to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 06.11.2019

Πολιτική

Γαλάζιο «ψηστήρι» στον ρατσισμό και την ακροδεξιά

Δεν έχουν τέλος οι απροκάλυπτα ξενοφοβικές τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών της κυβερνητικής παράταξης, αλλά και «γαλάζιων» δημάρχων, που χαϊδεύουν τις ξενοφοβικές αντιδράσεις


Χρειάστηκε ακόμα μία διαστρέβλωση, μία ακόμα ψευδής είδηση, για να γίνει «viral» η υποτιθέμενη «αντίθεση» του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλη στην κατανάλωση κρέατος και αλκοόλ. Η μεθοδευμένη και άθλια επίθεση κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη της κυβέρνησης και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ήταν επί της ουσίας προσπάθεια αποπροσανατολισμού για να μην συζητηθεί το μείζον: οι απροκάλυπτα ξενοφοβικές αντιλήψεις βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης που χαϊδεύουν ακροδεξιές αντιδράσεις και αντανακλαστικά, όπως σχολίασε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης:

Στην πραγματικότητα, αυτό που έκανε ο Χρήστος Γιαννούλης ήταν να στηλιτεύσει το επικείμενο πάρτι του μίσους από τους ακροδεξιούς «Ενωμένους Μακεδόνες» (βλέπε και παρακάτω) υπογραμμίζοντας την Τρίτη 5/11, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής: «Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία του Ποινικού Κώδικα να εντάξω αυτούς που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ έξω από προσφυγικές δομές. Ξέρω όμως ότι είναι ντροπή και κτηνωδία, και πρέπει να καταγγέλλεται από κάθε Έλληνα πολίτη».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο Κ. Κυρανάκης με τρόπο απροκάλυπτο έσπευσε να “φορέσει” το μανδύα της νομιμότητας στη ρατσιστική φιέστα που πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας:

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο αμετανόητος Κυρανάκης, συνέχισε στην ίδια λογική του χρυσαυγίτικου χιούμορ, σαν να μην έχει καταλάβει για ποιο λόγο δέχθηκε τα πυρά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μιλώντας αργότερα την Τρίτη στην εκπομπή One Line, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «χρειαζόταν λίγα μόλις λεπτά ρεπορτάζ για να καταλάβει κάποιος ότι εγώ δεν ζητώ από τον κ. Τσιάρα να επιβάλλει ποινές σε όσους ψήνουν χοιρινό ή πίνουν μπύρες στην Ελλάδα, όπως κυνικά, χυδαία και φασιστικά διαστρέβλωσαν ο κ. Κυρανάκης και ο κ. Πλεύρης». Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, «ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν μιλούσα για σαδισμό αυτών των αχρείων που την Κυριακή διοργανώνουν μπάρμπεκιου πάρτι, κουνούσε καταφατικά και επαινετικά το κεφάλι του, όπως και η πλειοψηφία της αίθουσας στη Βουλή». Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «φωστήρες της ακροδεξιάς» τους Κυρανάκη και Πλεύρη, υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις του αφορούσαν μια χούφτα ακροδεξιών που διοργανώνει μπάρμπεκιου με τίτλο «κατά των λαθρομεταναστών με χοιρινό και αλκοόλ» γνωρίζοντας ότι η κουλτούρα τους δεν το επιτρέπει.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άδειασμα» Ντόρας σε Κυρανάκη-Πλεύρη για το ρατσιστικό μπάρμπεκιου: «Δεν κατάλαβαν για τι μιλούσαν»

«Ο Κυρανάκης και πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για λόγους που σχετίζονται με τα ακροατήρια στα οποία απευθύνονται, φαίνεται ότι έχουν ξεφύγει πλέον από κάθε όριο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και εκφράζονται, ακριβώς επειδή έχουν την εκτίμηση ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να διευρύνουν την προσωπική τους επιρροή», δήλωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη σε τηλεοπτική εκπομπή:

