποινικού κώδικα σύμφωνα με την οποία τα “άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών” .

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT “η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει.”

Το δημοσίευμα επικαλείται και τις αναφορές  δύο πολύ σημαντικών οργανισμών. Σύμφωνα λοιπόν με την Financial Action Task Force  και την  Greco ότι “τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν παγωμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.”

“Ο Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπέβαλε την τροπολογία την  Τετάρτης το πρωί πριν από την τελική συζήτηση για το νέο νόμο χωρίς να δώσει νομική εξήγηση  γιατί η Ελλάδα σπάει  την προηγούμενη πρακτική της” επισημαίνει το δημοσίευμα .

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του αριστερού κόμματος αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε γραπτή ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα. «Γιατί επιλέξατε να επιδείξετε την επιείκεια σε εγκληματίες με άσχημη θητεία σε υψηλό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους κοντά στην εξουσία. . . για προσωπικό κέρδος; "ρωτά ο κ. Τσίπρας.”

Κερδισμένοι από την τροποποίηση αυτή θα είναι οι εφοπλιστές υπογραμμίζει το ρεπορτάζ των FT  αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Ανάμεσα σε όσους θα επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι μια δωδεκάδα  Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο.”

“Η κίνηση της κυβέρνησης εξέπληξε τους Έλληνες δικηγόρους και τους δικαστές, καθώς το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τα στάνταρτς  στο δικαστικό σύστημα, ειδικά σε ότι αφορά την καταπολέμηση της διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, αφού κέρδισαν τις εκλογές του Ιουλίου” σημειώνει το ρεπορτάζ.

"Υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα θέμα φήμης που διακυβεύεται εδώ. . . Η Ελλάδα είναι τώρα πιο πιθανό να υποβαθμιστεί στους  διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον "  δήλωσε στην εφημερίδα  κορυφαίος  δικηγόρος της Αθήνας που αρνήθηκε να ονομαστεί.

“Η τροπολογία απαιτεί την δημιουργία  δικαστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα για να εξετάσει σχεδόν 900 υποθέσεων για ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός των επόμενων τριών μηνών και να αποφασίσει σε ποιες από αυτές δικαιολογείται η παράταση του παγώματος περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες” σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ. (αναλυτικά)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)