to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:22 | 11.11.2019

Κοινωνία

Με μαζικό συλλαλητήριο απάντησαν οι φοιτητές στον αυταρχικό κατήφορο

Σκηνικό έντασης έστησαν δυνάμεις της αστυνομίας, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρ. ΑΣΟΕΕ), κάνοντας ρίψη χημικών και χρήση βίας εντός του χώρου του Πανεπιστημίου - Τα ΜΑΤ αποχώρησαν αφού είχαν κρατήσει εγκλωβισμένους δεκάδες φοιτητές και έχουν προχωρήσει σε 1 σύλληψη - Με νέα, μαζική, διαδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας απάντησαν στον αυταρχισμό οι φοιτητές και οι φοιτήτριες


Μαύρες μέρες ξυπνάει η νέα επέμβαση της Αστυνομίας, λίγα 24ωρα πριν από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Την ίδια ώρα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες βρίσκονται ξανά στο δρόμο, το απόγευμα της Δευτέρας 11/11, ενάντια στον αυταρχισμό και την παραβίαση του ασύλου:

(φωτογραφία: Κώστας Παπαντωνίου)

«Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται και το φοιτητικό κίνημα δεν καταστέλλεται», ήταν το σύνθημα που επικράτησε στη συνέλευση συντονισμού των φοιτητών (όπως αναφέρει η «Αυγή»), μετά το όργιο καταστολής στην πρώην ΑΣΟΕΕ, νωρίτερα. 

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν μια ομάδα φοιτητών με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Όταν έφτασαν στο χώρο της πρώην ΑΣΟΕΕ, έσπασαν το λουκέτο της σχολής και το λοκ άουτ της Σύγκλητου (από 11 έως 17 Νοεμβρίου), μπαίνοντας μέσα στο χώρο.

Η αστυνομία έσπευσε άμεσα, εγκλωβίζοντας τους περίπου 200 φοιτητές που βρίσκονταν στη σχολή, ενώ δε δίστασε σύμφωνα με τις μαρτυρίες να κάνει χρήση χημικών και αλόγιστης βίας προκαλώντας θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα σε κάποιους από τους συγκεντρωμένους. Φοιτητής μιλώντας σε δημοισιογράφους τόνισε πως υπάρχουν δύο συνάδελφοί του, με ανοιγμένα κεφάλια, και απαίτησε να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Εγκλωβισμένοι φοιτητές κατήγγειλαν στην «Εφ.Συν.» πως η αστυνομία δεν επέτρεψε αρχικά σε άτομα με ιατρικά πρόβληματα να αποχωρήσουν ενώ δεν επιτράπηκε να προσεγγίσει στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Τουλάχιστον πέντε τραυματίες αναφέρθηκαν, εκ των οποίων ο ένας διακομίσθηκε σε νοσοκομείο.

Οι φοιτητές έχοντας απέναντί τους, τους αστυνομικούς, φώναξαν συνθήματα («Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η Χούντα δεν τελείωσε το 73'») και ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων κατατολής.

Μία σύλληψη

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές, εκ των οποίων τελικά η μία μετατράπηκε σε σύλληψη για αντίσταση κατά της αρχής και για απείθεια. Αντίθετα, οι άλλοι δύο προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», το απόγευμα έκανε ακόμα μία προσαγωγή, αυτή τη φορά έξω από τη ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μια ομάδα νεαρών (η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για περίπου 15 άτομα) μετέβη στο κτίριο της ΓΑΔΑ περίπου στις 5:20, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις προσαγωγές ατόμων που είχαν γίνει νωρίτερα στην ΑΣΟΕΕ.

Ενώ δημοσιογραφικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Αθηναϊκου - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανέφεραν αρχικά πως τα επεισόδια πραγμαποιήθηκαν έξω από τον χώρο του πανεπιστημίου ύστερα απο πρόκληση, στο βίντεο που ανάρτησε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, φαίνονται καθαρά οι δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν εισέλθει εντός του χώρου του πανεπιστημίου, με τους φοιτητές να τους έχουν φράξει τον δρόμο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η αστυνομία από την άλλη, όπως καταγγέλλεται, εγκλώβισε μέσα τους φοιτητές και δεν άφηνε κανέναν να αποχωρήσει.

