to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:28 | 05.11.2019

Διεθνή

Η Τεχεράνη ξαναρχίζει δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου - Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία αποσύρεται περαιτέρω από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας που είχε συνάψει το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ανησυχία από ΕΕ και Μόσχας.


Το Ιράν θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου στις εγκαταστάσεις του στο Φορντό, το οποίο βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, οι οποίες είχαν παγώσει όταν τέθηκε σε ισχύ η διεθνής πυρηνική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία είχε συναφθεί το 2015 στην Βιένη, σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική δημόσια τηλεόραση.

Ωστόσο όλα τα βήματα που κάνει το Ιράν όσον αφορά τον περιορισμό των δεσμεύσεών του που απορρέουν από την πυρηνική αυτή συμφωνία είναι αναστρέψιμα και η Τεχεράνη θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας αυτής όταν κάνουν το ίδιο οι υπόλοιποι υπογράφοντες --Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα-- μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Ροχανί.

Βάσει της διεθνούς συμφωνίας, υπενθύμισε ο Ροχανί στην ομιλία του αυτή, το Ιράν διαθέτει στο Φορντό 1.044 συσκευές φυγοκέντρησης πρώτης γενιάς IR-1 στις οποίες επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς όμως να γίνεται έγχυση αερίου σε αυτές.

"Από αύριο θα αρχίσουμε την έγχυση αερίου (ουράνιο σε αέρια μορφή) στο Φορντό", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από τις συσκευές αυτές.

"Γνωρίζουμε την ευαισθησία τους όσον αφορά το Φορντό. Όσον αφορά αυτές τις συσκευές φυγοκέντρησης, την γνωρίζουμε. Αλλά την ίδια ώρα, όταν αυτοί τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, θα κόψουμε ξανά το αέριο (...) Επομένως είναι δυνατό να αναστραφεί το βήμα αυτό", σημείωσε ο Ροχανί και υπογράμμισε: "Δεν μπορούμε μονομερώς να δεχόμαστε εμείς να τηρούμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας και αυτοί να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις".

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι έθεσε σε λειτουργία μια νέα παρτίδα προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σε μια περαιτέρω απομάκρυνσή του από τις δεσμεύσεις του που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία.

Η Τεχεράνη άρχισε τον Μάιο να περιορίζει την τήρηση κάποιων δεσμεύσεών της βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντίποινα για την απόφαση πέρυσι της Ουάσινγκτον να καταγγείλει το κείμενο αυτό, να αποχωρήσει από την συμφωνία και να επιβάλει εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, οι οποίες έχουν πλήξει τις εξαγωγές της πετρελαίου.

Η περαιτέρω απόσυρση της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις υποχρεώσεις της περιπλέκει τις πιθανότητες να διασωθεί η συμφωνία αυτή με τις ευρωπαϊκές χώρες που την έχουν υπογράψει, οι οποίες έχουν επικρίνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρσή του από αυτή.

Ωστόσο η Τεχεράνη έχει αφήσει κάποιο περιθώριο στη διπλωματία, λέγοντας ότι είναι δυνατό να γίνουν συνομιλίες, αν η Ουάσινγκτον άρει όλες τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει και επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία.

Το Ιράν πρέπει να μπορεί να πωλεί το πετρέλαιό του και να χρησιμοποιεί το τραπεζικό του σύστημα χωρίς περιορισμούς, σημείωσε τέλος ο πρόεδρος Ροχανί.

Ανησυχούν ΕΕ και Μόσχα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα «μεγάλη ανησυχία» για την ανακοίνωση από το Ιράν ότι επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που είχαν παγώσει και εκτίμησε πως είναι «όλο και πιο δύσκολο» να υπερασπιστεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την ανακοίνωση του προέδρου Χασάν Ροχανί ότι η Τεχεράνη αθετεί τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε. Καλούμε το Ιράν να μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονόμευαν περαιτέρω τη συμφωνία για τα πυρηνικά την οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την αξιολόγησή της στη βάση της έκθεσης της IAEA (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας), της μοναδικής αρχής που μπορεί να επιβεβαιώσει την τήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν», ανακοίνωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Όμως η κ. Μογκερίνι προειδοποίησε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε και να διατηρήσουμε τη συμφωνία», υπογράμμισε.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα πως η βούλησή μας να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας εξαρτάται από τον σεβασμό των υποχρεώσεων εκ μέρους του Ιράν», υπενθύμισε.

«Εξακολουθούμε να καλούμε το Ιράν να άρει χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα που έλαβε παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις του και να απέχει από κάθε άλλο μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε το Ιράν να ακυρώσει τις πλέον πρόσφατες αποφάσεις του για επανάληψη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου που παραβιάζουν τη συμφωνία του 2015. Το Παρίσι είπε ότι περιμένει τώρα την έκθεση της IAEA για το θέμα αυτό.

Η Ρωσία εξέφρασε και αυτή την ανησυχία της για την απόφαση του Ιράν, δηλώνοντας παράλληλα ότι κατανοεί την ανησυχία της Τεχεράνης για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. «Η Ρωσία και οι εταίροι μας είμαστε υπέρ της διατήρησης αυτή της συμφωνίας, υπέρ της βιωσιμότητας της», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Κατανοούμε την ανησυχία του Ιράν με αφορμή τις ενέργειες ορισμένων χωρών, όπως και τις άνευ προηγουμένου και παράνομες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σ’ αυτή την χώρα , αλλά την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης, επειδή η καταστροφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης δεν εγκυμονεί τίποτα το καλό», κατέληξε ο Πεσκόφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)