to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 17.11.2019

Κοινωνία

Με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη

Τρίτη ημέρα εκδηλώσεων σήμερα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου από την Παρασκευή, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που εξεγέρθηκαν ενάντια στη Χούντα, τον Νοέμβριο του 1973.


  • ΕΔΩ όλα τα σχετικά δημοσιεύματα για την φετινή επέτειο

Τρίτη ημέρα εκδηλώσεων σήμερα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου από την Παρασκευή, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που εξεγέρθηκαν ενάντια στη Χούντα, τον Νοέμβριο του 1973.

-> Συνέχεια της ενημέρωσης εδώ: Η πορεία για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Πλήθος κόσμου τίμησε φέτος την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προσερχόμενος στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα στην οδό Πατησίων, για να αφήσει λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο της εξέγερσης και τη σιδερένια πόρτα που έριξε το τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

«Ας δουλέψουμε σκληρά για να περιφρουρήσουμε την Δημοκρατία, να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα χέρια της νεότερης γενιάς και να αγωνιστούμε για τη στήριξή της», σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.

«Το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινός φάρος, φωτίζοντας το δρόμο της νέα γενιάς των αγωνιστών. Δεν συμβιβάζεται, δεν υποκλίνεται, δεν συνθηκολογεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Σπύρος Χαλβατζής.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου, θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στις 4 μ.μ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

«Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται σήμερα να τεθεί επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Το κάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Οικογένειες, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όλη την Αθήνα ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που πηγαίνουν μέχρι τον προαύλιο χώρο του ΕΜΠ στην Πατησίων, αφήνοντας λουλούδια πάνω στην τσαλακωμένη από το τανκ της Χούντας πόρτα. Ζωγραφιές αλλά και αφίσες που έφτιαξαν τα παιδιά βρίσκονται δίπλα στο μνημείο, ανάμεσα στα γαρύφαλλα των περαστικών και τα στεφάνια των πολιτικών, των συνδικάτων εργαζομένων και των επαγγελματικών ομάδων.

Κατάθεση στεφάνων από ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Το πρωί του Σαββάτου, πολυπληθείς αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στεφάνια στο Πολυτεχνείο, για να τιμήσουν  την αντιδικτατορική εξέγερση της νεολαίας το Νοέμβριο του 1973. Εκ μέρους του κόμματος κατέθεσε στεφάνι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ από τη Νεολαία ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου, Σωτήρης Αλεξίου.

Π. Σκουρλέτης: «Όπως τότε, έτσι και τώρα, βαδίζουμε στους δρόμους του Νοέμβρη»

«Πολλοί προσπάθησαν, χρόνια τώρα, να απαξιώσουν το μήνυμα του Νοέμβρη, αλλά το εξεγερσιακό μήνυμα του ’73 εξακολουθεί να είναι ένα σημείο αναφοράς, εμπνέει τη νέα γενιά. Τότε ήταν οι αγώνες για “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”. Σήμερα οι προκλήσεις της νέας γενιάς είναι και πάλι για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για τη μείωση των ανισοτήτων, αλλά και για να μπορέσουν να αποτελέσουν οι νεανικοί αγώνες έναν φραγμό απέναντι στην κλιματική κρίση που ζούμε. Παραμένει, όμως, πάντα επίκαιρο και το αίτημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας. Όπως τότε λοιπόν, έτσι και τώρα, βαδίζουμε στους δρόμους του Νοέμβρη», δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μετά την κατάθεση στεφάνου στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Την ίδια ημέρα, κατέθεσαν στεφάνι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποβάθμισης της παιδείας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στην τρομοκρατία, την αστυνομική βία, τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή», δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Στεφάνια έχουν καταθέσει η Βουλή των Ελλήνων, φορείς, σωματεία, φοιτητές κ.α. 

Προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρόμου

Ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και αστυνομικής καταστολής. Αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο, κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μία εντύπωση ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι γιάφκα, ότι είναι άντρο τρομοκρατών, γι' αυτό και, ως κερασάκι στην τούρτα του αυταρχισμού, ανακοίνωσε την Πέμπτη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (διαβάστε αναλυτικά).