Καλύπτουν το ρατσιστικό μπάρμπεκιου - πάρτι

Στην ουσία, ο Κυρανάκης (με τη συνηγορία του Αθανάσιου Πλεύρη) και οι υπόλοιποι «φιλελεύθεροι» καλύπτουν την ρατσιστική πρωτοβουλία των ακροδεξιών «Ενωμένων Μακεδόνων» που πρωτοστάτησαν στα συλλαλητήρια και στις αντισυγκεντρώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα καλούν στο «Μπάρμπεκιου πάρτι - διαμαρτυρία κατά της λαθρομετανάστευσης» κοντά στο Κέντρο Φιλοξενείας Προσφύγων στα Διαβατά. Υπόσχονται ως καλοί «πατριώτρες», «χριστιανοί» και κυρίως αντιμουσουλμάνοι ότι θα προσφέρουν «άφθονο χοιρινό κρέας και αλκοόλ» και διακηρύττουν ότι αντιστέκονται «με κάθε τρόπο στον εποικισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης από τους κατευθυνόμενους ισλαμιστές κατά συντριπτική πλειοψηφία παράνομους μετανάστες».

Παράλληλα, με τις κραυγές και τη συκοφαντία κατά του Χρ. Γιαννούλη πετούν τη μπάλα στην εξέδρα για να μη συζητηθεί και η ανικανότητα της κυβέρνησης, η οποία παραπατά ανάμεσα στη στοιχειώδη αντιμετώπιση ενός κρίσιμου για τη χώρα θέματος και στο χάιδεμα των ακροδεξιών, εντός και εκτός της Ν.Δ. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μπάρμπεκιου των γουρουνιών στα Διαβατά

Όπως τονίζει και η «Αυγή» στο κύριο άρθρο της Τετάρτης, τα «γαλάζια» στελέχη δεν βρήκαν μισή κουβέντα καταγγελίας γι' αυτά τα αίσχη, συνέχεια των αθλιοτήτων του 2016 με τις γουρουνοκεφαλές, ούτε μισή κουβέντα για τις μικρές ομάδες ακροδεξιών που χειραγωγούν και εκβιάζουν ολόκληρες τοπικές κοινωνίες. 

Και όλα αυτά, λίγες ώρες μετά το νέο κρούσμα απανθρωπιάς με... περικεφαλαία στη Νάουσα, όπου κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη διασταύρωση του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης για να εμποδίσουν τη διέλευση τριών λεωφορείων πρόσφυγες, τα οποία δεν πέρασαν ποτέ από εκεί...

Στη Νάουσα, διαμένουν σε δύο ξενοδοχεία 193 πρόσφυγες, από τους οποίους 90 είναι παιδιά και 8 βρέφη κάτω των 3 ετών. Όπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», κάτι παραπάνω από παρήγορη η άμεση ανακοίνωση-απάντηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας που καλεί κάθε πολίτη «να απομονώσει κάθε είδους ρατσισμό και ξενοφοβία» και τάσσεται αλληλέγγυο στους πρόσφυγες λέγοντας ότι σύντομα θα επισκεφθεί χώρους όπου φιλοξενούνται. Και στις Σέρρες, μετά τις ανακοινώσεις δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου και του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώθηκαν οι αντιδράσεις στα «μπλόκα». Χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη, επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη των Σερρών, ενώ το ΠΑΜΕ του νομού με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «θρασύδειλους» όσους «παρασύρουν τον λαό εναντίον των προσφύγων» αφού «δεν τα βάζουν με τους υπεύθυνους, τους θύτες, αλλά τα θύματά τους, τους πρόσφυγες».

Ωστόσο, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε νέα ρατσιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία. Το video είναι αποκαλυπτικό της ακροδεξιάς κοπής των συμμετεχόντων:

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γ. Ψυχογιός: Το 80% αυτών που φθάνει στα νησιά εξακολουθεί να προέρχεται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση

Σάλος από τις ξενοφοβικές δηλώσεις Χ. Αθανασίου

Με τους χειρισμούς της κυβέρνησης να παραμένουν προβληματικές, «φωτιές» άναψαν και οι ξενοφονικές δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, που μίλησε για κατάρρευση της οικονομίας της Λέσβου και «ανησυχία γιατί αλλοιώνεται ο πληθυσμός καθώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι μετανάστες».

