to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:11 | 14.11.2019

Πολιτική

Παραδέχτηκε τη διοργάνωση προεκλογικών δείπνων για τον Μητσοτάκη ο Φρουζής

Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Novartis στον οποίο έχουν ασκηθεί διώξεις, συνέχισε σήμερα, Πέμπτη, την κατάθεσή του στην προανακριτική - Σχολιάζοντας την κατάθεση του Κωσταντίνου Φρουζή, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι με τις απαντήσεις του «γκρέμισε το αφήγημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis


Συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η κατάθεση του ήδη κατηγορούμενου για διάπραξη κακουργημάτων  Κ. Φρουζή, στον οποίο απηύθυναν ερωτήσεις οι βουλευτές. 

Ο «Mr. Novartis παραδέχτηκε τη διοργάνωση προεκλογικών δείπνων για την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ., λέγοντας ότι γνώριζε από παλιά τον νυν πρωθυπουργό, καθώς ο πατέρας του υπήρξε φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (σ.σ. ήταν γ.γ. της κυβέρνησής του). Παραδέχτηκε επίσης ότι υπήρχε πρόγραμμα προώθησης για δημοσιογράφους, αλλα «ήταν μικρό το κονδύλι, για εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Ερωτηθείς από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Αυγέρη για το αν τον αφορά η τροπολογία για την αποδέσμευση λογαριασμών που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, απάντησε ότι δεν γνωρίζει και θα ρωτήσει τον δικηγόρο του να τον πληροφορήσει σχετικά.

Όπως προέκυψε από τα λεγόμενα Φρουζή το πρωί, καταρρέει η θεωρία της «σκευωρίας» για το σκάνδαλο Novartis, καθώς, ο πρώην επικεφαλής της Novartis σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Σπύρου Λάππα «σας ανέφερε η Τουλουπάκη ονόματα πολιτικών;», απάντησε επί λέξει «όχι δεν μου ανέφερε»!

Νωρίτερα σε ερώτηση του Σπ. Λάππα, γιατί δεν κατήγγειλε την συνάντηση με την Τουλουπάκη, ο Κ. Φρουζής απάντησε ότι «δεν είχε σκοπό να αντιπαρατεθεί με το κράτος» καθώς, «το μόνο που ήθελε ήταν να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί του», δεδομένου ότι «είχαν περάσει τόσοι μήνες».

Ο πρώην επικεφαλής της Novartis ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν τον κάλεσε ποτέ να δώσει εξηγήσεις» αλλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του επισήμανε ότι έχει καταθέσει 3 φορές υπομνήματα. Ο Σπ. Λάππας ανέδειξε την ψευδή αναφορά Φρουζή (την Τρίτη) ότι «δεν του έχει ασκηθεί καμία δίωξη», θυμίζοντας ότι του έχουν  ασκηθεί τρεις διώξεις, στην πρώτη εκ των οποίων (Ιανουάριος του 2018) συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ έχουν δεσμευθεί και οι λογαριασμοί του.

Σε σχετικό ερώτημα του Σπ. Λάππα, ο «Mr. Novartis» απάντησε ότι του έχουν δεσμεύσει 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελβετία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φρουζής γκρέμισε το αφήγημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας

Σχολιάζοντας την κατάθεση του Κωσταντίνου Φρουζή, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι με τις απαντήσεις του «γκρέμισε το αφήγημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis.

   Όπως αναλυτικά υπογραμμίζουν:

   «Η σημερινή κατάθεση Φρουζή και η παραδοχή των ψευδών του, καταρρίπτει οριστικά τους ισχυρισμούς της ΝΔ- ΚΙΝΑΛ περί «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis, όσο και αν τα δύο κόμματα λειτουργούν ως συνήγοροί του επειδή όλοι μαζί έχουν δικαστικές εκκρεμότητες. Σήμερα, μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών στην προανακριτική:

   - Ο κ. Φρουζής αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ποτέ δεν του έγινε αναφορά σε ονόματα πολιτικών από την κ. Τουλουπάκη, ούτε για τυχόν ευθύνες καθενός από αυτούς.