Το βίντεο που ανάρτησε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

Η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων διεκόπη για ώρα, ενώ οι δυνάμεις καταστολής συνέχιζαν την επιχείρηση

Σ. Αλεξίου: Το κράτος της δεξιάς, του αυταρχισμού και του φόβου είναι εδώ

Σε ανάρτησή του στα social media, ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Η κυβέρνηση Σαμαρά θα ζήλευε την εικόνα αυτή. Εγκλωβισμένοι και τραυματισμένοι φοιτητές στο προαύλιο του ΟΠΑ και επίδειξη δύναμης των πραιτοριανών του Μητσοτάκη και του Χρυσοχοΐδη. Δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε απέναντι σε όσους θέλουν να συνηθίσουμε το φόβο και να πειθαρχεισουμε στις διαταγές και τις ορέξεις τους.

Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει την απρόκλητη επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ κατά φοιτήτριας η οποία και τραυματίστηκε κατά την επίθεση της αστυνομίας:

 

Δέκα λεπτά μετά τις 2μ.μ, οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν μπει στον περίβολο του Οικονομικού Πανεπιστημίου αποχώρησαν και βγήκαν στην Πατησίων, όπου προκλήθηκε εκ νέου ένταση με νεαρούς αλλά και με δημοσιογράφους, στους οποίους οι αστυνομικοί απαγόρευαν να πλησιάσουν στην είσοδο της ΑΣΟΕΕ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για προσαγωγές.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 έξω από τον περίβολο

Έξω από την ΑΣΟΕΕ έφτασαν λίγο αργότερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και η Θεανώ Φωτίου, καθώς και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα. Η Σ. Σακοράφα έκανε λόγο για αστυνομοκρατία και ζήτησε να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί ώστε να φύγουν οι φοιτητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τα ΜΑΤ απώθησαν και δημοσιογράφους που ήθελαν να μπουν στην ΑΣΟΕΕ:

Προσαγωγή στελεχών του ΜέΡΑ 25

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «την ώρα που εξελίσσονταν η ωμή βία των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ με τόνους από χημικά και ξυλοδαρμούς απέναντι στους φοιτητές και άλλους συγκεντρωμένους - μετά την κατάργηση του ασύλου από την κυβέρνηση - αποχώρησαν τελικά οι συγκεντρωμένοι, αν και ήδη είχαν γίνει δεκάδες προσαγωγές στην ΓΑΔΑ, μεταξύ των οποίων και δυο επιστημονικών συνεργατών του ΜέΡΑ25 που παραβρίσκονταν στον χώρο προκειμένου να ενημερώνουν την κοινοβουλευτική ομάδα μας για την εξέλιξη της κατάστασης». Στη συνέχεια, η αντιπρόεδρος της βουλής κ. Σακοράφα, μαζί με τους βουλευτές του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη και Φωτεινή Μπακαδήμα, επισκέφθηκαν στην ΓΑΔΑ τον αστυνομικό διευθυντή και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των δυο στελεχών του ΜέΡΑ25 (Κ.Ντάσκα και Κ.Μαρματάκη) εξηγώντας την εκεί παρουσία τους, όπως και τελικά έγινε.

Πορεία στην οδό Πατησίων

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη συνέχεια οι φοιτητές στην οδό Πατησίων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέους λεονταρισμούς της αστυνομίας.

Για λοκ-άουτ και στο Πολυεχνείο κάνει λόγο ο Ν. Μπελαβίλας

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Μπελαβίλας κάνει λόγο για λοκ - άουτ και στο Πολυτεχνείο, πρωτοβουλία που συμβολικά παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές και δυναμιτίζει το κλίμα:

Το βίντεο του Bloco από την κινητοποίηση που ακολούθησε το κρεσέντο αυταρχισμού, νωρίτερα:

Και η ακροδεξιά πανηγυρίζει...

Μόνη χαρούμενη από τις εξελίξεις και το όργιο καταστολής, η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ που συνεχίζει το εμπόριο τρομοκρατίας και φόβου:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)