to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αχόρταγος ο ΣΕΒ, δεν θέλει βαρέα και ανθυγιεινά για τους λιμενεργάτες του ΣΕΠ

Μετά την προσφυγή του στο ΣτΕ για τις τριετίες στον κατώτατο μισθό, γίνεται γνωστή μία ακόμα κίνηση του ΣΕΒ ενάντια σε στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα


(η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ κατακτήθηκε με πολυήμερους αγώνες το καλοκαίρι του 2018, όταν και εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος)

Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες όσων εργάζονται πάνω στα πλοία και στα ανυψωτικά μηχανήματα στους προβλήτες φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Κουβαλάνε ατελείωτα φορτία στα πλοία,  εργάζονται σε μεγάλα ύψη και είναι εκτεθειμένοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες, όλο το 24ωρο.

Και όμως, κατά τη γνώμη του ΣΕΒ, ο οποίος εμφανίζεται βασιλικότερος της COSCO, δεν πρέπει αυτοί οι εργαζόμενοι να δικαιούνται βαρέα και ανθυγιεινά!

Ο λόγος για τους λιμενεργάτες στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ), οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται μέσω εργολαβικής εταιρείας (DPORT) για λογαριασμό της COSCO, σε πολλές περιπτώσεις με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Ο ΣΕΒ, με προσφυγή που έχει καταθέσει από τις 12 Δεκεμβρίου 2018 στο ΣτΕ, ζητάει να εξαιρεθούν από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Η προσφυγή αυτή γίνεται γνωστή ενώ εκκρεμεί (έχει αναβληθεί για τις 3/12/19) η εκδίκαση της προσφυγής του ΣΕΒ για την προσαύξηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό (εγκύκλιος Αχτσιόγλου).

Ο ΣΕΒ διεκδικεί την ακύρωση της εγκυκλίου των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας με αρ. 46/2018 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), με την οποία ικανοποιήθηκε ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων από το 2010, το οποίο αποτέλεσε κεντρικό αίτημα του σωματείου των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ) από την ίδρυσή του, το 2014 και κατακτήθηκε μετά από πολυήμερους αγώνες το 2018.

Υπήρξε  μάλιστα σαφής γνωμοδότηση του ΕΦΚΑ και Υπουργική Απόφαση που δικαιώνει τους λιμενεργάτες, ενώ, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης των λιμενεργατών της COSCO, τοπικές επιτροπές του ΕΦΚΑ έχουν απορρίψει κατ’ επανάληψη τις ενστάσεις της εταιρείας και των εργολάβων για το ζήτημα.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στον προβλήτα 1 (ΟΛΠ) είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και, ως εκ τούτου, με την προαναφερθείσα εγκύκλιο αποκαταστάθηκε μια αδικία που ξεκίνησε το 2010 όταν και πέρασε στη διαχείριση της COSCO ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά. Η τότε κυβέρνηση αλλά και οι επόμενες μέχρι το 2015, κρυπτόμενες πίσω από τις διαφορετικές διατυπώσεις για τον αν η λιμενική εγκατάσταση αποτελεί λιμάνι, ανέχτηκαν τη διαφοροποίηση εργαζομένων που, ενώ εργάζονταν στο ίδιο επάγγελμα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες, δεν εντάσσονταν στις διατάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών.

Η προσφυγή του ΣΕΒ,  η οποία θα εκδικασθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2019, προκάλεσε ήδη την αντίδραση του σωματείου, το οποίο καταγγέλλει ότι ενημερώθηκε μόλις χθες (στις 6 Νοεμβρίου) από τη Γραμματεία του ΣτΕ για την εν λόγω προσφυγή (η οποία, θυμίζουμε, έχει κατατεθεί εδώ και έναν περίπου χρόνο!).

«Αιτία πολέμου»

Όπως τονίζει η ΕΝΕΔΕΠ, απευθυνόμενη «προς τους ΣΕΒ, COSCO και DPORT», η ακύρωση της ένταξης των λιμενεργατών στα ΒΑΕ «αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ».

Θυμίζει ότι οι εργολάβοι της COSCO δεν υπογράφουν συλλογική σύμβαση με την ΕΝΕΔΕΠ και κατά καιρούς έχουν επιστρατεύει μπράβους, έχουν στήσει σε μια νύκτα εργοδοτικό απεργοσπαστικό σωματείο ενώ, τώρα, “με ανυπόστατους και προκλητικούς ισχυρισμούς ο ΣΕΒ επιδιώκουν να ακυρώσουν την ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ υποστηρίζοντας δήθεν ότι οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ «κακώς» έχουν χαρακτηριστεί λιμένας”.