   - Ο κ. Φρουζής πήρε πίσω όλα όσα κατέθεσε προχθές με υπαινιγμούς για τους εισαγγελείς διαφθοράς, καταθέτοντας ότι δεν διαπίστωσε καμία παράτυπη ή παράνομη συμπεριφορά από μεριάς τους.

   - Ο κ. Φρουζής αποκάλυψε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με πιέσεις Παπαγγελόπουλου σε εισαγγελικούς λειτουργούς.

   - Τέλος, ο κ. Φρουζής σήμερα ανακάλεσε επίσης όσα ανέφερε προχθές, ότι δήθεν δεν κλήθηκε ποτέ από εισαγγελικούς λειτουργούς αφού ομολόγησε πως τελικά κλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές να δώσει εξηγήσεις μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ο Άρειος Πάγος θα ζητήσει από τη Βουλή την κατάθεση Φρουζή

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντίγραφο της κατάθεσης στην προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή αναμένεται να ζητήσουν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν για την διερεύνηση της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης αναμένεται να ζητήσουν από τη Βουλή την κατάθεση του κ. Φρουζή , εφόσον ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ελληνικού τμήματος της Novartis φέρεται να έχει αναφερθεί σε πιέσεις που δέχθηκε από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Αντίστοιχα θα ζητήσουν την διαβίβαση στον 'Αρειο Πάγο και οποιασδήποτε άλλης κατάθεσης αλλά και κάθε στοιχείου που ενδεχομένως προκύψει στην πορεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εφόσον αυτά κριθεί πως σχετίζονται με την έρευνά τους στα πεπραγμένα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στο μεταξύ εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας Εφετών που εντός του μήνα θα κρίνει αν θα αναλάβει τον χειρισμό του συνόλου της υπόθεσης, Εφέτης Ανακριτής, φαίνεται να διατυπώνεται από κάποιους Εισαγγελείς προβληματισμός ως προς ζητήματα αρμοδιότητας στην άσκηση ποινικών διώξεων. Υπάρχουν απόψεις που θεωρούν πως η αρμοδιότητα στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση της Novartis ανήκει αποκλειστικά στην Εισαγγελέα Διαφθοράς η οποία ορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που ως Σώμα υπερτερεί ιεραρχικά έναντι της Ολομέλειας Εφετών.

Την σκέψη αυτή ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι αναγνωρίζουν "υπεραρμοδιότητες" στην Ολομέλεια Εφετών.

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς πάντως, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η έρευνα συνεχίζεται και σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθεί το σκέλος της, που αφορά τα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, δηλαδή τους κκ 'Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι οποίοι όχι μόνο έχουν αρνηθεί κάθε εμπλοκή τους με τις υπό διερεύνηση πρακτικές της Novartis αλλά έχουν υποβάλει και μηνύσεις αμφισβητώντας τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που αναφέρονται σε αυτούς.

Οι Εισαγγελείς Διαφθοράς φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν το πέρας της έρευνας τους για τους δύο πολιτικούς , αναμένοντας, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών και πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα συνεχίζουν την αξιολόγηση υλικού όσον αφορά και μη πολιτικά πρόσωπα όπως γιατροί και πρώην στελέχη του Δημοσίου σε κρίσιμες θέσεις, όπως σε Επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων, αλλά και στελέχη της εταιρίας. Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ήδη ενεργοποιήσει από το 2018, την διαδικασία επιβολής προστίμου στην Novartis Hellas. Κάνοντας χρήση για πρώτη φορά, του νόμου 3691/2018 για την νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για δωροδοκία σε βάρος του κ. Φρουζή, η Εισαγγελία υπέβαλλε αίτημα στο ΣΔΟΕ για την επιβολή προστίμου στην φαρμακοβιομηχανία . Για την ενέργεια αυτή ενημερώθηκε επισήμως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και την συνεκτίμησε κατά την αξιολόγηση της χώρας μας ως προς την αντιμετώπιση υποθέσεων διαφθοράς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)