to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:31 | 08.11.2019

Διεθνή

Βόρεια Συρία: Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από θωρακισμένο όχημα που συμμετείχε σε ρωσοτουρκική περίπολο

Μια μικρή ομάδα Κούρδων είχε συγκεντρωθεί κοντά στην κοινότητα Μάαμπντα, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία, και εκτόξευε πέτρες και παπούτσια στην αυτοκινητοπομπή, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.


(Στιγμιότυπο από το βίντεο που τράβηξε άλλος διαδηλωτής τη στιγμή της παράσυρσης του 25χρονου διαδηλωτή)

Ένας νεαρός άνδρας παρασύρθηκε από θωρακισμένο όχημα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Ντερέκ. "Πέθανε από εσωτερική αιμορραγία", ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μια μικρή ομάδα Κούρδων είχε συγκεντρωθεί κοντά στην κοινότητα Μάαμπντα, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία, και εκτόξευε πέτρες και παπούτσια στην αυτοκινητοπομπή, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

(Το βίντεο που καταγράφει το περιστατικό)

Με τη βοήθεια Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στις 9 Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Συρία για να απωθήσουν από τα σύνορα τους Κούρδους της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η στρατιωτική επιχείρηση διακόπηκε μετά τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Άγκυρα αρχικά με τις ΗΠΑ και κατόπιν με τη Ρωσία. Συνεχίζονται όμως σποραδικά οι ανταλλαγές πυρών.

Με βάση τη συμφωνία με τη Ρωσία, οι κουρδικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στα σύνορα και ξεκίνησαν κοινές περιπολίες Τούρκων και Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι η σημερινή περιπολία – η τρίτη αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία – περιλάμβανε οκτώ οχήματα και κάλυψε έκταση 88 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκειά της οι στρατιώτες "επέδειξαν την αναγκαία προσοχή για να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια καθώς και του πληθυσμού απέναντι στους προβοκάτορες", έγραφε η ανάρτηση του υπουργείου στο Twitter, προφανώς σε απάντηση των πληροφοριών για τα επεισόδια...

Να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι καταγγέλουν την απόπειρα «τουρκοποίησης» της περιοχής - απτή απόδειξη εδώ, η αλλαγή των ταμπελων στο Σερέ Κανίγιε (μεθοριακή πόλη της Βόρειας Συρίας, κυρίως Κουρδική) από τα κουρδικά στα τούρκικα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)