to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 13.11.2019

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Χιλή: Μεγάλες διαδηλώσεις, συλλήψεις και βασανισμοί ανηλίκων από την αστυνομία

Συνεχίζονται οι μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον του Πινιέρα, που απαντά με περισσότερο... νόμο και τάξη. Πολλές συλλήψεις ανηλίκων και τυφλώσεων από πλαστικές σφαίρες αστυνομικών.


του Αργύρη Παναγόπουλου

Με την ενίσχυση των καραμπέρος και απειλές για σκληρές καταδίκες απάντησε ο πρόεδρος της Χιλής Πινιέρα στη τεράστια γενική απεργία και τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του σε όλη την Χιλή, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που έχουν χάσει τα μάτια τους από πλαστικές σφαίρες και οι διώκεις ανηλίκων.

Απόπειρα κατά της Ασφάλειας του Κράτους από… ανήλικους

 

"Plaza de la Dignidad": 18:39) todo muy lindo hasta ahora sigue llegando muchísima gente !!!
Créditos @lucasbecerrac (ig) agradecimientos a @galeriacima

Embedded video
 
 

Με περισσότερο «νόμο και τάξη» εκεί που απέτυχες παταγωδώς ο νόμος και τη τάξη του απάντησε ο Πινιέρα στη δημοκρατική Χιλή ρίχνοντας περισσότερους καραμπινέρος στους δρόμους και υποσχόμενος βαριές ποινές σε όσους διαπράττουν αδικήματα. Ο λαός της Χιλή γύρισε την πλάτη στον Κροίσο πρόεδρο και τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες των συνδικάτων.

«Πάνω από 160 ανήλικοι δέχθηκαν σκάγια διασποράς και πλαστικές σφαίρες και έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης. Είναι απαράδεκτο ανεξάρτητα από τι μπορεί να έκαναν. Ακόμη και τα πιο μικρά παιδιά λέων ότι βρίσκομαι εδώ για να τους υπερασπιστούμε άμεσα», τόνισε η Συνήγορος του Παιδιού Πατρίσια Μουνιός, μετά την επίσκεψή της σε αστυνομικούς σταθμούς, κέντρα κράτησης και νοσοκομεία, για να συγκεντρώσει μαρτυρίες από ανήλικούς μαθητές και μαθήτριες που πυροβολήθηκαν από την αστυνομία μέσα στα σχολεία τους ή ξυλοκοπήθηκαν καν βασανίστηκαν από τους αστυνομικούς.  

Τουλάχιστον 197 άτομα έχασαν το ένα μάτι τους στο Σαντιάγκο ατά τη διάρκεια της αστυνομικής καταστολής από πλαστικές σφαίρες και σκάγια διασποράς, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH), με την αστυνομία να πυροβολεί εναντίον ατόμων και να τους τυφλώνει ακόμη και από απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι αστυνομικοί ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.

Οι Καραμπινέρος... υπεράνω όλων 

Ο διοικητής των καραμπινέρος Μάριο Ρόσας προειδοποίησε ότι όσο θα είναι αυτός διοικητής δεν θα επιτρέψει διώξεις σε κανένα υφιστάμενό του, «ακόμη και εάν με αναγκάσουν», ενώ ο διοικητής των καραμπινέρος της Δυτικής Μητροπολιτικής Περιοχής του Σαντιάγκο, στρατηγός Ενρίκε Μπασαλέτι, ανακάλυψε ότι την ευθύνη για τους ανθρώπους που έχασαν τα μάτια τους την έχουν οι... διαδηλωτές! «Οι εγκληματίες πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες και σκάγια διασποράς», τόνισε ο στρατηγός Μπασαλέτι στους άφωνους δημοσιογράφους για το τεράστιο θράσος του.

«Πινιέρα παραιτήσου», συνεχίσουν να λένε οι διαδηλωτές

Ο Πινιέρα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε το διάλογο με την αντιπολίτευση και ανακοίνωσε ότι συμφώνησε τη μεταρρύθμιση του φορολογικού αδυνατώντας να καταλάβει ότι ο κόσμος θέλει την παραίτησή του. Ακόμη και τα φιλικά του παπαγαλάκια των αγορών του έστειλαν το ίδιο μήνυμα με τη βουτιά του πέσο της Χιλής κατά 3,1% έναντι του δολαρίου, κλονίζοντας την αξιοπιστία ενός προέδρου με προσωπική περιουσία 2,7 δισ. δολαρίων. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δήλωσε έτοιμη να παρέμβει στα πρότυπα προφανώς της… Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής του Μάκρι.

«Για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και το νέο Σύνταγμα… Η κατάσταση αυτή πρέπει να τελειώνει και πρέπει να τελειώσει τώρα» , τόνισε ο Πινιέρα μετά το τελευταίο κύμα ειρηνικών μαζικών διαδηλώσεων, καταστροφών και λεηλασιών στο Σαντιάγκο, τη Βίνια και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Το συνεχιζόμενο κύμα αντίστασης υποδεικνύει ότι ο πρόεδρος της Χιλής αρνείται να κατανοήσει ότι ο κόσμος δεν αποδέχεται τα ετεροχρονισμένα και περιορισμένα οικονομικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων και τη δειλή συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει. Το κυρίαρχο σύνθημα των διαδηλωτών είναι η παραίτηση του Πινιέρα, η διεξαγωγή νέων εκλογών και μια Εθνοσυνέλευση για να θάψει οριστικά τη δικτατορία του Πινοσέτ και το σύνταγμά της.

Με βάση νέτο τρομονόμο του Πινιέρα το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορεί να μηνύει τους διαδηλωτές ότι θέτουν σε κίνδυνο την Ασφάλεια του Κράτους.

Η αστυνομία του Πινιέρα ανακοίνωσε ότι στη μεγάλη διαδήλωση της γενικής απεργίας στο Σαντιάγκο συμμετείχαν 80 χιλιάδες άτομα, ενώ οι αεροφωτογραφίες δείχνουν την πολλαπλή συμμετοχή πολιτών.

Πάνω από το μισό του πληθυσμού στη Χιλή λαμβάνει μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 484 ευρώ, ενώ αυτός των περισσοτέρων γυναικών με δυσκολία ξεπερνά τα 415 ευρώ, ενώ η μέση σύνταξη κυμαίνεται στα 388 ευρώ για τους άνδρες και στα 233 ευρώ για τις γυναίκες. Έτσι δεν είναι να απορεί κανείς γιατί τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών βρίσκονται ανάμεσα σε άτομα άνω των 80.

tags: Χιλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)