Η αστυνομία φαίνεται πως φέτος αποφάσισε να πρωτοτυπήσει, γνωστοποιώντας πού θα έχει «ασφαλίτες». Ετσι στη σχετική διαρροή προς το κρατικό ΑΠΕ σημειώνει ότι «στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά». Παράλληλα, γίνεται σαφής αναφορά στην απουσία πανεπιστηματικού ασύλου, αφού επίσης σημειώνεται ότι «ηδιαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους».

Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας. Ως εκ τούτου, ο φετινός εορτασμός πρέπει να είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στον λαό και τη νεολαία.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ιστορικός Πολυμέρης Βόγλης εξηγεί γιατί ακόμα κάποιοι αμφισβητούν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου (ηχητικό)

Με εντολή της ΕΛΑΣ θα κλείσουν τρεις σταθμοί του Μετρό

Σημειώνεται ότι κλειστοί θα είναι σήμερα, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας»: αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την φετινή επέτειο της εξέγερσης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Παντού και πάντα Πολυτεχνείο»: Το μήνυμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την 46η επέτειο της εξέγερσης

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για τα 46 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, που έδρασαν στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας. Η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεών του και η ίδρυση της ΚΝΕ, το 1968, συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη».

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή και από τις 12:00 σήμερα Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Ανδρ. Μπουντουβής: «Κανείς δεν θέλει το πανεπιστήμιο να κλείνει μερικώς ή ολικώς»

 «Οι ημέρες θέλουν προσοχή και τα λόγια πρέπει να είναι μετρημένα», δήλωσε την Πέμπτη ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, σημειώνοντας ότι προσδοκά «να έχουμε έναν εορτασμό αντάξιο της μνήμης που γιορτάζουμε, με μαζική συμμετοχή του κόσμου και της πανεπιστημιακής κοινότητας».

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικότερα η πολυτεχνειακή, οφείλει να συνεισφέρει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για τον απρόσκοπτο εορτασμό της φετινής επετείου», τόνισε ο κ. Μπουντουβής.

«Η προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου θα κριθεί στην πράξη και απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία και αποτελεσματική συνεργασία όλων των υπευθύνων, από πλευράς πολιτείας και πανεπιστημίου. Η πρόσφατη έκρυθμη κατάσταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκαλεί δικαιολογημένα φόρτιση και συνεπώς μεγάλη ανησυχία και αναδεικνύει τη σημασία των καλά υπολογισμένων αποφάσεων και κινήσεων όλων των εμπλεκόμενων μερών», πρόσθεσε.

Ο πρύτανης τόνισε επίσης ότι «κανείς δεν θέλει το πανεπιστήμιο να κλείνει μερικώς ή ολικώς», καθώς «όταν αυτό συμβαίνει, ο αντίκτυπος στην κοινωνία είναι αρνητικός και οι φοιτητές ζημιώνονται».

«Εμείς, πρυτάνεις και δάσκαλοι, οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να κάνουμε τη δουλειά μας, ανταποκρινόμενοι στην αποστολή μας και σεβόμενοι τους δημοκρατικούς κανόνες και την ακαδημαϊκή δεοντολογία, ιδιαίτερα όταν οι καταστάσεις γίνονται δύσκολες ή κρίσιμες όπως αυτή την περίοδο», συμπλήρωσε.

Τόνισε, ακόμη, ότι «αγκυλώσεις, αυθαιρεσία, βία είναι ασύμβατα με τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου» και ότι «πρέπει να εκλείψουν».

«Το οφείλουμε στους φοιτητές μας, στις οικογένειές τους, στις μελλοντικές γενιές. Το ΕΜΠ έχει δυναμικό για να κατακτήσει κορυφαία θέση στον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χάρτη. Ας το ακούσει η Πολιτεία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ας το ακούσει η κοινωνία για να μπορεί να αισιοδοξεί», κατέληξε ο κ. Μπουντουβής.

Την προσδοκία μαζικής συμμετοχής κόσμου, της νεολαίας και φορέων εξέφρασε και από την πλευρά του, ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη και πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), «Σαράντα έξι χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου καλούμαστε και καλούμε να τιμήσουμε τους αγώνες και τους αγωνιστές εκείνης της περιόδου», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι το βασικό σύνθημα του Πολυτεχνείου για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Εθνική Ανεξαρτησία» είναι «πιο επίκαιρο από ποτέ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)