to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 16.11.2019

Διεθνή

«Καταρχήν συμφωνία» για νέες εκλογές στη Βολιβία - Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και η αστυνομική βία

Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον υποστηρικτών του Έβο Μαράλες που διαδήλωναν για την επιστροφή του ηγέτη της Βολιβίας από το Μεξικό - Ο Γκουτέρες στέλνει ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ στη χώρα


Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας και μέλη του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος του Έβο Μοράλες, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την προεδρία την Κυριακή, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία χθες Πέμπτη για τη διοργάνωση νέων εκλογών, προκειμένου να τερματιστεί η σοβαρή κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η Άνιες, δεξιά πολιτικός της αντιπολίτευσης και δικηγόρος, 52 ετών, διατείνεται ότι προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση στη χώρα των Άνδεων μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την 20ή Οκτωβρίου όπου ο Μοράλες νίκησε με μεγάλη διαφορά — αποτέλεσμα που δεν δέχθηκε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας ότι αποτελούσε προϊόν νοθείας και «απάτης».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεφωνική Τσίπρα - Μοράλες: Ο αγώνας για την Δημοκρατία στη Βολιβία μας αφορά όλους

Η Άνιες, η οποία αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της χώρας την Τρίτη, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα προσπαθούσε να διαπραγματευθεί με το κόμμα του Μοράλες. Ωστόσο, τόνισε ότι η συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές του αυτόχθονα πρώην προέδρου, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο, αποκλείεται.

Η Άνιες πρόσθεσε πως το MAS, που έχει την πλειοψηφία των εδρών στο Κογκρέσο, είναι ευπρόσδεκτο να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές αλλά «πρέπει να αρχίσει να αναζητεί νέο υποψήφιο». Μάλιστα, η Ανιές δήλωσε πως ο Μοράλες μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του από την εξορία του στο Μεξικό αλλά θα πρέπει να "λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης" για παρατυπίες κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου και για "κατηγορίες διαφθοράς.

Ο 60χρονος Μοράλες, στην προεδρία της χώρας από το 2006, παραιτήθηκε αφού ο στρατός τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την εξουσία για να αποκατασταθεί η τάξη, ενώ ήδη πολλές μονάδες της αστυνομίας είχαν στασιάσει και ενωθεί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Σε συνεδρίαση της Γερουσίας αργά το βράδυ η νέα πρόεδρος του σώματος, στέλεχος του MAS, ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία για την οργάνωση νέων εκλογών, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων με τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Η Μόνικα Έβα Κόπα Μούργα, λίγη ώρα αφότου εξελέγη πρόεδρος του σώματος, έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα» καθώς «μπορέσαμε να συμφωνήσουμε (...) για τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατόν, την ειρήνευση της χώρας μας και πάνω απ’ όλα την υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Η Κόπα προέτρεψε τις δυνάμεις ασφαλείας, που ενεπλάκησαν ξανά χθες σε συγκρούσεις στους δρόμους με υποστηρικτές του Μοράλες, να αντιμετωπίζουν τους αυτόχθονες με σεβασμό. «Ας αφήσουμε κατά μέρος τα χρώματα και τις ριζοσπαστικές θέσεις, αυτό που χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι ειρήνη», τόνισε.

«Δεν θα συμμετάσχω»

Ο Μοράλες θα ήθελε να επιστρέψει στη χώρα, αλλά οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς αυτόν, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στην Πόλη του Μεξικού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν οργανώνει τις διαδηλώσεις από το Μεξικό, όπου του έχει δοθεί άσυλο.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ του προσέφεραν αεροπλάνο για να φύγει από τη Βολιβία. "Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον υπουργό Εξωτερικών (της Βολιβίας) για να προσφερθούν να μας στείλουν ένα αεροπλάνο που θα μας πηγαίνε όπου θέλαμε. Ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν το Γκουαντάναμο", είπε ο Μοράλες χαμογελώντας.

