to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:11 | 15.11.2019

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: «Ελλάδα και Κίνα δημιούργησαν μια αξιόπιστη στρατηγική συνεργασία σε κρίσιμους τομείς»

«Ελλάδα και Κίνα δημιούργησαν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μια αξιόπιστη στρατηγική συνεργασία σε κρίσιμους τομείς για τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών», τονίζει μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ειδική έκδοση της China Daily


Συνέντευξη στην ειδική έκδοση της κινεζικής εφημερίδας‘’China Daily’’με θέμα την Ελλάδα παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αλλά και την τρέχουσα συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου της Κίνας για σύνδεση Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής μέσω νέων μαζικών έργων υποδομής και συγκεκριμένα μέσω της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Το σχόλιό σας για την τρέχουσα συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, ιδιαίτερα όσον αφορά την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Πόσο επιτυχής είναι και πώς επωφελήθηκαν τόσο η Κίνα όσο και η Ελλάδα;

Η Ελλάδα και η Κίνα δημιούργησαν μια αξιόπιστη στρατηγική συνεργασία σε πολλούς τομείς, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη και των δύο χωρών, όπως η τεχνολογία και οι υποδομές, η τραπεζική συνεργασία, καθώς και τα γεωργικά προϊόντα και ο ναυτιλιακός εξοπλισμός. Η συνεργασία αυτή συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και συνδετικότητα και πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει την ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς και να καταπολεμήσει τις ανισότητες και τη φτώχεια.

Η Πρωτοβουλία 16 + 1, καθώς και η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» αποτελούν πλαίσια μείζονος σημασίας, όπου η πολυμερής συνεργασία υπήρξε και μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω. Η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» υπογραμμίζει την ισχυρή χρηματοοικονομική δέσμευση της Κίνας και τον καινοτόμο σχεδιασμό σχεδίων με βάση το δίκτυο, ο οποίος αναμφισβήτητα θα μπορούσε να συμβάλει σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς.

Πιστεύετε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», έδωσε καλό παράδειγμα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν με την Κίνα;

Συμφωνώ απόλυτα με τη δήλωση του Κινέζου Προέδρου, XiJinping, τον Απρίλιο του 2019, όταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε την Κίνα: Ότι η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία εντός του πλαισίου της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Η Ελλάδα δραστηριοποιείται σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία έχει ισχυρή γεωστρατηγική σημασία και ενισχύει την πολυμερή συνεργασία.

Τόσο στο πλαίσιο αυτής όσο και διμερώς, η Κίνα και η Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό συνεργάζονται για την οικοδόμηση βιώσιμων οικονομικών και διπλωματικών δεσμών. Πρόκειται για μια πολιτική που θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν τομείς που προσφέρουν δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία, όπως η υποδομή, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Το σχόλιό σας για τη συνεργασία Κίνας-Ελλάδας και τη συνεργασία Κίνας-ΕΕ;

Η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και των αυξανόμενων οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν αναπτυχθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία 4 χρόνια, μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο ως γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Αυτή η γέφυρα έχει γίνει πιο σταθερή τα τελευταία χρόνια.

Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάστηκα για την εδραίωση μιας συνολικής στρατηγικής παγκόσμιας εταιρικής σχέσης μεταξύ Κίνας και ΕΕ, ωφέλιμης και για τις δύο πλευρές, με την ενίσχυση των επαφών και των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, των διακοινοβουλευτικών και των διαπροσωπικών επαφών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)