to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 14.11.2019

Πολιτική

Financial Times: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει την Ελλάδα «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος

Άρθρο-κόλαφος των Financial Times επικρίνει την Κυβέρνηση ⁦Μητσοτάκη για την «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς» στην οποία οδηγούν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα - «Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, οι Financial Times όμως αποκαλύπτουν τα δώρα σε τραπεζίτες και υπόδικους για ξέπλυμα χρήματος», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ


H κυβέρνηση Μητσοτάκη “ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες” καταγγέλλει το δημοσίευμα των FT  με τίτλο “Greek law change viewed as backtracking on money laundering”.

Αφορμή για το δημοσίευμα είναι η τελευταία τροποποίηση του ποινικού κώδικα σύμφωνα με την οποία τα “άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών” .

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT “η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει.”

Το δημοσίευμα επικαλείται και τις αναφορές  δύο πολύ σημαντικών οργανισμών. Σύμφωνα λοιπόν με την Financial Action Task Force  και την  Greco ότι “τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν παγωμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.”

“Ο Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπέβαλε την τροπολογία την  Τετάρτης το πρωί πριν από την τελική συζήτηση για το νέο νόμο χωρίς να δώσει νομική εξήγηση  γιατί η Ελλάδα σπάει  την προηγούμενη πρακτική της” επισημαίνει το δημοσίευμα .

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του αριστερού κόμματος αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε γραπτή ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα. «Γιατί επιλέξατε να επιδείξετε την επιείκεια σε εγκληματίες με άσχημη θητεία σε υψηλό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους κοντά στην εξουσία. . . για προσωπικό κέρδος; "ρωτά ο κ. Τσίπρας.”

Κερδισμένοι από την τροποποίηση αυτή θα είναι οι εφοπλιστές υπογραμμίζει το ρεπορτάζ των FT  αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Ανάμεσα σε όσους θα επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι μια δωδεκάδα  Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο.”

“Η κίνηση της κυβέρνησης εξέπληξε τους Έλληνες δικηγόρους και τους δικαστές, καθώς το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τα στάνταρτς  στο δικαστικό σύστημα, ειδικά σε ότι αφορά την καταπολέμηση της διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, αφού κέρδισαν τις εκλογές του Ιουλίου” σημειώνει το ρεπορτάζ.

"Υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα θέμα φήμης που διακυβεύεται εδώ. . . Η Ελλάδα είναι τώρα πιο πιθανό να υποβαθμιστεί στους  διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον "  δήλωσε στην εφημερίδα  κορυφαίος  δικηγόρος της Αθήνας που αρνήθηκε να ονομαστεί.

“Η τροπολογία απαιτεί την δημιουργία  δικαστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα για να εξετάσει σχεδόν 900 υποθέσεων για ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός των επόμενων τριών μηνών και να αποφασίσει σε ποιες από αυτές δικαιολογείται η παράταση του παγώματος περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες” σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

“Υπάλληλος της ελληνικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς και  νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δήλωσε ότι το ο κύριος όγκος  των περιουσιακών στοιχείων  που έχουν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανέρχεται στο 1,02 δισ. ευρώ, και θα πρέπει πιθανότατα να επιστραφούν” υπογραμμίζει στο ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια των FT Kerin Hope.

"Είναι απίθανο  αυτές οι   επιτροπές να είναι σε θέση να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ήταν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, στο χρονικό διάστημα που δίνεται", δήλωσε ο αξιωματούχος. Από την πλευρά του  αξιωματούχος της FATF (Financial Action Task Force) προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα: "Εάν μια χώρα περάσει έναν νόμο που απαιτεί τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή την τρομοκρατία να αποδεσμευτούν αυτομάτως μετά από από συγκεκριμένη περίοδο, αλλά πριν από μια οριστική δικαστική απόφαση. . . τότε η FATF θα ανησυχεί περισσότερο. " καταλήγει το ρεπορτάζ των FT.

Ανακοίνωση με αφορμή το δημοσίευμα εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται, οι Financial Times όμως αποκαλύπτουν τα δώρα σε τραπεζίτες και υπόδικους για ξέπλυμα χρήματος»

Όπως αναλυτικά αναφέρει η Κουμουνδούρου:

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί και να μην έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα δώρα σε τραπεζίτες και τις διευκολύνσεις σε όσους ερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ωστόσο, τα επιτεύγματά του ξεπέρασαν ήδη τα σύνορα και κοσμούν μέχρι και τους Financial Times.

Οι FT σε εκτενές ρεπορτάζ τους στηλιτεύουν τις αλλαγές της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα και την κατηγορούν ότι «κάνει βήματα πίσω στην καταπολέμηση της διαφθοράς και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ενώ προσθέτουν ότι «ο Υπουργός κ. Τσιάρας δεν έδωσε νομική εξήγηση» για τις νομοθετικές αλλαγές και ότι «κερδισμένοι από την κίνηση αυτή είναι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που ελέγχονται για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Σε αυτούς, ο κατά τα άλλα υπέρμαχος της νομιμότητας κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει με νόμο πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα και την ίδια ώρα δεν τολμά να πάρει θέση για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ούτε φυσικά για τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην μπορεί να παραγραφεί τυχόν αδίκημα της δωροδοκίας από υπουργούς.

Λογικό λοιπόν να μην έρχεται στη Βουλή να απαντήσει.

Το «δημοσίευμα - κόλαφο» σχολιάζει μέσω twitter ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, προβλέποντας μάλιστα ότι θα το «θάψουν» τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξέχασε να κατηγορήσει τους Financial Times για «φθηνό λαϊκισμό»

Σε ανακοίνωσή του, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξέχασε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει για φθηνό λαϊκισμό και τους Financial Times που κάνουν τις αποκαλύψεις».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πως δεν απάντησε σε σειρά ερωτημάτων που εγείρονται με την «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς» στην οποία οδηγούν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που επιχειρεί η κυβέρνηση και «δείχνουν» σήμερα με δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Πέρα από τις γελοίες δικαιολογίες, ο κ. Πέτσας δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποδεσμεύονταν μόνο εάν δικαιώνονταν τελεσίδικα, ενώ τώρα, πριν υπάρξει καν διερεύνηση του κατά πόσο εμπλέκονται όντως σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, θα μπορούν να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν.

Οπότε τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι απλά και συγκεκριμένα:

1. Με τη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση ευνοεί ή όχι υπόδικους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, στους οποίους επιστρέφεται άνω του 1 δις. ευρώ, όπως λένε και οι Financial Times;

2. Ως «όμηρους συμπολίτες μας» από «την αργή εξέταση των υποθέσεων», τους οποίους απελευθερώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εννοεί «υπόδικους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές», όπως καταγγέλλουν οι Financial Times ή διαψεύδει και τους FT;

3. Αφού είναι τόσο φθηνός λαϊκισμός, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;»

Το ΚΚΕ απαντά στον Στ. Πέτσα για το δημοσίευμα

Σε ανακοίνωσή-απάντησή του ο Περισσός αναφέρει: «Η σημερινή προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να συμμαζέψει τα αμάζευτα, μετά και το δημοσίευμα των Financial Times, όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά και δεν αναιρεί και το γεγονός της απαράδεκτης “διάταξης – δώρο” σε επιχειρηματικά συμφέροντα, που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος “βρώμικου” χρήματος. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται πως το σύστημα και οι κυβερνήσεις του πάντα βρίσκουν τρόπο να ευνοούν εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες, ενώ την ίδια ώρα τσακίζουν το λαό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)