Η Ρωσία — σύμμαχος του Μοράλες — ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με την Άνιες και θα την αναγνωρίσει ως τη de facto πρόεδρο ως τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν ήδη αναγνωρίσει την Τζανίνε Άνιες. Άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπως το γειτονικό Περού και η Αργεντινή, μέχρι στιγμής επιφυλάσσονται.

Ο Μοράλες ζήτησε από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και τον ΟΗΕ να συμβάλλουν στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική «ειρήνη» στη Βολιβία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε χθες ότι στέλνει ως ειδικό επιτετραμμένο του στη χώρα τον Ζαν Αρνό.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ του Μοράλες - Η αστυνομία άνοιξε πυρ στην Κοτσαμπάμπα

Στο μεταξύ, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον υποστηρικτών του Έβο Μαράλες που διαδήλωναν για την επιστροφή του ηγέτη της Βολιβίας από το Μεξικό. Για τουλάχιστον πέντε νεκρούς κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) πάντως επιβεβαίωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πρόσθεσε ότι υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών. Σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε «τη χρήση δυσανάλογης βίας από την αστυνομία και τον στρατό», ειδικά τη χρήση πυροβόλων όπλων για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Η νέα ηγεσία της χώρας δεν ανακοίνωσε κανέναν θάνατο και περιορίστηκε να αναφέρει ότι περίπου 100 πρόσωπα συνελήφθησαν.

Τα αιματηρά επεισόδια προκλήθηκαν όταν καλλιεργητές κόκας συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε προάστια της πόλης. Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στο κέντρο της, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, για να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης υπό την αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρο της Βολιβίας, Ζανίν Ανιες αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία, που δεν τους επέτρεψε να περάσουν μια γέφυρα.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών διέλυσαν με τη βοήθεια του στρατού κι ενός ελικοπτέρου τους διαδηλωτές αφού έπεσε η νύχτα.

O OHE καταγγέλλει τη χρήση βίας

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε σήμερα «την αναίτια και δυσανάλογη χρήση βίας στην Βολιβία από το στρατό και την αστυνομία».

Αυτή υπερβολική χρήση βίας «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» και να μπορούσε να οδηγήσει στην παρεκτροπή της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Υπατη Αρμοστής υπενθυμίζει ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει την Βολιβία, 14 μετά την φυγή του πρώην προέδρου Εβο Μοράλες στο Μεξικό εδώ και έξι ημέρες.

«Οι πρώτοι θάνατοι οφείλονταν κυρίως στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντιτιθέμενων διαδηλωτών, αλλά οι πιο πρόσφατοι φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα αναίτιας και δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία και τον στρατό».

«Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη διότι, αντί να κατευνάζει την βία, μπορεί να την επιδεινώσει περαιτέρω», εξηγεί η Μισέλ Μπατσελέτ. «Η κατάσταση στην Βολιβία θα μπορούσε να εκτροχιασθεί εάν οι αρχές δεν την διαχειρισθούν με επιδεξιότητα και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες που διέπουν την χρήση βίας και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πέντε αγρότες υποστηρικτές του Εβο Μοράλες σκοτώθηκαν χθες σε προάστιο της Κοτσαμπάμπα, προπύργιο του πρώην προέδρου, όπου συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπους χιλιάδες διαδηλωτές με τις δυνάμεις ασφαλείας που τους εμπόδιζαν να κινηθούν προς το κέντρο της πόλης.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τους πέντε θανάτους και κατήγγειλε «την χρήση δυσανάλογης αστυνομικής και στρατιωτικής βίας» για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Η Μισέλ Μπατσελέτ καταγγέλλει επίσης «μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις», δηλώνοντας ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι κρατούνται από τις 21 Οκτωβρίου «πολλοί από τους οποίους (συνελήφθησαν) τις τελευταίες ημέρες».

Η Υπατη Αρμοστής ζητεί από τις βολιβιανές αρχές να ανακοινώσουν τον αριθμό των συλληφθέντων, των τραυματιών και των νεκρών και απαιτεί «ταχεία, αντικειμενική, διαφανή και πλήρη » έρευνα για τα γεγονότα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)