Δεν έμεινε, όμως εκεί, αλλά παρέθεσε και στοιχεία της μαιευτικής κλινικής σημειώνοντας ότι «ο μέσος όρος των γεννήσεων τα τρία τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί στους μουσουλμάνους έναντι των Ελλήνων», ενώ εκτίμησε ότι με αυτούς τους ρυθμούς σε είκοσι χρόνια το 30% θα είναι μουσουλμάνοι και ότι τα αιτήματα από την Τουρκία τα τεμένη και αναγνώριση μειονότητας μπορούν να δημιουργήσουν μια «νέα Ροδόπη».

Οι δηλώσεις αυτές του αντιπροέδρου της Βουλής προκάλεσαν την οξεία αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για βαθιά ξενοφοβική αντίληψη της Ν.Δ..

Όπως επισήμανε η Κουμουνδούρου:

«Υπενθυμίζουμε στον κ. Αθανασίου, και σε όσους έχουν ανάλογες ανησυχίες, ότι ο νομός Ροδόπης ανήκει στην ελληνική επικράτεια, κατοικείται από Έλληνες πολίτες -χριστιανούς και μουσουλμάνους- και αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης και αμοιβαίου θρησκευτικού σεβασμού πάνω στην αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Η διάκριση των Ελλήνων σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας συνιστά θεσμική πρόκληση, ενώ φανερώνει βαθιά άγνοια και προκατάληψη.

Ας μην αναρωτιούνται στην κυβέρνηση τι προκαλεί τις ακραίες ξενοφοβικές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, όταν κορυφαία στελέχη της ΝΔ υιοθετούν μισαλλόδοξο και ρατσιστικό λόγο που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της αντιπολιτευτικής της ρητορείας και της κυβερνητικής της αδράνειας. Την καλούμε να εφαρμόσει επιτέλους ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης του σύνθετου αυτού ανθρωπιστικού ζητήματος».

Πέτσας: Κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, προσπάθεια να μαζέψει τις αντιδράσεις που η ίδια η ΝΔ πυροδότησε

Με το προσφυγικό να αποτελεί ξεκάθαρα «αγκάθι» για τη Νέα Δημοκρατία, ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε την Τρίτη την κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, των οποίων ο αριθμός -όπως τόνισε- θα είναι αρκετά εκτεταμένος, για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», ανέφερε. Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος» προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας».

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την ίδια ημέρα , ο Στ. Πέτσας δεν καταδίκασε ευθαρσώς τις ακροδεξιές προκλήσεις και απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις πολιτών, σημείωσε ότι «είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένες». Φρόντισε ωστόσο να επισημάνει πως υπάρχουν και οι Έλληνες που γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός και οι οποίοι «αγκαλιάζουν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ, όπως είναι κατά τεκμήριο οι άνθρωποι που μετακινούνται για την αποσυμφόρηση των νησιών στην ενδοχώρα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε ακόμα και για «παρανόηση» εξηγώντας ότι οι κοινωνίες «δεν γνωρίζουν το προφίλ των ανθρώπων που πηγαίνουν».

Την Τετάρτη 6/11, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να πάρει μεγαλύτερες αποστάσεις από τις ρατσιστικές αντιδράσεις: «Με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο του 1% η επιβάρυνση είναι μεμονωμένη. Αντιδράσεις με υπηρεσίες με προσωπικό θα τις αντιμετωπίσουμε αντιδράσεις απλά δεν τον θέλω δεν είναι αποδεκτές»:

«Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποσυμφορήσουμε τα νησιά» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι: «Δεν θα αφήσουμε τους ακρίτες μας να πάρουν όλο το βάρος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το μόνο, όμως, που πείθει ο Στ. Πέτσας είναι η αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε και συντηρεί...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)