to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:12 | 08.11.2019

Πολιτική

«Ξηλώνουν» έργο: Η Κεραμέως αναστέλλει το άνοιγμα 38 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων

Το υπουργείο Παιδείας προχωρά «στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης» - Η Ν. Κεραμέως προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση» - ΣΥΡΙΖΑ: «Μόνη μέριμνα του υπουργείου, η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων»


Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Πέμπτης, «στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης». Ως δικαιολογία δε, για το σοκ που προκαλεί στην ανώτατη εκπαίδευση, επικαλείται τον ισχυρισμό ότι «δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση», «δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση».

Το υπ. Παιδείας προσθέτει ότι η λειτουργία αυτών των τμημάτων «θα επανεξεταστεί», «ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής».

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο των 38 τμημάτων συνοδεύεται από δήλωση της Ν. Κεραμέως και του υφυπουργού Β. Διγαλάκη, που προβάλλει τις ίδιες αιτιάσεις για την αιφνιδιαστική απόφαση, όπως ότι «τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,  χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,  ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το ΥΠΑΙΘ είναι η συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας»

Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το ΥΠΑΙΘ είναι η συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας, τονίζεται σε σημερινή (7/11/19) ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ανακοίνωση Κεραμέως για την αναστολή λειτουργίας 38 νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2020.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, από τον Ιούλιο και έπειτα, είναι η αναίρεση βημάτων προόδου, καθώς και η ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σήμερα ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 38 νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2020.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει πόσο λίγο υπολογίζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των Τμημάτων αυτών εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών. Επιπρόσθετα, η ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων, τα οποία γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωσή τους.

Η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα. Πλήγμα δέχεται και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων. Αντί ανάπτυξης, κλειστές πόρτες και κατεδάφιση.

Η μόνη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας & Θρησκεύματος είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων. Όπως δηλώνει ευθαρσώς και ο υπό διορισμό νέος πρόεδρος του ΙΕΠ: «το ρολόι των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014 και να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε στην τετραετία 2015-2019».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τιμωρεί για μια ακόμη φορά τη δημόσια εκπαίδευση»

Δήλωση της Μερόπης Τζούφη, αν. τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Ιωαννίνων, για την κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ:

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τιμωρεί για μια ακόμη φορά τη δημόσια εκπαίδευση. Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εχθές ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 38 νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων. 
Μεταξύ αυτών, τα 3 ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι το Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα), το Επιστημών Τροφίμων & Διατροφής (Άρτα) και Μετάφρασης & Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα). Δίχως κανένα διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία αγνοεί την ελληνική περιφέρεια και τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης, το λουκέτο στις σχολές, η περικοπές στη χρηματοδότηση και η μείωση του αριθμού εισακτέων. Οι 20.000 μαθητές που θα μείνουν εκτός, στέλνονται με τις ευχές της κας Κεραμέως και του κου Διγαλάκη στα ιδιωτικά κολλέγια.

Σήμερα, όλοι όσοι δώσαμε τον αγώνα αναβάθμισης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όλοι όσοι στηρίξαμε τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου περιφερειακού Πανεπιστημίου -του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- οφείλουμε να αντιδράσουμε στις απαράδεκτες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να "ξηλώσει το πουλόβερ" της δημόσιας Παιδείας, στερώντας από χιλιάδες παιδιά την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα ίδια και τις οικογένειές τους, που με πολλές στερήσεις, στέκονται δίπλα τους και στηρίζουν τις προσπάθειές τους.

Τα τμήματα που καταργούνται:

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει τα εξής:

«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά άμεσα στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Τα τμήματα αυτά που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής».

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη. Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

• χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,
• χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
• χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,
• χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,
• ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,
υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Όπως είναι φυσικό, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναστέλλουμε τη λειτουργία των 38 αυτών νέων τμημάτων με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω. Δεν είναι απλώς θέμα χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων της πολιτείας, αλλά πρωτίστως ευθύνη και χρέος απέναντι στους νέους και τις νέες που προσδοκούν πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια και σε πτυχία με αντίκρισμα. Και παράλληλα μια ευκαιρία για να βελτιστοποιήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.  

Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε εντατικά και θα καταθέσουμε τις επόμενες εβδομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση. Σκοπεύουμε να την ενδυναμώσουμε και να την καταστήσουμε βασικό εταίρο διαμόρφωσης πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, αποκεντρώνοντας παράλληλα μια σειρά από εξουσίες με τη μεταφορά τους εκεί που πραγματικά πρέπει να ανήκουν.

Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από τη χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής, στη βάση ευρύτερων συναινέσεων και με διάρκεια που υπερβαίνει τη θητεία μιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενδυνάμωση των θεσμών και τη συνεπή τήρηση διαδικασιών.

Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε παθογένειες ετών με τόλμη, βάζοντας τέλος σε πρακτικές που στερούν από τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας την Παιδεία που τους αξίζει. Και στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ακούγοντας τις προτάσεις όλων για το βέλτιστο τρόπο διαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη με τις αναγκαίες διασφαλίσεις ποιότητας».

Σωκράτης Βαρδάκης: Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να τιμωρεί τον ελληνικό λαό, στέλνοντας καθημερινά το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα  

Με αφορμή τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για κατάργηση 38 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση μετά την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, προχωρά αποφασιστικά ένα ακόμα βήμα ώστε να πράξει κάτι αντίστοιχο και στην παιδεία.

Σήμερα η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, συρρικνώνοντας κι άλλο τη δωρεάν μορφή της και ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων δίκαια και διαχρονικά αιτήματα τοπικών κοινωνιών, που σε συνδυασμό με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή ηγεσία, με τις ευλογίες προφανώς του Πρωθυπουργού προχωρά χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς κανένα διάλογο, όχι απλά να αναστείλει τη λειτουργία 38 τμημάτων, αλλά ταυτόχρονα να πριμοδοτήσει τις ιδιωτικές σχολές και κολλέγια, δημιουργώντας συνθήκες μάθησης για λίγους.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να τιμωρεί τον ελληνικό λαό, στέλνοντας καθημερινά το μήνυμα της επιστροφής στην δική της κανονικότητα.»

Καλλιόπη Βέττα: Μια ακόμη περίπτωση υποκρισίας και εξαπάτησης

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως για την κατάργηση 38 σχολών, ανάμεσα στις οποίες και σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με σημερινή της απόφαση η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως καταργεί, μαζί με άλλα 35 τμήματα πανελληνίως, το Τμήμα Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών στην Κοζάνη και το Τμήμα Λογοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας στην Πτολεμαΐδα. Οι συγκεκριμένες σχολές είχαν ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επρόκειτο να λειτουργήσουν από την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021.

Με το πρόσχημα της έλλειψης πόρων και της συνολικής αναδιάταξης του εκπαιδευτικού συστήματος η Υπουργός Παιδείας προχωρά με αυταρχισμό, χωρίς συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, σε κατάργηση σχολών και επιστημονικών πεδίων. Αντί να εξασφαλίσει τα μέσα και τους πόρους για την ίδρυση Σχολών που θα προάγουν τις επιστήμες και θα αποκεντρώνουν τον πανεπιστημιακό χάρτη, προχωρά σε μονομερείς κινήσεις που αποστερούν από τα περιφερειακά ιδρύματα τη ζωτικότητα που τους χρειάζεται ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για νέους φοιτητές, ερευνητές και πανεπιστημιακούς.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν είχε, όπως είναι λογικό, γνωστοποιηθεί στην κοινωνία της Κοζάνης προεκλογικά, άρα έχουμε μια ακόμη περίπτωση υποκρισίας και εξαπάτησης. Τουλάχιστον η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεπής με την στάση τους και την αποστροφή τους απέναντι στη δημόσια και δωρεάν παιδεία...

Αναμένουμε από τους φορείς του Νομού, το Πρυτανικό Συμβούλιο, τους Δημάρχους, τους περιφερειακούς συμβούλους και τους Βουλευτές του νομού να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση απέναντι στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η κοινωνία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας δεν μπορεί να ανεχτεί πλέον το κρυφτό και την διγλωσσία».

Χάρης Μαμουλάκης: Μπουλντόζες και στην Παιδεία από τη ΝΔ - Καταργούν ακόμα και τμήμα που ήδη λειτουργεί στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Άμεσα αντέδρασε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης στην απόφαση της Υπουργού Παιδείας να καταργήσει 6 τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης).

Αξιοποιώντας την Κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και ζητάει να πληροφορηθεί τους πραγματικούς λόγους που την ώθησαν να καταργήσει 38 Πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και 6 τμήματα στην Κρήτη. Πρόκειται για τα τμήματα:

Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)
Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)
Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)
Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος)
Χημικών Μηχανικών (Χανιά)
Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο – λειτουργεί από το 1999)

«Για μια ακόμα φορά η Υπουργός Παιδείας μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς προειδοποίηση, η κ. Κεραμέως αποδεικνύει με τις αποφάσεις της ότι ο μόνος στόχος είναι να γκρεμίσει ό,τι έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια τακτική που ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ελπίζω κι εύχομαι να αναθεωρήσει την απόφασή της, αναλογιζόμενη τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».