Αξίζει να θυμίσουμε ο ΣΕΒ είχε αντιδράσει έντονα στη ρύθμιση στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας πριν από περίπου ένα χρόνο στην (τότε) υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και στον (τότε) γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, με την οποία εγκαλούσε το υπουργείο Εργασίας για αυθαιρεσία.

Τώρα, επανέρχεται δριμύτερος και θέτει εν αμφιβόλω ένα στοιχειώδες εργατικό δικαίωμα καθώς και την αυτονόητη αρχή ότι περί ενιαίας αντιμετώπισης για εργαζομένους που απασχολούνται σε παρόμοιες ή ίδιες εργασίες ανεξαρτήτως εργοδότη. Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται με φόντο το καθεστώς τον «ελεύθερων οικονομικών ζωνών» που θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει, ζωνών που δεν θα έχουν ισχύ τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων, στο όνομα της «ανάπτυξης».

Τις αντεργατικές μεθοδεύσεις του ΣΕΒ καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

ΣΥΡΙΖΑ: Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους

Ανακοίνωση με αφορμή τον προσδιορισμό της ημερομηνίας συζήτησης της «προκλητικής προσφυγής του ΣΕΒ για κατάργηση δικαιωμάτων λιμενεργατών στους προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ της ΣΕΠ/Cosco», εξέδωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 7/11 τα τμήματα Εργατικής Πολιτικής και Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ:

«Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου εκδικάζεται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η  αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ που αφορά στο ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στη ΣΕΠ/COSCO, με την οποία ζητά την ακύρωση της υπ. αριθμ. 46/2018εγκυκλίου του ΕΦΚΑ που ενέτασσε όλους στους λιμενεργάτες στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος προέκυψε μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα των λιμενεργατών στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ για την ένταξη τους στα βαρέα.

Με αυτό τον τρόπο αποκαταστάθηκε μία αδικία που ξεκίνησε το 2010 όταν και πέρασε στη διαχείριση της COSCO ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.  Η τότε κυβέρνηση αλλά και εκείνες που την διαδέχτηκαν κρυπτόμενες πίσω από προσχηματικές ερμηνείες, για το αν οι προβλήτες αποτελούν λιμάνι ή λιμενική εγκατάσταση, ανέχτηκαν τη διάκριση μεταξύ των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι ενώ εργάζονται στο ίδιο επάγγελμα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες, δεν εντάσσονταν στις διατάξεις των βαρέων και ανθυγιεινών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε δίπλα και στήριξε τους αγώνες των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ από την αρχή όταν ακόμη προσπαθούσαν να αποκτήσουν συνδικαλιστική έκφραση το 2014, ενώ στη συνέχεια με την ανάληψη της διακυβέρνησης, τους αναγνώρισε ως συνομιλητές στη συζήτηση για το μέλλον του λιμανιού.  Στήριξε αποφασιστικά τα δίκαια αιτήματά τους και νομοθέτησε όταν είχε την κυβερνητική ευθύνη χωρίς να υποκύψει σε πιέσεις, όπως αυτές του ΣΕΒ.

Δηλώνουμε ότι με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα θα σταθούμε και σήμερα δίπλα τους, στον αγώνα τους για την προάσπιση των εργασιακών τους  δικαιωμάτων».

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΛΠ

Στ μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 7/11 εργατικά σωματεία και φορείς του Πειραιά στην Cosco και τον ΟΛΠ, στο πλαίσιο, όπως αναφέρει το 902.gr, «των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που πραγματοποιούν αυτό το διάστημα απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων και  κυβέρνησης για το λιμάνι και την περιοχή γύρω από αυτό, που συρρικνώνουν εργατικά δικαιώματα».

Αντιπροσωπεία των συνδικάτων και των φορέων συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Cosco και ένα ακόμα στέλεχος του ΟΛΠ. Σύμφωνα με το 902.gr, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε στη συνέχεια τους συγκεντρωμένους στην είσοδο του ΟΛΠ ότι οι εργοδότες «κρύφτηκαν ισχυριζόμενοι ότι αυτοί απλώς εφαρμόζουν ό,τι λένε οι νόμοι ως προς τις εργασιακές σχέσεις».

Aκολουθεί αναλυτικά η προσφυγή του ΣΕΒ με ημερομηνία (η οποία φαίνεται στην τελευταία σελίδα) 12/12/2018:

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)