to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 22.05.2013

Πολιτισμός

Βιβλιοκριτική: Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη – Μια αληθινή ιστορία

Του Πάνου Ραμαντάνη


«Τετάρτη, αργά το απόγευμα

Αδύναμες αισθήσεις. Αισθήσεις πλαδαρές, απαίδευτες, νωχελικές. Ικανοποιημένες με τη διεκπεραίωση της καθημερινότητας, βολεμένες στην ανώδυνη ροή της ημέρας. Ασκημένες στην ευκολία, στην επιφάνεια, κολακευόμενες με τα ψιχία μιας μετριότητας που ξέρει καλά να μεταμφιέζεται σε μεγαλείο και να ξεγελά. Ποιος μου δίδαξε αφή και όραση; Γεύση και ακοή; Όσφρηση; Ώρες ώρες νιώθω κωφάλαλος ανάμεσα σε ομιλούντες, τυφλός σ’ ένα λιβάδι με χρώματα και γελάω με τον εαυτό μου που ελπίζει, ενώ υπολείπεται στα βασικά. Που ελπίζει, ενώ δε γνωρίζει παρά ελάχιστα…»

Απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Χρήστου Αστερίου, Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη

Πολλές φορές για να διαβάσεις ένα βιβλίο χρειάζεσαι ένα «πεζογραφικό σκούντημα» του μυαλού. Ένα σκούντημα που μπορεί να έρθει είτε από μια εικόνα, είτε από μια σκέψη ή, τις περισσότερες φορές, από μερικές αράδες λέξεις! Λέξεις που «κολλάνε» το μυαλό και που δημιουργούν το «κτίσμα» που θα χωρέσει την ιστορία του κάθε γραφιά. 

Το «σκούντημα» αυτό, που το έδωσε πριν αρκετά χρόνια, 5 ή 6 περίπου, ο Παντελής Μπουκάλας. Σε ένα κείμενο που σε «αιχμαλώτιζε» από τις πρώτες λέξεις, ο Μπουκάλας, σου έδινε απίστευτη πάσα, ώστε να «ξεκοκαλίσεις» έναν νέο εκείνη την εποχή γραφιά, ονόματι Χρήστο Αστερίου. Με τίτλο στο άρθρο «Η τέχνη ως πορεία προς την ήττα», ο αρθρογράφος, παρουσίαζε στο κοινό της Καθημερινής το βιβλίο «Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη» -μια πραγματική ιστορία «καλλιτεχνικής αρρώστιας»…-  το οποίο κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή από τις εκδόσεις Πατάκη! Σήμερα, το βιβλίο του Χρήστου Αστερίου, «Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη», επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.

Τι ιστορία είναι αυτή που περιγράφει ο Χρήστος Αστερίού και ποιος ήταν, τελικά, ο Ιάσονας Ρέμβης; 

Ο Ιάσονας Ρέμβης, ένας ελληνοαυστραλός ζωγράφος, ένας περίεργος άνθρωπος με πολύπλοκες ιδιαιτερότητες, μετά από ένα αρκετά σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα θα προσπαθήσει να αλλάξει εντελώς την έως τότε εικόνα του, αναθεωρώντας, στην ουσία, όλη του τη ζωή! Αρχίζει να απαρνιέται την καλλιτεχνική του διαδρομή και το μόνο που δείχνει να τον ενδιαφέρει είναι το παρελθόν του. Η αναζήτηση (η ανάγκη, στην ουσία, να ξαναφέρει στο προσκήνιο το παρελθόν…) αυτή θα τον οδηγήσει στο να αφήσει την Μελβούρνη και να επιστρέψει στην Αθήνα, με σκοπό να ξαναζωντανέψει στην σκέψη του εικόνες από την παιδική του ηλικία, εικόνες από την μητέρα του που έχασε μικρός, εικόνες από μια ζωή που τον «προσπέρασε»…

Έτσι, για τον Ιάσονα Ρέμβη θα ξεκινήσει μια περιπλάνηση  στην σύγχρονη Αθήνα. Ένα ταξίδι στο παρόν ώστε να «ξεθάψει» εικόνες από παρελθόν. Ο Ρέμβης, θα καταφέρει να βρει το σπίτι των παιδικών του χρόνων και μάλιστα θα καταφέρει να μείνει και στο ίδιο ακριβώς διαμέρισμα που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι το φευγιό της μητέρας του. Και όλα δείχνουν να κυλούν ομαλά για τον ήρωά μας. Θα είναι, όμως, έτσι (ομαλή, δηλαδή) και η συνέχεια της αναζήτησης;

Εκεί στην έρημη, σχεδόν, πολυκατοικία, ο Ιάσονας Ρέμβης θα γνωρίσει μια ηλικιωμένη, πρώην ντίβα της όπερας, που ζει σε ένα διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, ολομόναχη και μέσα σε ένα κάδρο απέραντης δυστυχίας λόγο του χαμού του παιδιού της. Ο ήρωας, θα αρχίσει να περνά αρκετό καιρό παρέα με την ηλικιωμένη γυναίκα και θα προσπαθήσει, μέσα από τις ιστορίες της πρώην ντίβας, να βρει την άκρη του νήματος σχετικά με την ζωή και τον θάνατο της μητέρα του . 

Ταυτόχρονα, όμως, ο Ιάσονας Ρέμβης αρχίζει να καταλαβαίνει πως, η αναπάντεχη αυτή συνάντησή του με την ηλικιωμένη ντίβα, είναι, ίσως, η τελευταία του ευκαιρία ώστε να ξανακερδίσει την χαμένη του εικόνα. Να ξανακερδίσει τον εαυτό του, την τέχνη που τον «δημιούργησε» ως άνθρωπο και ως εικόνα. Να ξανακερδίσει την ζωή του

Γραφή που θέλγει επικίνδυνα και ροή που κυλά, σχεδόν, χωρίς φράγματα μικρής ανάσας! Ακούγεται υπερβολικό; Ας ακούγεται. Η ιστορία του Χρήστου Αστερίου είναι, ίσως, μια από τις κορυφαίες πεζογραφικές απόπειρες της τελευταίας δεκαετίας για την χώρα μας. Ξεπερνώντας το πολυφορεμένο «μια αληθινή ιστορία», ο Αστερίου μετατρέπει το «Ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη» σε ένα λογοτεχνικό ταξίδι του μυαλού σε μέρη επικίνδυνα και θελκτικά συνάμα. Σ’ ένα τελευταίο ταξίδι που το θέλεις τόσο πολύ, αλλά και που ξέρεις καλά, ότι μπορεί και να σε σκοτώσει… 

*******************************************

Δυο λόγια για τον συγγραφέα είναι πάντα απαραίτητα: Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει την συλλογή διηγημάτων "Το γυμνό της σώμα και άλλες παράξενες ιστορίες" (Πατάκης 2003) και τα μυθιστορήματα "Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη. Μια αληθινή ιστορία" (Πατάκης 2006) και "Ίσλα Μπόα" (Πόλις, 2012). Επιμελήθηκε τις επιστολές του Δ.Π. Παπαδίτσα προς τον Ε.Χ. Γονατά "Να μου γράφεις έστω και βαδίζοντας" (Πατάκης 2001) και μετέφρασε λογοτεχνικά και φιλοσοφικά βιβλία από τα γερμανικά (Κρίστα Βoλφ, Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ).

 Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες θεματικές ανθολογίες κι έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά και στα σέρβικα.

*******************************************

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ Ιάσονα ΡΕΜΒΗ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ

Είδος: Μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Πόλις, 2012

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)