to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:11 | 10.11.2019

Διεθνή

Βολιβία: Σε αποχώρηση του Μοράλες από τη διεκδίκηση της προεδρίας ελπίζει η αντιπολίτευση

Να μην βάλει υποψηφιότητα στις επαναληπτικές εκλογές καλούν τον Έβο Μοράλες τόσο ο βασικός αντίπαλός του, Κάρλος Μέσα, όσο και ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο


Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στη Βολιβία Κάρλος Μέσα υποστήριξε πως ο πρόεδρος Έβο Μοράλες δεν πρέπει να είναι υποψήφιος σε νέες εκλογές, αφού ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) διαπίστωσε «σοβαρές παρατυπίες» στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου.

Ο Μοράλες είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα πως συμφωνεί να διεξαχθούν νέες εκλογές, αφού ο ΟΑΚ έδωσε στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεσή του, στην οποία αναφέρει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη νίκη του Μοράλες στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Μέσα κάλεσε τον Μοράλες να παραιτηθεί.

«Πιστεύουμε πως ο πρόεδρος Μοράλες οφείλει να πάρει αυτή την απόφαση, αν του απομένει ένα γραμμάριο πατριωτισμού θα πρέπει να αποσυρθεί», δήλωσε ο Κάρλος Μέσα, ο οποίος είχε ηττηθεί στις εκλογές του Οκτωβρίου, την ακύρωση των οποίων ζήτησε ο ΟΑΚ.

Στην έκθεση του ΟΑΚ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, αναφέρεται πως «οι εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν καθώς διαπιστώθηκαν "σαφείς χειραγωγήσεις" του συστήματος ψηφοφορίας εξαιτίας των οποίων ο ΟΑΚ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα».

Ο Μοράλες, σε σύνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Λα Πας, δήλωσε επίσης πως θα αντικαταστήσει το εκλογικό συμβούλιο της χώρας. Το εκλογικό συμβούλιο δέχθηκε πολλές επικρίσεις έπειτα από μια ανεξήγητη διακοπή της ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων που προκάλεσε πολλές κατηγορίες για νοθεία και αιτήματα να διεξαχθεί έλεγχος εκ μέρους του ΟΑΚ.

Ο Μοράλες, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2006 ως ο πρώτος αυτόχθων ηγέτης της Βολιβίας, υπεραμύνθηκε της εκλογικής νίκης του, αλλά είχε δηλώσει πως θα συμμορφωνόταν με το πόρισμα του ελέγχου που θα διενεργούσε ο ΟΑΚ.

Με την πολιτική κρίση να επιδεινώνεται στη Βολιβία, υπουργοί και βουλευτές, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους, την ώρα που η ανακοίνωση του 60χρονου ηγέτη για τη διεξαγωγή νέων εκλογώνδεν κατάφερε να φέρει την ηρεμία και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκαν και την Κυριακή.

Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.

«Η εξέλιξη των γεγονότων αντίκειται των προσωπικών αρχών μου, όπως και των πνευματικών και δημοκρατικών αξιών μου» έγραψε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες, στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στον πρόεδρο και αναρτήθηκε στο Twitter.

Στο κύμα διαμαρτυρίας που κλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 383.

Και ο αρχηγός του στρατού ζητά από τον Έβο Μοράλες να παραιτηθεί

Παράλληλα, και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, ζήτησε την Κυριακή από τον Έβο Μοράλες να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας».

«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας» δήλωσε ο στρατηγός ενώπιον του Τύπου.

Ο στρατός διέταξε να «διεξαχθούν αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των ένοπλων ομάδων που ενεργούν εκτός του νόμου», επισήμανε ο στρατηγός Κάλιμαν.

Η αντιπαράθεση για τις διαφιλονικούμενες εκλογές κλιμακώθηκε το σαββατοκύριακο καθώς αστυνομικές δυνάμεις εθεάθησαν να ενώνονται με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και ο στρατός ανακοίνωσε πως δεν θα έρθει «αντιμέτωπος με τον λαό» για το ζήτημα αυτό.

«Οι χειραγωγήσεις του ηλεκτρονικού συστήματος είναι τέτοιου μεγέθους ώστε πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος από το Βολιβιανό Κράτος για να φθάσουμε μέχρι την άκρη και να απονεμηθούν ευθύνες σ'αυτή τη σοβαρή υπόθεση», αναφέρεται στην προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΚ.

«Ο πρώτος γύρος των εκλογών που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου πρέπει να ακυρωθεί και η εκλογική διαδικασία πρέπει να αρχίσει και πάλι», πρόσθεσε ο ΟΑΚ σε χωριστή δήλωση.

Η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μόλις υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα εκλογικό συμβούλιο με νέα σύνθεση, ανέφερε ο ΟΑΚ. Ο ΟΑΚ πρόσθεσε πως είναι στατιστικά «απίθανο» ο Μοράλες να εξασφάλισε τη διαφορά του 10% που χρειαζόταν για να νικήσει από τον πρώτο γύρο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)