to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 04.11.2019

Πολιτική

Η επιστολή - απάντηση Τσίπρα στον Τασούλα: «Δεν θα συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου»

«Δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα του επιστολή (4/11/19) προς τον πρόεδρο της Βουλής, επιβεβαιώνοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσει σε αντικατάσταση των Πολάκη - Τζανακόπουλου, υποχωρώντας στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα


Με νέα του επιστολή προς τον Κ. Τασούλα, ο Αλέξης Τσίπρας τον επικρίνει για την επιλογή του να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, για τον αποκλεισμό του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει με σαφήνεια να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου καθώς θυμίζει ότι «με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει ήδη υποδείξει στον πρόεδρο της Βουλής τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης», ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα κάνει πίσω μετά την παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και δεν πρόκεται να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές. 

«Το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας», αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και πως «η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες».

Θυμίζουμε ότι, απαντώντας στην πρώτη επιστολή που του είχε στείλει ο Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς, αναρμόδιος να τοποθετηθεί για θέματα της Προανακριτικής σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που έχει αυτή συγκροτηθεί λειτουργεί με τις αρμοδιότητας του εισαγγελέως Πρωτοδικών και έχει λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία. Έτσι, αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επέλεξε να «καλύψει» τις αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές.

Λόγω της προθεσμίας του τριημέρου που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ορίσει τους αντικαταστάτες των δύο βουλευτών του (τους οποίους δεν θα αντικαταστήσει), μετατοπίστηκε και η νέα συνεδρίαση της επιτροπής δύο ημέρες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό της (είχε οριστεί για την Τρίτη), οπότε και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τασούλας παραδέχεται ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει την εξαίρεση μελών της Προανακριτικής

Αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ο Τασούλας

Όπως σημειώνει η «Αυγή», ο πρόεδρος της Βουλής αποδέχθηκε την πολιτική ευθύνη για την παράνομη μεθόδευση της πλειοψηφίας και δηλώνει ότι η επιτροπή θα συνεχίσει με λιγότερα μέλη από όσα προσδιορίστηκαν από τη Βουλή. «Εγώ θα πάρω την ευθύνη» είπε ο Κ. Τασούλας και πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε ως έχουμε».

Ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωσε πως θεωρεί πολύ μακρινό το ενδεχόμενο επέμβασης την φρουράς στη συνεδρίαση της Πέμπτης «αναθέτοντας» ουσιαστικά την προεδρείο της Επιτροπής.

Ο Κ. Τασούλας θεωρει «λάθος» τις θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την εξαίρεση, όμως δεν βρήκε άρθρο του Κανονισμού της Βουλής που να προβλέπει την εξαίρεση. Απλώς ισχύει η αρχή της αναλογίας με τον Κώδικα Δικονομίας.

Αναλυτικά η νέα επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κ. Τασούλα:

ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Αθήνα, 04 Νοεμβρίου 2019

Προς
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Κωνσταντίνο Τασούλα


Με την προηγούμενη επιστολή μου σχετικά με το ζήτημα της πρωτοφανούς «εξαίρεσης» μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, σας κάλεσα να ανταποκριθείτε στο καθήκον σας, που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής, δηλαδή να διασφαλίσετε αμερόληπτα τα δικαιώματα όλων των Βουλευτών και όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Φαίνεται ότι αποφασίσατε να αποποιηθείτε αυτή την ευθύνη, ζητώντας μου να συναινέσω σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού.
Μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη τη συναινετική στάση μου και την ειλικρινή προσπάθειά μου για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος, όποτε κι αν το ζητήσετε. Εν προκειμένω, όμως, το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου.

Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας.
Θέλω για άλλη μια φορά να σας επισημάνω ότι σύμφωνα με τη Συνταγματική αρχή της αυτονομίας της Βουλής, θεματοφύλακας της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Διατάξεις της κοινής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται, παρεκτός εάν το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός παραπέμπουν ρητά σ’ αυτές. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ή οποιοσδήποτε άλλος τυπικός νόμος, διέπουν τη λειτουργία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μόνο όταν ο Κανονισμός της Βουλής παραπέμπει σε διατάξεις τους.

Το άρθρο 156 παρ. 4 του Κανονισμού, παραπέμπει μόνο στις διατάξεις που ορίζουν τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Αντιθέτως, δεν παραπέμπει στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί εξαίρεσης δικαστικών προσώπων.
Είναι, επομένως, πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι αποτέλεσε ηθελημένη και συνειδητή επιλογή του κοινοβουλευτικού νομοθέτη, του μόνου αρμόδιου να ρυθμίσει τη λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, να μην προβλέψει διαδικασία εξαίρεσης μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Και ευλόγως, διότι διαφορετικά θα καταλήγαμε στο μείζον θεσμικό και συνταγματικό άτοπο, η εκάστοτε πλειοψηφία στην Επιτροπή ή στην Ολομέλεια να διαθέτει την εξουσία, με μόνη την επίκληση της αρχής της πλειοψηφίας, να καθορίζει κατά το δοκούν τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ακυρώνοντας τη βούληση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης, κατά παράβαση των άρθρων 31 παρ. 3 και 29 παρ. 5 του Κανονισμού, που καθιερώνουν μια στοιχειώδη και αυτονόητη αρχή του κοινοβουλευτισμού: ότι η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες.


Συνεπώς, η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Με την ευθύνη που έχω ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.
Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτήν την ευθύνη.

Ως εκ τούτου σας υπενθυμίζω, ότι με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σάς έχει ήδη υποδείξει τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Με εκτίμηση,
ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)