Γιώργος Βαρεμένος: Ένα νέο σχέδιο «Αθηνά», με την ίδια μεθοδολογία του αιφνιδιασμού, εν μία νυχτί

Ένα νέο σχέδιο «Αθηνά», με την ίδια μεθοδολογία του αιφνιδιασμού, εν μία νυχτί δηλαδή, αποτελεί η κατάργηση 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και του αντίστοιχου της Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο. Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Βαρεμένος προσθέτοντας ότι η ισοπεδωτική απόφαση της υπουργού Παιδείας, δύσκολα μπορεί να κρύψει την εκδικητικότητα προς την ίδια την ελληνική περιφέρεια και όχι απλά προς την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Παιδείας.
Επικαλείται η υπουργός Παιδείας θέμα συνεκτικότητας, όταν πρέπει να γνωρίζει (εκτός και αν δεν χρειάζεται καν να γνωρίζει προκειμένου να πάρει παρόμοιες αποφάσεις) ότι καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για τη δημιουργία Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνεκτικότητα των τμημάτων αλλά και η εναρμόνισή τους στις παραγωγικές ανάγκες της περιοχής. Είναι να σταυροκοπιέται κανείς μπροστά στον ισοπεδωτικό οίστρο της κατά τα άλλα θεοσεβούμενης κα. Κεραμέως.

Θάνος Μωραΐτης: Δύο δυσάρεστες κυβερνητικές εκπλήξεις για τον λαό της Αιτωλοακαρνανίας

Δήλωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνου Μωραΐτη, για τις αποφάσεις Κικίλια και Κεραμέως:

Μέσα σε δύο μόλις ημέρες, η κυβέρνηση της ΝΔ επιφέρει διπλό χτύπημα απαξίωσης στον τόπο μας.

Δύο δυσάρεστες κυβερνητικές εκπλήξεις για τον λαό της Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία.

Η πρώτη, είναι η χθεσινή απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Κικίλια, σχετικά με τη μείωση των πιστώσεων για το έργο που αφορά την αναδιαμόρφωση μέρους του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου.  Εκεί προβλέπεται να στεγαστούν υπηρεσίες του ΙΚΑ, του ΕΚΑΒ κι ένας ξενώνας του προγράμματος «Ψυχαργώ». Το έργο αυτό θα αναζωογονήσει, θα τονώσει και θα αναβαθμίσει την περιοχή. Συνεπώς, η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση προκαλεί εύλογη ανησυχία ότι μπορεί να είναι προάγγελος απένταξης του σημαντικού αυτού έργου. Ο Υπουργός  οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του στο λαό του Αγρινίου και να δεσμευτεί ότι το έργο θα λάβει χρηματοδότηση, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης κι αναμένεται η παράδοση των σχετικών μελετών.

Δυστυχώς, δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από την απόφαση του κ. Κικίλια και ήρθε η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη:

Πρόκειται για την ουσιαστική κατάργηση του νέο-ιδρυθέντος Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο έχει έδρα το Αγρίνιο.

Συνιστά ένα τμήμα που, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με στόχους -μεταξύ άλλων- να προωθηθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, να εξελιχθούν οι μέθοδοι της πρωτογενούς παραγωγής και να αναβαθμιστεί ο τόπος μας, που προσφέρεται για τη γεωπονική επιστήμη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ περιθωριοποιεί την Ανώτατη Εκπαίδευση στον τόπο μας και δείχνει με κάθε τρόπο την απέχθειά της σε ό,τι μπορεί να ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη.

Κοινή ανακοίνωση των βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με την ανακοίνωση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, μεταξύ αυτών και αρκετών τμημάτων στην Κρήτη, οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ (Βαρδάκης Σωκράτης, Ηγουμενίδης Νίκος, Θραψανιώτης Μανώλης, Μαμουλάκης Χάρης, Ξανθός Ανδρέας, Πολάκης Παύλος) εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση:

«Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν διστάζει να προχωρήσει σε μια ακόμη προκλητική πράξη: Προχωρά στην αναστολή λειτουργίας 38 νέων Τμημάτων, μεταξύ αυτών και 6 τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε Άγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Ρέθυμνο, Χανιά -  τα οποία ιδρύθηκαν και τα οποία θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2020.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιδιώκει να ανατρέψει έναν ολόκληρο σχεδιασμό στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση που αφορά όλη την Περιφέρεια της Κρήτης.

Η απόφαση όχι απλώς προσβάλλει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων αλλά και στρέφεται ενάντια στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και μάλιστα μετά από προτάσεις των ίδιων των πανεπιστημιακών αρχών.

Στρέφεται ενάντια στην δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στρέφεται ενάντια στη δημόσια Παιδεία και επιβεβαιώνει το κύριο μέλημα της σημερινής Κυβέρνησης, δηλαδή το κλείσιμο σχολών και την συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στεκόμαστε ενάντια στην τακτική της Νέας Δημοκρατίας για ακύρωση όλων των πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)