to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:52 | 11.11.2019

Κοινωνία

Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας: Ανησυχία για τις ξενοφοβικές αντιδράσεις κατά προσφύγων

Το Δίκτυο καλεί τους εκπροσώπους της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των ΜΜΕ, «να απόσχουν από την ξενοφοβική ρητορική που αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα και ψευδείς ειδήσεις»


Την ανησυχία τους για τις ξενοφοβικές αντιδράσεις κατά προσφύγων εκφράζουν οι οργανώσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα περιστατικά αυτά προέρχονται από τοπικές μειοψηφικές ομάδες, ωστόσο η γενίκευσή τους, η συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων σε αυτά και ο οργανωμένος χαρακτήρας που φαίνεται να λαμβάνουν, μας ανησυχούν ιδιαίτερα».

Παράλληλα, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, προσθέτει ότι στο παρελθόν έχει τονίσει πολλές φορές «τη διασύνδεση της ανόδου της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών εκδηλώσεων τόσο με την έλλειψη συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής, όσο και με την κατάσταση υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού για μεγάλο διάστημα στα νησιά και σε μαζικές δομές φιλοξενίας».

Τέλος, το Δίκτυο καλεί τους εκπροσώπους της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των ΜΜΕ, «να απόσχουν από την ξενοφοβική ρητορική που αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα και ψευδείς ειδήσεις, και κανονικοποιεί ή ενίοτε και ενθαρρύνει, ακραία ξενοφοβικές αντιδράσεις».

Επίσης, καλεί την πολιτεία «να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και ένταξη των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας, καθώς και να εφαρμόσει στο ακέραιο την αντιρατσιστική νομοθεσία, ενόψει και της διαδικασίας συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας».

Τέλος, ζητεί να υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενημέρωση και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)